Jan 31, 2015

Jualan Cuci Stor

Holla.. akak ada sikit barang-barang Rizq Ra.ifa yang nak let go..walau sayang kena gak let it go..let it go...lalala.. Maklumlah sekarang ni akak dok rumah mak, So serabut dok tengok stor tu, jadi akak pakat laki  bini nak jual lah sikit bebarang. Jangan risau bebarang ni condition tip top lagi.. 7-9/10 lah akak leh rate.. takde lah tak cukup sifat kiranya masih selamat digunakan.


1. Carseat (SOLD)
Brand: Sweet Cherry
Model : Omniguard

Features :
  • Combination seats which suitable for newborn to 4 years old.
  • Rear facing position only for newborn to 13kg (approx. up to 12 months). (Please refers to product manual for safety alert and installation)
  • Forward facing for child whose weight from 13kg to 18kg (approx. 1 to 4 years).
  • 3-height reclining backrest.
  • Extra infant head support is provided.
 Sweet Cherry Omniguard

 2. Rocker
Brand : Fisher Price (SOLD)

Features:
  • For newborn to toddler
  • 3-position seat recline
  • Adjustable seat
  • Foldable
  • Machine washable 
Fisher Price Portable rocker
 3. Car seat   (SOLD)
Brand: ALDO
Model: Ego

Features:
  • Brand (Country Of Origin) : Malaysia
  • Recommended Age: Newborn to 18.0kg (Approx 4 Years Old)
  • Rearward Facing: Newborn to 10.0kg (Approx 19 Months Old)
  • Forward Facing: 9.0kg to 18.0kg (Approx 9 Months to 4 Years Old)
  • Harness: 5 points
  • Reclining Position: 2 positions
Aldo Ego Car Seat
 4. Stroller
Brand: Sweet Cherry

Features: 
  1. Suitable from newborn to 3 years old
  2. Adjustable backrest and footrest
  3. Removable front bar
  4. Large shopping basket for more storage
  5. Padded cushion seat for better comfort
- See more at: http://www.sweetcherry.com.my/index.php?route=product/product&path=25_30&product_id=86#sthash.HkabqcKU.dpuf
Features: 
  1. Suitable from newborn to 3 years old
  2. Adjustable backrest and footrest
  3. Removable front bar
  4. Large shopping basket for more storage
  5. Padded cushion seat for better comfort
- See more at: http://www.sweetcherry.com.my/index.php?route=product/product&path=25_30&product_id=86#sthash.HkabqcKU.dpuf
Features: 
  1. Suitable from newborn to 3 years old
  2. Adjustable backrest and footrest
  3. Removable front bar
  4. Large shopping basket for more storage
  5. Padded cushion seat for better comfort
- See more at: http://www.sweetcherry.com.my/index.php?route=product/product&path=25_30&product_id=86#sthash.HkabqcKU.dpuf
Features: 
  1. Suitable from newborn to 3 years old
  2. Adjustable backrest and footrest
  3. Removable front bar
  4. Large shopping basket for more storage
  5. Padded cushion seat for better comfort
- See more at: http://www.sweetcherry.com.my/index.php?route=product/product&path=25_30&product_id=86#sthash.HkabqcKU.dpuf
Features: 
  1. Suitable from newborn to 3 years old
  2. Adjustable backrest and footrest
  3. Removable front bar
  4. Large shopping basket for more storage
  5. Padded cushion seat for better comfort
- See more at: http://www.sweetcherry.com.my/index.php?route=product/product&path=25_30&product_id=86#sthash.HkabqcKU.dpuf
Features: 
  1. Suitable from newborn to 3 years old
  2. Adjustable backrest and footrest
  3. Removable front bar
  4. Large shopping basket for more storage
  5. Padded cushion seat for better comfort
- See more at: http://www.sweetcherry.com.my/index.php?route=product/product&path=25_30&product_id=86#sthash.HkabqcKU.dpuf
Features: 
  1. Suitable from newborn to 3 years old
  2. Adjustable backrest and footrest
  3. Removable front bar
  4. Large shopping basket for more storage
  5. Padded cushion seat for better comfort
- See more at: http://www.sweetcherry.com.my/index.php?route=product/product&path=25_30&product_id=86#sthash.HkabqcKU.dpuf
 Features:
  • Suitable from newborn to 3 years old
  • Adjustable backrest and footrest
  • Removable front bar
  • Large shopping basket for more storage
  • Padded cushion seat for better comfort 


Features: 
  1. Suitable from newborn to 3 years old
  2. Adjustable backrest and footrest
  3. Removable front bar
  4. Large shopping basket for more storage
  5. Padded cushion seat for better comfort
- See more at: http://www.sweetcherry.com.my/index.php?route=product/product&path=25_30&product_id=86#sthash.HkabqcKU.dpuf
Features: 
  1. Suitable from newborn to 3 years old
  2. Adjustable backrest and footrest
  3. Removable front bar
  4. Large shopping basket for more storage
  5. Padded cushion seat for better comfort
- See more at: http://www.sweetcherry.com.my/index.php?route=product/product&path=25_30&product_id=86#sthash.HkabqcKU.dpufv
Features: 
  1. Suitable from newborn to 3 years old
  2. Adjustable backrest and footrest
  3. Removable front bar
  4. Large shopping basket for more storage
  5. Padded cushion seat for better comfort
- See more at: http://www.sweetcherry.com.my/index.php?route=product/product&path=25_30&product_id=86#sthash.HkabqcKU.dpuf
Features: 
  1. Suitable from newborn to 3 years old
  2. Adjustable backrest and footrest
  3. Removable front bar
  4. Large shopping basket for more storage
  5. Padded cushion seat for better comfort
- See more at: http://www.sweetcherry.com.my/index.php?route=product/product&path=25_30&product_id=86#sthash.HkabqcKU.dpuf
Sweet Cherry Stroller
 5. Car Seat/ Carrier
Brand: Maxi-Cosi
Model: Pebble

Features:
  • Rear facing baby seat offering maximum comfort and safety for your child
  • Side impact protection adds safety in a collision
  • Isofix seat when with the isofix base (available seperately)
  • Built-in seat adjuster to suit the weight of your child
  • Integrated, easy to store sun canopy
  • Suitable from birth to 13kg (0-29lbs)
Maxi-Cosi Pebble
 6. Breast Pump
Brand : Spectra
Model: M1 Double Pump

Features: 
  • Closed system – like all Spectra breast pumps, the M1 has a closed system, which means that there is no way for milk to get into the pump motor. Milk particles in the pump motor can lead to the growth of mould and is a potential source of virus transmission. 
  • Battery Information : 3 LED Bar Battery Indicator on Display - Operating 1 hour 30 minutes, 1 LED Bar Battery Indicator on Display - Operating 30 minutes
  • Breastpump Motor weight : 500g only
  • Vacuum Range : 0 ~ 300mmHg
Spectra M1 Breastpump/
Berminat boleh sms/wapp akak ok 0126278520 . Nanti akak bagi gambo detail lagi..Harga kasih sayang menyayang je.

Jan 29, 2015

Masalah Eczema Selesai.

Sebelum ni akak dok lah dengar orang ekzema ni gitu..gini..ada yang sampai besar pun tak ok lagi..kulit jadi sangat allergik . Sampai lah si anak daraku yang comel Ra.ifa kena. Memula ingat rashes biasa sebab memula tu kat area pipi...so ingat ruam susu..pastu kena lak lergik hama masa pindah rumah..so ok lah sebab Rizq pun penah kena kan.

Bila semua tu hilang ruam kat muka hilang..gegatal sebab hama yang kena satu badan pun hilang..tetiba muncul lak kat area leher membawa ke dada. Dan kali ni tak hilang-hilang..jap-jap kang kuar balik.. Bawa gi jumpa paed..paed kata ni "mild eczema" so mulalah akak menggoogle segal pasal ekzema kan.

Mula dari tu berpantang lah makan kan..asal makan telur je naik lah memerah..paling kesian bila asik la dok menggaru tu malam pun tidur tak lena. Gegara ni gak lah..masa cucuk setahun tu kena wat kat hospital..seharian ok nasib takde pape..just gatal kat area dada tu je lah.. Masalhnya lagi ayam pun menyebabkan ekzema Ra.ifa berleluasa..dah lah tu fav die. Akak lak tak pantang makan..beria anak soh pantang tapi akak tak pantang tak sedar diri ank tu kan masih menyusu..haha..

Then segala mala cream la akak cuba dari yang natural sampai yang steroid. Krim amndian pun tukar bagi yang khas tuk eczema lah..memang dad kurang tapi still naik balik bila makan makanan terlarang tu. Krim mandian ngan krim-krim tu dapat atasi dari gatal je lah tapi tak merawat. Kalau teruk sangat terpaksa gak lah pkai yang ada steroid tu..

QV Bath Oil : ini yang terbaru Ra.Ifa pakai bagus sangat kulit dah tak kering tapi tak wangi ye

QV Cream : krim ni pun best sebab tak melekit dan kulit jadi halu je dan tak wangi juga
Jadi tanpa disedari...ewah..kan Ra.ifa masih menyusu badan kan..Jadi..apa yang akak makan die pun dapatlah manfaatnya kan... Minggu lepas akak mula ambil VIVIX..konsisten 1 camca setiap malam sebelum tidur..Kengkonon VIVIX yang tinggi antioksida tu akan bantu badan yang berdetokfikasi di waktu malam menyingkir toksik dengan lebih baik lah waktu malam..SO bangun pagi segar bugar..Itu harapan akak..Tapi hari ke 6 berVIVIX akak dok tengok kulit raifa dah bersih..yang tinggal hanya parut lama..

Alhamdulillah selesai dah masalah ekzema yang membelenggu diri akak selama ini..harapnya berterusan lah kulit Ra.ifa cantik gitu. Lena lah tidur anak akak pasni..Ya Allah korang kesian sangat kalau tengok die asik terjaga menggaru..kekadang sampai luka-luka.. Dan paling menggembirakan Ra.ifa dah boleh menikmati ayam goreng kegemaran dia.

Meh kita kongsi sedikit tentang Vivix

 *****************************************************************

VIVIX : tonik ajaib.
Vivix™ adalah minuman campuran botani merupakan revolusi terbaru di dalam pemakanan polifenol. Ia disahkan HALAL.

Ianya mengandungi campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol menjadikan Vivix begitu unik. Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi.
Vivix bertindak dalam 4 cara:
1. Mempertahankan sel (cell defense)
2. Memberi tenaga kepada sel (cell energy)
3. Memperbaiki sel (cell repair)
4. Meningkatkan prestasi sel (cell performance)
 Anda perlu memilih Vivix kerana manfaatnya :
• Membantu meningkatkan tenaga dan mengurangkan keletihan;
• Membantu peningkatan metabolisme;
• Membantu mengekalkan kesihatan sistem kardiovaskular;
• Membantu mengurangkan risiko pembekuan darah;
• Boleh membantu mencegah masalah jantung dan strok;
• Membantu badan mengekalkan sistem imun yang sihat;
• Satu antioksidan yang kuat yang membantu melawan radikal bebas berbahaya;
• Membantu mengurangkan keradangan;
• Membantu mengekalkan tahap kolesterol yang sihat dan
• Membantu menggalakkan paras gula darah yang sihat.

sumber : http://undomesticated.blogspot.com/

 *****************************************************************

Jadi nampak tak kita highlight Vivix membantu badan mengekalkan sistem imun yang sihat dan membantu meredakan keradangan sebab menurut babycenter

" Ekzema bermakna penghalang kulit tidak berfungsi sebaik yang patut. Ini boleh membuatkan kulit bayi anda lebih senang diserang infeksi dan alergi yang boleh membuat keadaan lebih teruk.

Ekzema menjejaskan kulit semasa ianya "meradang" atau "merebak". Kulit bayi anda mungkin bertompok-tompok merah dan gatal selalu, tetapi masa dia meradang tempat-tempat ini menjadi lebih teruk dan mungkin memerlukan rawatan yang lebih intensif."

  *****************************************************************
Sepanjang Januari,  Shaklee menawarkan pembelian 
6 BOTOL
  •  PERCUMA SATU BOTOL 
  •  REBATE Sebanyak RM241 bila mendaftar menjadi ahli
  • Keahlian ( percuma) bernilai RM65
2 BOTOL 
  • DISKAUN 5%
  • REBATE sebanyak RM37 bila mendaftar menjadi ahli
  • Keahlian Shaklee percuma bernilai RM65

Untuk tempahan dan pertanyaan boleh hubungi akak 0126278520 sms/wapp

Jan 28, 2015

Berkat sedikit-sedikit

Haha..menulis blog dalam kereta sambil tahan hajat ni mencabar betul la..penat baru lepas mengemas rumah. Nekad cuti je ni gara-gara terjaga kol 6.30 dengan beg ank tak pack lagi. Memang tak sempat lah..

Memang plan nak cuti pun harini, tapi teragak-agak last-last cuti juga. Mesti pelikkan ape je la yang nak dikemas rumah kalau dah dok umah mak..actually ni nak kemas rumah yang kitorang beli..lama akak tunggu proses beli rumah ni selesai. Memacam hal.

Kalau ikutkan rumah ni memang ok je tapi ade hal yang dah tertulis, 2 tahun baru dapat sah jadi hak akak. Adoi masa terima rumah dah rupa tak rumah penuh semak samun. Dalam pun memacam masalah.

Ada yang cakap tak berbaloi beli walau murah. Ye memang murah sangat rumah ni sebab corner lot. Sampai tadi jiran belakang rumah terkejut dengar harga rumah ni kitorang beli. Sebab katanya rumah dia pun second..harga 2 kali ganda rumah akak..

So akak rasa rezeki anak-anak. Takpe lah banyak kos nak betulkan..kumpul sikit2 baiki pelan2..yang penting akak tak hutang bank banyak. Puas hati buat sikit-sikit dengan usaha kita sendiri.

Tu yang akak happy sebab ade pendapatan sampingan yang boleh bantu kumpul sikit tiap bulan. Kalau nak harap gaji..cukup bulan habis bayar itu ini. Selain biz akak ni bantu kewangan keluarga..bantu juga naik taraf kesihatan. Bak kata orang sihat murah sakit tu mahal. Mane taknye tengok je bil hospital sekarang ni kan.

Eh melalut sangat dah..haha..harap dapat lah akak lengkapkan rumah kecil untuk keluarga kecil akak ni.

Demam Sofina 3

Ohoi..kau tajuk beria tau.. orang lain dah dapat berketul-ketul dari sofina 1, sofina 2, sofina 2.1 dan sofina 3 ni takde kecoh pun.. biar lah kan.. Akak dah prepare awal-awal semalam. Sign up as member senang nanti tak lah time proceed nak bayar je out of stock kan.. Kenapa yang beria sangat nak beg ni? 

1. Sebab DESIGN cantik , akak tak suka beg yang keras-keras cam bentuk box wateva tu..
2. Sebab BESAR.. dah lama sangat tak pakai beg besor-besor..so pasni lei la isi sumbat segala benda barang anak dalam ni.
3. Pelbagai GAYA..lei nak pegang lenggang mak enon atau paling akak suka lei guna tali panjang..akak suka sling bag.

Eh banyak lagi lah SEBAB kalau nak di listkan..yang paling tak bagus salah satu sebab adalah TAMAK tak mahu kalah orang dok rebut beli..haha..Ok sesiapa nak sesiap sedia wapp akak kot la nk jual balik kan..(salu gitu lah bila beli ngan rasa TAMAK HALOBA)

Pepagi ni akak dah get ready sign in..bersedia kata nak keluar kol 11 pagi kan.Sekali HP dingdong..yeay open secret order tuk member..wah.. Yang ni memang tak tahu ok. Istimewa rupanya kalau jadi member FV. No wonder Vivy awak birjaya..banyak brilliant marketing idea. Apa lagi teruslah buka email kat PC dan klik..klik...klik.. eh terbeli lah.

Dan lagi best harga RM 179 akak dapat diskaun RM 40++ sebab masa reg semalam dapat vaucher RM 20 pastu redeem Gift Card point..then kalau tak dapat lagi potongan sebab bayar guna CIMBClicks tapi out of service so proceed bayar guna FPX. Kalau tak akak dapat Sofina 3 RM 103++ sahaja. Its ok asal ada potongan harga kan.

So warna pilihan akak jeng..jeng.. Nak sama ngan owner gak la kan..saja pilih warna garang gini sebab kebanyakkan beg akak sebelum ni kalau tak grey..nude..tak pun cekelat..BOSAN!

photo 4a
Sofina 3 (ok tu bukan gambar saya itu VIVY)
Jadi kesimpulannya kalau nak grab shopping online yang HOt gini ingat TIPS ni :

1. Sign up member 1 hari lebih awal
2. Gunakan email yang anda set kat HP so dapat tahu awal.
3.Dah decide awal-awal design/warna/ size apa nak so that klik..klik dan proceed payment.

Jadi siapa nak beg ni cepat masuk FASHION VALET now!

LATEST UPDATE! Sofina 3 kat Fashion Valet dah sold out gi web SOMETIME still avail lagi.

Jan 22, 2015

Kek murah cantik dan sedap

Ini nak cerita pasal mencari kek birthday rizq aritu. Ibu ni berangan lah kan nak kekn sahnteq comel niat nak bagi anak ngan kengkawan happy tengok kek. Bebudak tau lah kalau birthday mesti kek dan tiup lilin tu diorg excited sangat.

So mulalah mencari tapi satu masalah ibu si Rizq ni die nak CANTIK dan MURAH. So banyak gak lah baker yang akak dok wapp. Semua cari kat IG je..senangkan sekarang cari #kekmurah nah kau berderet keluar. Tapi bila wapp diorang tak lah semurah dalam budget akak. Ada yang cantik dan murah tu tapi nun jauh kat kuantan..terengganu.. oh mak..bila nak sampai tu. Lagi satu yang wat mahal tu sebab masa tu last minit sangat birthday Rizq 20hb akak dok mencari kek tu 15hb.. 

Sudahnya memang dah pasrah lah kita beli je yang dah siap kat kedai kek tu..kek span penuh krim..huhu.. TIDAK!!!! then teringat yang tahun lepasnye kek..akak suka deal ngan die senang dan cepat. Tu lah kengkonon nak rasa kek orang lain kan. Jadi kita pun contact Helly's Dessert. No memang dah save kan so terus nego2 dan deal.

Mula lah kitorang berbincang guna wapp je..hantar gambar la..suggest tu ini..Ya Allah sukanya akak sebab tak yah la nk keluar, mane nak sempat kan..dari kat opis sambung lak kat rumah.. Yang best lagi diorang akan suggest ikut budget kita..

Akak cakaplah nak kek tema lego. so diorang hantar gambar ni..Wah cantik teruja ok..then bila tanya harga ..sorry overbudget. Tapi dari yang akak dah survey-survey kek design gini..harga diorang lah paling reasonable dan affordable tapi still over budget yang akak dah peruntukkan. wah gitu!


kek lego dari fondant..rasa bazir bebudak mesti tak makan fondant tu manis.. akak kedekut tau..haha
 Dan bincang punye bincang..punye bincang..punye bincang..akhirnya akak decide order kek ni. Minta kosong je tanpa wording. Tau tak close deal tu hari ape? Hari ahad 18 hb nak kek tu 20 hb dan diorang kata yes boleh sajorr.. 20 hb kek tu sampai depan pintu office akak..YES diorang ada delivery guna Ta Q Bin.. keke fresh sampi kat kita. Charge tambahan RM 20 tuk delivery.

Nampak LEGO tu nak ikut temanye pasal kita amik LEGO Rizq dediam.



So kalau rasa malas nak keluar nak tempah kek atau tetiba rasa nak makan kek yang sedap..boleh terus contact Helly's Dessert eak.. Akak puas hati sangat.

Jan 20, 2015

Pengiraan Zakat Pendapatan dan Perniagaan

Oleh kerana hari ni WW so akak komgsikan video tentang pemvbayran zakat.sangat berguna dan sangat mudah nak faham .  Teringat lak dulu kat sekolah beria hafal bab zakat ni..Siap ada chart untuk setiap jenis zakat. Tapi sekarang adoii lupa banyak dah..atau kita semakin ambil mudah?

Actually nak share video zakat dari PPZ tapi tahu kenapa tak lei jumpa dari link tu.. nanti korang cari kat youtube eak..sebab memang senang sangat nak faha. SELAMAT BERZAKAT!



 1. Zakat Perniagaan
 
 

2. Zakat Pendapatan

 

ps: dah nak tengok video Zakat PPZ yang kita suka tu lei klik sini

 Wajib/Fardhu Ain ke atas orang Islam yang sudah sempurna syarat-syaratnya seperti cukup nisabnya,haulnya dan lain-lain lagi.


Firman Allah Ta’ala :

وَآتُوا الزَّكَاةَ

                                 Maksudnya : “ Berilah Zakat ”.  (Surah An-Nisa’ Ayat 77)                                                                                                

Firman Allah Ta’ala :

  خُذْ مِنْ أَمْوَالِهِمْ صَدَقَةً تُطَهِّرُهُمْ وَتُزَكِّيهِمْ بِهَا
Maksudnya : “ Ambillah (sebahagian) dari harta mereka menjadi sedekah (zakat) supaya dengannya engkau membersihkan mereka (dari dosa) dan mensucikan mereka (dari akhlak yang buruk). 
(Surah At-Taubah Ayat 103)                                                                    


Jan 18, 2015

Birthday Party Pack yang sesuai untuk kanak-kanak.

19 Januari 2012 : Masa ni kita dah warded dah..lama kot dok dalam wad sebab GDM turun tanda sikit dah kena warded.. Lama kot dok ward sambung lagi berejam dalam labor room masuk labor room dalam 5 lebih then 8 malam keluar abg Rizq. Pastu masuk plak OT sebab dok "repair" jahit sulaman bagai. 

Ahaks.. masih terbayang kot...tup..tup sok dah 3 tahun anak bujang ibu tu..hailah abang Rizq cakap menjawab sekarang sangat lah hebat. Tapi bab bercerita tu kurang sikit..lain orang tanya lain jawapan tu biasa..haha.. Sifat ke"abangan " sangat jelas dah.. pandai dah layan adik Ra.ifa main..pimpin adik jalan.. yang kelakar kalu nak soh adik jalan kat dia dok lah ulang .." adik ipah..tak tih..tak tih..."


Sok birthday maknanya nak kena prepare nak celeb lah kan..sejak abang dah masuk taska kemas..sambut birthday kat sekolah je. Tahun lepas huru hara sebab die dok lah nangis nak ikut ayah balik. Tahun ni tak tau camne. Ok siapa follower blog ni mesti tau blog ni wujud sebab akak dok lah tulis segala wed prep..so bab prepare2 majlis ni memeang akak suka..haha..

2 minggu lepas lagi dah dok fikir nak buat tema apa. Nak buat tema Ultraman superhero fav abang Rizq tapi sian lak gegirl-gegirl kat skolah tu kan. SO ibu nak wat tema LEGO lah..senang kan brick2 tu laki pompuan lei main. So diorg pun dah biasa dengan lego..yang pasti mesti semua budak suka lego..tak eak?? ke anak akak je..haha..

Benda pertama akak cari tentulah goodie bags! apa mau isi..

Kriteria akak biasanya : 

1. Boleh makan
2. Boleh diminum
3.Selamat tuk kekanak
4. PRAKTIKAL so bebudak lei guna pastu
5.Ikut TEMA

Cam tahun lepas akak bagi botol air pastu dalam tu kek apollo tu ngan air kotak je..Botol Air boleh guna..pastu makan dan minum. So tahun ni nak bagi botol air gak ke..haha kang trademark lak birthday Rizq je dapat botol air.. So dok google jumpa ni

Krayon pastu sticker tu wat la tema lego kan..pastu bagi sekali notepad. so boleh lah kekanak ni guna tuk menulis melukis kan so PRAKTIKAL.

ATAUPUN ni..bagi je LEGO 10-20 biji..So nanti boleh diorang main sesama. Jangan gaduh sudah..

Tak pun buat je beg ikut TEMA Lego pastu isi lah dalam tu segala apa yang akak nak kan..


Korang ada cadangan tak? Owh tu baru bab Birthday goodieeeee..lom lagi pening pilih design kek. Pening sebab akak nak cantik tapi BUDGET..haha..



 ps: entry ni ditulis pada 19 Januari 2015 tapi tak tau apesal jam kat blog msih 18hb..korang tau tak sebab apa eak..

Jan 16, 2015

Product Mastery : kelas nutrisi

Semalam akak join kelas "product mastery"  yang diorganize oleh supermommies dan PAF. Kelas ni memang best. Ini siri yang pertama ada 4 siri semuanya. Dalam setiap siri ni kita akan diberitahu setiap nutrisi yang badan kita perlukan untuk setiap sistem tubuh badan.

Tahukan tubuh kita bekerja setiap hari dan ada sistem tertentu yang menggerakkan tubuh kita ni. Ala..masa sekolah kita dah belajar kot masa kelas sains. Tapi opkos la lupakan...20 tahun dah tinggalkan sekolah..hehe..
Actually master-master yang bagi talk dalam kelas ni dah gi program TTT so diorang dah di latih tuk jadi mini nutrionist Shaklee produk. Uisshh kami tak suggest produk suka-suka tanpa penerangan ok..
Slot yang pertama kitorang diterangkan tentang nutrisi asas yang diperlukan tubuh. Makronutrient yang badan perlukan dengan jumlah yang banyak. Mikronutrient vitamin yang diperlukan untuk boost fungsi tubuh. Phytonutrient nutrisi yang sedikit diperlukan oleh badan iaitu antioksida dan mineral.
Semua yang peserta yang hadir. My mentor Master Puteri dah balik pulak.
Kelas ni santai-santai tapi berinformasi. Master ni present sesambil dukung anak lagi. So tak stress pun yang penting masih fokus dengan tujuan utama kelas dibuat.Faizworld training centre ni pun selesa. Boleh cuba produk-produk shaklee lagi. Sambil dengar talk sambil pekena Performance Drink..memang sel- sel otak berhubung dengan baik la.

Oleh kerana kelas ni sebulan sekali dan dibuat hari bekerja akak dah allocate siap2 cuti tuk datang kelas ni. Sebulan sekali je pun so dah sesiap reserve cuti 4 hari..hehe..tak apa tahun ni kan banyak boleh jimat cuti.

Ok meh kongsi sikit gambar masa kelas semalam..biar gambar berbicara gitu. Ehsan gambar dari faizworld training centre. Akak khusyuk x snap pic pon

Bersama PM Cery.Master Aishah. Master Alin..otai ni..
Sambil dukung anak tu.. sampai tertidur baby Iman.
Master Alin memula kenal Shaklee sebab follow blog dia la

Jan 12, 2015

Tinggi, berkulit gelap dan hensem.

Setiap hari ada je isu di media sosial kan.. "tinggi , berkulit gelap dan hensem" ini pun dah jadi kata-kata dan sindiran di sana sini. ala..betul ke korang tak tau isu ni. isu berkaitan remaja perempuan bertudung yang buat aksi tak tau ape dengan artis K-Pop. Tak dinafikan akak pun suka gak tengok cerita k korea..layan retis-retis KPop ni tapi untuk sampai spend duit gi tengok konsert diorang tu memang tak lah..apekan lagi nak dok atas pentas gitu.

Kalau nak cerita bab agama tentang isu tu akak memang naif lah.. kalau nak cakap pendapat peribadi lak takut ada yang tersinggung jadinya pagi tadi akak ade terbaca satu pendapat di laman FB " Harlina Haliza Siraj"  . Pandang Dr.Har ni memang saya setuju, perlu di pandang dulu dari sudut gadis yang terlibat. Tanyakan pada mereka apakah sitausi sebenar. Petikan komen Dr.Har:

" Dr. Har bertanya pada diri, apa yang akan Dr. lakukan sekranya yang terbabit itu adalah anka gadis Dr. Har sendiri? Malahan perlu Dr. Har menganggap anak-anak bertiga yang berkelakuan tersebut sebagai anka Dr.Har sendiri. Memang mereka adalah anak-anak remaja muslimah harapan dan kesayangan Dr.Har sendiri. 

PERTAMA: Dr.Har akan memberi mereka peluang menjelaskan apa yang sebenarnya berlaku semasa peristiwa kejadian. Dr. Har mahu tengok video 3 min itu bersama-sama dengan ank-anak ini.

KEDUA: Selepas itu, Dr.HAr mahu tahu apkah pandanganmereka mengenai perbuatan tersebut- ada 3 situasi pandangan. 

1. Banggga dengan perbuatan itu dan anggap riuh rendah di media sosial ini hanyalah disebabkan orang lain yang jelous dan berfikiran sempit kuno.
2. Menyesal dan malu dengan ketelanjuran dan kurang asertifnya mengatakan TIDAK kepada artis lelaki yang memperlakukan mereka begitu sekali.
3. Tak rasa bersalah pun, peristiwa berlaku diluar jangfkaan dan kawalan mereka.

KETIGA: Kena tackle dari sudut pandangan anak-anak remaja ini.Iniperlukan kemahiran keibubapaan yang tinggi dan bukan calang-calang.

1. Kalau bangga , ada sesuatu yang amat tidak kena dengan pendidikan nilai dan agama yg diperolehi anak-anak terbabit selama ini, hingga berlaku kejahilan sebegitu rupa.
2. Kalau rasa berdosa, malu dan menyesal- bertaubatlah kerana Allah amat mencintai mereka yang bertaubat.
3.Kalau bertindak sebegitu kerana rasa diluar kawalan diri- anak-anak ini perludiajar dengan cara berkomunikasi secara asertif & tegas (Assertive Communication)saying No with Diplomacy, hinggakna meraih rasa hormat orang lain, Supaya tidak diperlakukan sebegitu sekali.

Wallahua'alam"

Akak rasa nak kongsi ni sebab tengok orang mencemuh mencaci remaja yang terlibat, seolah-olah agama kita tak mengajar hormat orang lain. Apa kurang mereka yang mengata komen kesat itu banding remaja yang dalam video tu, jika bahsa mereka sendiri jijik tuk kita dengar. Memasing nak jadi "keyboard warrior".

Bila tengok isu-isu ni takut pula cabaran kita sebagai ibu bapakan. Macaman pula lah dugaan zaman Rizq dan Raifa nanti ye. Jadi siapkan diri perisai..tambah ilmu dan doa itu jelah yang akak dapat buat sekarang ni. Bersedia lebih baik tak gitu..

Pinochio Koren Drama
Sekarang akak suka tengok Drama Pinochio tu..suka tengok je tau,,jangan tanya nama pelakon-pelakon tu akak tak tau..haha..tengok pun yang dah rakam sebab takmo tengok ngan ank-anak ..akak feel terlebih..haha..

Jan 11, 2015

MLM langkah membina perniagaan?

MLM bukan maharaja lawak mega yer..kalau yang tu saya tahu kenapa orang pilih..sebab ada kumpulan ZERO kan..haha.. ok lupakan MLM yang tu. Harini nak cerita pasal MLM MutiLevel Marketing.. atau sekarang dikenali Network Marketing Company. Ada yang kalau dengar MLM terus reject sebab dah di momokkan dengan cerita MLM mengkayakan orang atas atau mungkin ada yang kena beli RANKING.

Memang tak dinafikan benda-benda yang saya sebutkan tadi terjadi. Ini lah yang merosakkan marketing plan MLM tu sendiri. Tapi ramai juga yang menjadi jutawan dengan MLM kerana MLM memberi keuntungan berikut:

1. Modal kecil : modal mungkin hanya dengan yuran keahlian sahaja. maksud modal disini adalah modal permulaan untuk kita memulakan perniagaan. TIADA KOS sewa kedai dan operasi yang lain.

2. Tidak bergantung untung RUNCIT : keuntungan diperoleh bukan sahaja dari untung runcit barang tetapi juga ada BONUS dari perkembangan jaringan atau empayar perniagaan kita.

Sebab itu  MLM biasanya diusahakan oleh mereka yang berpendapatan sederhana dan ramai juga dikalang suri rumah. Mudahnya biz MLM ni segala telah TERSEDIA. Produk dah tersedia. Marketing Plan pun dah tersedia kita just jalankan sahaja.

Yang membezakan setiap Syarikat MLM ini juga 2 faktor ini PRODUK dan PLAN PEMASARAN

 PRODUK ada syarikat MLM yang menawarkan produk yang tidak berpada kualti nya untuk dijual dengan bonus yang bakal diberikan. Ada juga berpendapat produk hanya topeng untuk biz MLM ini. Jadi kita perlu melihat keberkesanan produk yang ditawarkan agar matlamat kita meniaga itu lebih jelas keran kita nak menjual produk bukan nak memprosikan plan pemasaran itu.

Plan Pemasaran apa yang perlu kita perhatikan adalah bagaimana BONUS networking kita itu diberi. Adakah kita diberi BONUS dari hasil jualan ahli tajaan kita atau dari kejayaan kita mengembangkan networking atau senang nak cakap Head Hunting. Dapat cari tajaan kita dapat bonus. Barang yang dijual bukan subject utama perniagaan.




Bagi isu agama tentang perniagaan MLM ni boleh rujuk "Isu Shariah Dalam Perniagaan MLM" oleh  Ust Hj Zaharuddin Hj Abd Rahman

Perniagaan SHAKLEE.
  1. Pengedar tidak perlu melaburkan modal yang besar untuk memulakan perniagaan.Hanya bayaran yuran keahlian RM 65 dah layak unyuk menjual.
  2. Produk yang unik dan permintaan yang berulang. Produk juga dihasilkan dari kumpulan penyelidik sendiri bukan repack.
  3. Keuntungan dan komisen bukan berdasarkan kepada ahli yang ditaja, tetapi berdasarkan nilaian produk yang berjaya dijual. Bukannya permainan wang (money game) atau head hunting.
  4. Tidak menggunakan sistem piramid atau binary.
  5. Mempersembahkan sistem komisen dan bonus yang telus dan mudah difahami oleh semua ahli
  6. Testimoni produk dari pengguna sendiri bukan dari RETIS2 yang ditaja ( menunjukkan produk berkualiti sesuai denga harga jualan)

  "I would find a good network marketing company and get to work". "That's why Im sitting up here and you are all sitting out there!" Donal Trump
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...