Sep 30, 2010

realiti : tambahkan ilmu rumahtangga anda..

dalam sibuk2 jenguk blog b2b sempat gak la tgk2 page yg lei menambah ilmu rumahtangga..meh kt share..maybe ade yg da tau..tp nk share gak kat sini..


PANDUAN UNTUK MENDAPATKAN KEBERKATAN ALLAH DI DALAM BERUMAHTANGGA

1. “Dari Saidatina Aisyah, Rasulullah s.a.w bersabda; sesungguhnya sebesar-besar keberkatan di dalam rumahtangga ialah yang sederhana perbelanjaannya (tujuan berumahtangga ialah untuk membina keluarga bahagia)”. insyaallah sy wat ikut kemampuan..

2. “Ibnu Abad meriwayatkan, Rasulullah s.a.w bersabda; sesungguhnya wanita yang terbaik ialah yang paling ringan maskahwinnya”. selangor RM 300 je kan..

3. Lakukan akad nikah di tempat yang mulia seperti di dalam masjid atau surau kerana di dalam masjid itu penuh dengan barakah, rahmat dan hidayah Allah (barakah, rahmat dan hidayah amatlah perlu di dalam kehidupan kita di dunia dan akhirat). ermmm..teringin nk wat kat umah..insyaallah mendapat keberkatan dari ALLAH S.W.T..Amin...

4. Lakukan akad nikah pada malam atau siang Jumaat kerana hari Jumaat termasuk di dalam empat hari yang dipilih oleh Allah dan hari Jumaat merupakan penghulu segala hari. Kerja-kerja kebajikan yang dilakukan pada malam atau siang Jumaat akan digandakan sehingga 70 kali ganda pahlanya. Insyaallah hari Jumaat selepas Asar.

5. Carilah saksi akad yang soleh dan bukan yang fasiq. sape saksi yer??

6. Suami isteri di dalam keadaan berwudhuk semasa akad nikah. ermmm..kn tukar MUA tuk nikah la camni..cadangan MUA..

7. Khalifah Saidina Umar Ibnu Khattab r.a berkata; “Janganlah kamu meminta maskahwin terlampau tinggi bagi anak-anak perempuan kamu kerana Rasulullah s.a.w sendiri tidak pernah bernikah atau dinikahkan putrinya dengan maskahwin lebih daripada 4 dirham…” kalo pkai dinar?? sape tau pasal dinar meh la share..

8. 2 atau 3 hari sebelum akad nikah eloklah membaca ‘Istighfar’ 100 kali kerana barangsiapa membacanya sebanyak 100 kali akan mendapat 3 kebaikan; insyaallah..akan cuba di praktikkan.

a) dilepaskan dukacita
b) ditunjukkan jalan keluar jika bermasalah, dan
c) mendapat rezeki yang tidak diduga

9. Buat sembahyang Sunat Taubat (mohon keampunan kepada Allah sebelum masuk ke alam rumahtangga). Cara-caranya ialah;
a) Lakukan selepas solat Maghrib atau Isya’ atau sebelum tidur
b) Niatnya, (didalam hati – “sahaja aku sembahyang sunat taubat dua rekaat kerana Allah Taala”)
c) Rakaat pertama; baca doa Iftitah, Al-Fatihah dan surah Al-kafirun
d) Rakaat kedua; baca Al-fatihah dan surah Al-Ikhlas
e) Selepas memberi salam bacalah;
f) Berdoa;


10. Kedua-dua pasangan kemudiannya hendaklah memohon ampun daripada ibu bapa serta memohon doa restu daripadanya. ingat ni RINI n AYIEN..

11. Aktiviti pada hari sebelum majlis akad nikah (di rumah pengantin lelaki); B take note..
a) Solat Maghrib berjemaah, khatam Al-Quran, Tahlil dan doa selamat
b) Solat Isya’ berjemaah
c) Berselawat atas Nabi
d) Tazkirah ringkas
e) Jamuan sekadarnya

12. Aktiviti pada hari sebelum majlis akad nikah (di rumah pengantin perempuan) – Malam Berinai, aturcaranya ialah;
a) Solat Maghrib berjemaah diikuti bacaan Yaasin, Tahlil dan doa selamat
b) Solat Isya’ berjemaah
c) Selawat dan Marhaban
d) Syarahan agama berkaitan rumahtangga
Pada keesokkan harinya diadakan majlis khatam Al-Quran. kalo khatam wat mlm pas nikah lei ke?

1 comment:

anaztasias einz said...

hi deaR. memg nak inform setiap orang pun. =) saya dah xguna link nora aira dah ek. silala exchange dengan link baru ni ek =) tengs dear.

http://norapurplebridez.blogspot.com/

keep in touch !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...