Dec 31, 2014

Dalam kita membantu..sokongan moral juga penting

Alhamdulillah harini hari terakhir tahun 2014. Banyak suka duka kita lalui terutama Rakyat Malaysia. Harini scroll2 FB banyak viral keadaan banjir di Pantai Timur khususnya. Keadaan banjir semakin baik tapi ada juga maran untuk gelombang ke 4.

Selepas banjir ni banyak yang perlu kita bantu baik dari segi luaran dan juga motivasi diri.Mereka perlukan sokongan moral!

 Saya nak kongsi satu gambar yang saya dapat dari FB pagi ni. Ibu menyusu antara mangsa banjir yang pasti tertekan. Dan kita tahu if stress pun susu akan merudum. Jadi sukarelawan perlu juga memandang isu ini. Lagipun dengan bantuan makanan yang terhad BAYI mesti bergantung pada susu ibu.
Grafik menarik : Bagaimana sukarelawan boleh membantu ibu-ibu menyusu teruskan penyusuan selepas bencana banjir

Dec 29, 2014

Bila nak JALAN nak...

Aha! post yang dikarang berkurun tu memang sah hilang..mano ntah poi'ee.. haha.. lain kali kalau nak nulih blog guna hp pastikan line chanteq ye.. Berbalik pada tajuk tu ha.. Al-kisahnya ibu ni dok risau bila adik Ra.ifa nak berjalan. Genap setahu aritu nampak dah berdiri cuba nak jalan.tapi sapia dah 1 tahun 4 bulan ni tak juga nak berjalan. Merangkak punyalah laju.

Mungkin ibu ni drama lebih..selalu dk rasa tulang belakang Ra.ifa time menyusu..kotlah kan sebab ape2 adik takmo jalan. Tapi hakikatnya nampak normal je sebab bukan tak jalan langsung..Adik Ra.ifa jalan bila ada orang sambut atau pimpin je..Adik gayat ke? kalau gayat camne ibu nak tolong eak.

Masa nak masuk setahun tu memang tak jalan..gigih ibu bawa jalan atas rumput berembun orang kata nanti cepat jalan..ermmpuas tak juga jadi..Pastu orang kata urut pun ibu urut tiap kali pas mandi..idok juge ..aterr..camne??

Last-last ibu pun google je lah..nurse kat KKIA pun dah cakap kalau 1 tahun 6 bulan belum lei jalan sendiri kena refer pakar. Ok sebelum refer tu kita cari-cari lah info so nanti tau lah apan ak buat kan.. Rujukan utama ibu mestilah babycenter.com. Jadi ini info yang ibu dapat.

Most babies take their first steps sometime between 9 and 12 months and are walking well by the time they're 14 or 15 months old. Don't worry if your child takes a little longer, though. Some perfectly normal children don't walk until they're 16 or 17 months old.

After those first magical steps toward independence, your child will begin to master the finer points of mobility:
  • At 14 months, your toddler should be able to stand alone. She can probably squat down and then stand back up again, and she might even work on walking backward.
  • By 15 months, your child may be pretty good at walking. She may enjoy push-and-pull toys while she toddles. At this age she will walk with her legs fairly far apart and her feet pointed outward . This is normal and helps her maintain stability.
  • At about 16 months, your child will begin to take an interest in going up and down stairs –though she probably won't navigate them with your help until her next birthday.
  • It's likely your child will be a proficient walker by 18 months. She might like to climb all over the furniture, and she can probably motor up stairs – though she'll still need help getting back down for a few more months. She may try to kick a ball, though she won't always be successful, and she probably likes to dance to music.
  • At 25 or 26 months, your child's steps will be more even, and she'll have the hang of the smooth heel-to-toe motion adults use. She's also getting better at jumping.
  • By the time your child's third birthday rolls around, many of her basic movements will have become second nature. She'll be able to walk up and down stairs  with one foot on each stair. She'll no longer need to focus energy on walking, standing, running, or jumping, though some actions, such as standing on tiptoes or on one foot, might still require concentration and effort.
 Jadi ibu tak perlu risau sangat. Setiap bayi tu perkembangannya berbeza. Lagipun adik Ra.ifa bukan sampai tak lei jalan langsung..Tapi mungkin lambat sikit banding kengkawan seusia die. Dalam tak lei jalan tanpa bantuan tu, bab memanjat sepak bola tu hebat plak.tak padan ngan perempuan tau! Korang ada pengalaman cam kita tak meh la share.

Dec 24, 2014

Saluran derma banjir pantai timur dengan SMS

Sama-samalah kita hulurkan bantuan. Selain doa banyak keperluan yang mereka perlukan. Jom kita lakukan bahagian kita.

Sekarang banyak sumber boleh kita salurkan bantuan. Bagi yang tak sempat nak ke ATM sebab kebanyakkannya derma perlu masuk ke akaun simpanan boleh menderma dengan SMS berikut

Bila entry ku hilang begitu sahaja

Tu dia tajuk entry ku..al kisahnya semlam dah update pasal adik Ra.ifa yang dah mula berjalan. Walau ibu ni punyalah risau sebab dah 1 tahun 4 bulan kot. Tup..tup..mane ntah gi post tu..update guna hand phone tengok kat situ status "publishing" sampi sudah tak publish-publish...

Tu yang update pasal Kolagen tu lak kuar dulu. Ni yang berkira-kira nak beli Laptop senang  nak hapdet blog..kalau pakai hand phone memang menduga kesabaran lelagi kalau nk upload gambo.
dah janji gak nka share cara pilih kolagen yang betul. pun dok simpan rapi kat Draft.

Sabor eak..ari senin kita hapdet 2 entry skaligus..jangan muak lak baca. ok!

So boleh tak korang bagi idea mane ku nak cari balik entry tu? oh! atau karang je entry baru? alahai.. ape apps yang lain tuk blogging guna android eak..Meh la share..

ps: Now kena taip nama adik Ra.ifa gini sebab kalau taip Raifa nanti jadi tak ada makna lak.." Ra.Ifa = yang membahagiakan."

Cari nama -nama indah kat FB: Nama-nama Indah yang Bermakna

Dec 22, 2014

Umur 30 tahun perlukan kolagen tambahan?

Bulan 6 lepas kita masuk geng 3 series. Uishh apsal rasa riang ria muda mudi lagi ni. Dalam tak sedar tu kalua tenung muka kat cermin haih lain benar 10 tahun dulu. Jeragat..kedutan tepi mata memang helas kelihatan. Tu lom gucci..prada dok bawah mata...haha..
Ramai yang akan mula rasa perubahan bila masuk 30 tahun kan. Bukan je kulit muka..bentuk badan tapi sendi-sendi pun ada yang dah rasa sakit. Stamina nak berjalan tu up bila gi shopping je tak pun masa kejar anak. Habis kerja penatnya tak sama zaman 20 an zaman kat uni 2-3 pagi pun maintain lagi.
Badan kita pun berjuta sel mati setiap hari tapi sel baru yang sihat tumbuh semula ke? Penghasilan Kolagen pula makin menurun bila usia meningkat. Bila stress lak penghasilan kolagen makin drop.
Sebelum tu apa kolagen..kenapa badan perlukan kolagen?
" Collagen is a group of proteins that connects and supports other bodily tissues, such as skin, bone, blood vessels, tendons, muscles, and cartilage. It also supports internal organs and is even present in teeth. Collagen makes up 30% of the 100,000 types of proteins that exist in the human body."
Sebenarnya kolagen terhasil dengan aktif awal 20 an tapi pada 25 tahun peratusan penghasilan kolagen akan menurun. Apatah lagi bila kita dah 30an kan.
"At the age of 25, collagen production begins to decrease, which also slows down the rate of metabolism in the body. This lack of collagen creates the following health problems:
- Wrinkles, fine lines, sagging skin, gray hair, and hair loss
- High blood pressure, bone loss, arthritis, farsightedness
- Atherosclerosis"
Tu yang bila 30 an kita rasa sakit lutut,kulit berkedut, dan paling ketara biasanya RAMBUT GUGUR.. Jadi relevan tak usia menginjak 30 kita mula ambil makanan tambahan kolagen untuk tubuh badan?
Nanti kita kongsi macamana nak pilih kolagen yang baik.
Untuk order Shaklee Collagen Powder
Beli 3 percuma 1
Percuma keahlian.
Peluang perniagaan.
0126278520 sms/wapp
Carta penurunan penghasilan kolagen
Promosi Shaklee Collagen Powder sepanjang Disember 2014

Nov 17, 2014

Harini baru Isnin lah...

Haha..dah kenap ko ni rini oii..lupa hari ke apa...actually bukan lah lupa hari tapi tensi bila nk habiskan blog post yang terkumpul banyak kat draft tu.. ewah cam ramai je follower gitu..

Kang lelama simpan lupa dah semua lak..nak kongsi pasal SBS aritu pun tersimpan rapi..aha! bulan ni tak ada SBS ye kengkawan tapi bulan depan SBS akan secara langsung di PANTAI TIMUR.. ermmm berkira-kira cam nk join..boleh jejalan sekali cuti hujung tahun kan.

Bulan ni kat opis memang bizi tapi ku tak lah bizi mane tapi sebab ada event so library pun penuh dengan pelawat dari luar. Oklah rasanya semua tahu bulan ni promo OMEGA GUARD kan..lagi kebaiakan omega 3 nanti kita kongsikan eyh..



Sumber terbaik Omega 3 adalah dari ikan laut dalam cam salmon tu tapi sumber ikan ni mengandungi merkuri atau logam yang tidak baik untuk kesihatan sebab tu makanan tambahan adalah di syorkan untuk mendapatkan Omega 3 dalam diet harian.

Omeg Guard shaklee diuji dan diproses dengan teknologi yang terbaik elamat dari loganm asing dan lebih Asid lemak Omega 3 dari minyak ikan.

0126278520 sms/wapp

Nov 6, 2014

7 Omega-3 Brain Benefits

Minggu ni memang khas study pasal ASID LEMAK OMEGA 3 je. Jangan muak lak jika post hari-hari topik ni. Sesambil belajar kita kongsikan lah pada semua kan. Ok kita dok google jumpa 7 kebaikan ASID LEMAK OMEGA 3 kepada sistem perkembangan MINDA .

Nota ni dalam bentuk Slide so kita tepek je kat sini ok. Kalau korang nak copy boleh maut turun di page naturalproductinsider .









 Pendek kata kita perlukan Omega 3 dari seusia bayi lagi. Even semasa ibu mengandung kita dibekalkan dengan Vitamin Omega 3 hospital swasta la..diorang bagi Neurogain kan. Kalau hospital kerajaan memang tak ada. Jadi yang tak ada tu kalau pening nak pilih yang mana sesuai. Pilihlah OMEGA GUARD SHAKLEE sebab ianya dari sumber semulajadi bukan sintetik.

Boleh terus beli DISINI atau hubungi saya untuk dapatkan promosi* 0126278520 sms/wapp

* Promosi tertakluk pada terma dan syarat.

Nov 5, 2014

WW: Asid Lemak Omega 3









Dapatkan Omega Guard Shaklee makanan tambahan Omega 3 terbaik.
Hubungi saya 0126278520 sms/wapp. Promosi bergantung pada terma dan syarat.


Oct 16, 2014

Bila anak nak mula makan.

Eh..siapa yang nak mula makan tu Rizq dah 2 tahun ++ Raifa lak dah 1 tahun ++. Ape lak baru nak mula makan kan..haha.. Sebenarnya teruja nak cerita bila Rizq dah tambah satu menu dalam list makan an die. Amboi kelasss sangat ank bujang kita ni siap ada list menu gitu. Padahal Rizq ni super duper picky eater. Bukan je die pilih APA die nak makan. die tengok gak SIAPA yang sediakan makanan tu dan APAKAH rupa makanan tu. Rupa? ye lah kalau pasta hanya elbow macaroni je yang die terima..kalau beehoon kena warna merah je. dan lagi parah kalau Honey Star dia pilih STAR je ok moon sila bagi adik Raifa kutip.

Tapi sejak minggu ni Rizq dah nak makan menu lama yang kembali die suka iaitu NASI GORENG. Wah seronok lak ibu die sebab sangat senang nak prepare nasi goreng Rizq tak yah fancy-fancy just tumiskan bawang putih,bawang merah, telak nasi pecahkan telur owh ta,mbah gak sayur racik sehalus mungkin ok. Walla! selera ok die makan. Actually menu Rizq hanya 3 makaroni sup, beehoon goreng dan nasi ayam KFC (ni tak boleh selalu). Jadi sebab tak nak berperang dengan Rizq kita masak je lah 3 menu ni. Asala anak nak makan kan konsepnya. Tapi selama maman lak nak mkana menu tu je ..mungkin anak tak bosan tapi ibu lak yang bosan nak masakkan muak. Maka kita pun masak je lah nasi goreng tu dan cakap jom makan "miyoon" . Kali pertama suap die luak balik bila tahu yang dalam mulut nasi bukan "miyoom". Suapan ke 2 dia makan je..tak ada menda pun..haha..


Sebenarnya tabiat takmo makan Rizq ni sangat membingungkan dan susah hati gak lah memikir. Lelagi bab die nak orang yang sama je suap die makan. Jadi kat sekolah memang die tak makan. Bukan je sebab menu tapi sebab takde orang yang die suka tuk suap die. PARAH kan. Solusinya kita akan suap die sarapan siap-siap dan sekenyang mungkin sebelum die pergi sekolah. Masalah tu selesai dah la..kalau tak petang masa ambik die dah mengaruk LAPAR.

Then cikgu berulang cakap kena bagi Rizq makan sendiri. Kitorang pun rasa memang sepatutnya Rizq dah mula makan suap sendiri. Bila cerita kat kengkawan diorang kata anak diorang kenal makanan je dah sibuk nak suap sendiri. tengok Raifa je lah memang dah nak suap sendiri. Rizq nan hadoo,,ohoi...bukan nak bandingkan tapi nk tengok logiknye umur gitu mesti nak cuba buat sendiri semua. Ke Rizq ni manja sangat..haha.. Jadi kita pun decide Rizq kena makan sekali time kitorang makan. So belilah kerusi makan duduk sekali kat meja makan. Yeay! misi berjaya Rizq nak je suap sendiri. Makan sesama kitorg. tulah tak percaya ngan anak sendiri, haha..

So untuk yang ada masalah anak tak nak makan ni jom cuba tips kita ni:

1. Bila anak memilih makan jangan ikutkan sangat menu die. Kita MASAK je kalau anak tak anak makan tak apa. Masakkan dan hidanglah hari-hari kat die.Kita sediakan lama-lama mesti die nak juga kan, lelagi kalau dah rasa lapar.

2. Jangan PAKSA nanti anak takut pula nak  makan. Kita layan kan je selera die tapi menu pelbagai lah. Jadi ade hari die nak makan ada hari die hanya minum susu.

3. AJAK anak makan sekali dengan kita baru die rasa seronok. Bila kita suap die je die rasa tertekan pula nak kena habiskan makanan die tu. Sesilap die minta pula makanan kita tu.

4.SABAR rizq tu kalau suap 1 jam die makan ..kalau suap sendiri mahu 2-3 jam baru setel jadi layankan je lah. 

5. FAHAMI apa anak suka kalau anak suka telur cam rizq tak apalah semua hidangan pun ada telur,. Kalau anak tak suka sayur sorok dalam makanan die atau lei notice cam Rizq tak perlu letak. Jangan putuskan selera anak tu.

Oleh kerana Rizq memilih macam tu, kita memang tak miss bagi Rizq Vitamin. Aha! biasa anak yang Picky eater ni DERIA rasa diorang memang hebat. Carilah vitamin yang dapat disorok dengan mudah. Kita dah cuba pelbagai Vitamin. Scott Emulsion DAH. Appeton DAH.Memang tak berjaya lelagi Appeton tu.. bau die mak aiiihh..ibu pun tak nak telan.


Akhirnya pilihan kita MEALSHAKE dan OMEGA GUARD Shaklee yang berjaya disorok tanpa dikesan. Mealshake ni rasa vanila..semua tau kot vanila ni kan sedap macam aiskrim. Bau vanila mealshake memang rich sedap sangat jadi kita campur dalam susu Rizq setiap malam.Lately die dah start notice lak sebab sekarang Rizq minum susu kambing. Susu kambing ni tak lemak cam susu lembu so kalau letak mealshake yang lemak- lemak manis tu memang lain. So sekarang campur Mealshake dalam milo Rizq atau air yogurt ke. Omega Guard lak masih boleh campur dalam susu tak ada masalah. hehe..Kedua produk ni memang dah cukup untuk lengkapkan diet anak.


IZARINI|0126278520|SID:919511




Oct 9, 2014

Water Doodle Book ni menarik.

Sekarang ni Rizq dah mula tunjuk minat nek menconteng-conteng. Sebelum ni pernah juga belikan Rizq warna cat ir tu.. kita beli kat kedai buku Popular. Warni ni memang senang nak hilang kalau melekat kat baju or comot-comot kat tangan. Tapi Rizq tak suka pula die kata geli..haha.. bila haritu cikgu hantar gambar aktiviti kat sekolah guna cat air ni dan nampak Rizq suka teruslah fikir nak mula balik aktiviti kraf ni. Errmmm nan hado kat rumah die still tak nak.

Then masa membelek IG tengok kat IG Linda Rafar anak die yang kecik main Water Doodle Book. Nasib die bagi link Ig yang jual tu. Terus belek-belek sok browse pula kat imternet. Ok yang menarik buku ni :
  1.   Dah tentu tak comot sebab pen nye tu hanya disisi air. 
  2. Bahan yang digunakan NON-TOXIC so memang selamat kalau anak-anak pegang dan apa lagi masukkan mulut kan.
  3. Boleh guna semula sebab semua yang kita dah warnakan akan bersih balik selepas satu jam. Jadi REUSEABLE maknya jimat kan tak perlu beli Coloring Book bebanyak.
  4. Kulit keras jadi tak ada masalh buku tu dikoyakkan.
Rezeki pula IG yang jual tu buat GIVEAWAY. ibu sesaje join kot dapat. Nak beli pun tak sure lagi Rizq minat. haha kedekut betul ngan anak sendiri..bad Ibu! Bila dah dapat ibu tentulah teruja lebih. Terus buka dan isi air. Rizq bila tahu tu die punya memang lah tak bagi orang lain pegang.

Seperti yang dijangka Rizq suka tapi satulah die tak lah dapat ikut bebetul lukisan yang ada tu
die lebih pada menconteng je. Selamat di situ sebab contengan die terpadam blik. Contenglah camne pun ibu tak kisah hehe.. Jadi sangat lah berbaloi kalau nak beli lagi sebab ada 4 design semuanya. kita dapat 1 design je mewarna menulis dan mengira. 

So kalau nak dapatkan buku ni boleh usha kat IG @prettychase atau terus je beli online kat web diorang prettychase.com. Lagi satu yang menarik buku ni. Gambar tu menarik dan ada penceritaan. so selain aktiviti mewarna  tu boleh lah kita baca sama-sama Rizq.




Oct 4, 2014

Kompleks tapi bagus.

Bukan komplek membeli belah ye. yang tu tak berapa bagus terutama time dapat gaji.satu dari kalau pergi tiap floor habis gaji sebulan. hehe..ok kita nak cerita pasal VITAMIN B KOMPLEKS terdini dari B1, B2, B3, B5,B6,B7,B9,B12. Setiap satu penting dan mempunyai pernan yang tersendiri. Vitamin BKompleks amat penting untuk membantu penghasilan sel darah merah dan ianay amat berkait rapat dengan fungsi saraf. Jom kita lihat faedah setiap satu jenis vitamin B:

B1 (Thiamine)

B1 membantu badan membuat sel-sel baru yang sihat. Ia sering dipanggil vitamin anti-stress kerana keupayaannya untuk melindungi sistem imun. Vitamin B1 berperanan penting dalam metabolisme karbohidrat untuk membantu memecahkan karbohidrat yang mudah.

Dapatkan dari: Seluruh bijirin, kacang, kacang, bayam, dan gandum.

Vitamin B2 (Riboflavin)

Vitamin B2 berfungsi sebagai antioksidan untuk membantu melawan radikal bebas (zarah dalam badan yang merosakkan sel) dan boleh mencegah penuaan awal dan perkembangan penyakit jantung. Riboflavin juga penting untuk pengeluaran sel darah merah, yang diperlukan untuk membawa oksigen ke seluruh badan.  

Beberapa kajian menunjukkan B2 boleh membantu mencegah migrain, tetapi lebih banyak kajian diperlukan untuk kepastian. Cahaya ultraungu mengurangkan kandungan riboflavin dalam sumber makanan, sebagai contoh jika kita membeli susu pilihlah botol yang legap (tidak lutsinar) untuk mengekalkan kandungan Vitamin B2.

Dapatkan dari: Badam, susu, yogurt, telur, bayam dan kacang soya.

B3 (Niacin)


Salah satu kegunaan utama niasin adalah untuk meningkatkan HDL kolesterol (kolesterol baik). Kekurangan vitamin B3 adalah sangat jarang berlaku di negara-negara maju, walaupun alkohol telah ditunjukkan untuk menurunkan paras B3 dalam sesetengah individu. Niacin, juga baik untuk merawat jerawat.

Dapatkan dari: Ragi, daging merah, susu, telur, kacang dan sayur-sayuran hijau

B5 (Pantothenic Acid)

Sedikit vitamin B5 terdapat dalam hampir setiap kumpulan makanan. Pantothenic berasal dari kata pantothen Yunani, yang bermaksud "dari mana-mana." Selain menukarkan lemak dan karbohidrat menjadi tenaga, ia adalah bertanggungjawab untuk pengeluaran hormon yang berkaitan dengan tekanan termasuk testosteron. Kajian menunjukkan B5 juga menggalakkan kulit yang sihat dengan keupayaan untuk mengurangkan tanda-tanda penuaan seperti kulit kemerahan dan bintik kulit.

Dapatkan dari: Avokado, yogurt, telur, daging dan kekacang

B6 (Pyridoxine)

Bersama-sama dengan rakan-rakan vitamin B 12 dan 9, B6 membantu mengawal tahap asid amino homocysteine ​​ (yang dikaitkan dengan penyakit jantung). Pyridoxine berperanan utama dalam mood, tekanan dan corak tidur kerana ia membantu tubuh menghasilkan hormon serotonin, melatonin dan norepinephrine, . Beberapa kajian menunjukkan vitamin B6 boleh mengurangkan keradangan untuk p[enghidap artritis rheumatioid.

Dapatkan dari: Ayam, ayam belanda, tuna, salmon, kacang, biji bunga matahari, keju, beras perang dan lobak merah

B7 (Biotin)
 
Vitamin ini juga di kenali sebagai  "vitamin kecantikan" kerana kaitannya dengan rambut , kulit dan kuku yang sihat. Ianya membantu pesakit diabetes mengawal paras glukosa yang tinggi. Vitamin B7 adalah penting diamabil terutamanya semasa mengandung kerana  penting bagi pertumbuhan normal bayi.

Dapatkan dari: Barli, hati, yis, daging babi, ayam, ikan, kentang, kuning telur dan kacang

B9 (Folat)
Anda mungkin pernah mendengar nama lain bagi B9 iaitu Asid folik. Kajian menunjukkan asid folik boleh membantu mengawal simptom kemurungan dan mencegah hilangan daya ingatan. Vitamin ini juga sangat penting bagi wanita yang hamil kerana ia menyokong pertumbuhan bayi dan mencegah kecacatan kelahiran neurologi.

Dapatkan dari: sayur-sayuran berdaun gelap, asparagus,salmon, sayur-sayuran akar, susu, gandum dan kacang

B12 (Cobalamin)

Vitamin B adalah sejumlah pasukan. Cobalamin bekerja dengan vitamin B9 untuk menghasilkan sel darah merah dan membantu Zat Besi menjalankan tugasnya: menghasilkan oksigen yang dibawa oleh protein.  Vitamin B12 boleh didapati dari sumber daging, bagi mereka yang tidak makan daging, mereka mungkin perlu untuk menambah diet dengan B12.

Dapatkan dari: Ikan, kerang, susu, telur, daging lembu dan daging babi

==========================================================================
Jom kita lihat kandung dala sebi B Complex with Folic Acid Shaklee:

Vitamin B1: 10.12mg
Vitamin B2 : 11.47mg
Vitamin B3 : 135mg
Vitamin B6 : 13.5mg
Vitamin B9 : 200mcg
Vitamin B7 : 150mcg
Vitamin B5 : 67.5mg.

Cara pengambilan : Sebiji sehari selepas makan. Saya cadangkan ambil selepas sarapan pagi. 


 

Oct 3, 2014

SOLAT!

 Orang yang tak solat akan banyak masalah, tidak
tenang, cepat marah susah nak terima kenyataan dan
selalu nampak salah orang lain.
- USTAZ AZHAR IDRUS

  Walaupun ayah kita penagih dadah sekalipun,
bila dia suruh solat, kita sebagai anak WAJIB
tunaikannya.
- Ustaz Kazim Elias

  Tidak solat punca utama penceraian dalam
rumahtangga? "Jaga solat...Insyallah bahagia..."
- Ustaz Don Daniyal

  Selalulah Solat berjemaah walau payah macam
mana pun, boleh jadi jemaah itu dapat
menampung pahala berlipat ganda.
- Datuk Ismail Kamus

Kalau kita sakit jangan takut untuk solat , at least
kalau mati , mati dalam solat
- ustaz haslin baharin

  Selepas solat jangan tergesa-gesa, baca
Subhanallah 33, Alhamdulillah 33, Allahuakbar
33, doa kemudian baru bangun”
- Al-Habib Ali Zainal

  Kalau orang yang solat pun belum tentu masuk
Syurga, apatah lagi orang yang meninggalkannya.
-TG Syeikh Nuruddin Marbu Al-Banjari Al-Makki

  Jagalah solat anda. Kerana solat itu adalah
hubungan antara Allah dengan hambaNya"
- Sheikh Abdullah Jahaf.

  Menjaga solat boleh membersihkan dalaman
kita. Puasa juga boleh membersihkan jiwa
seseorang.
-Ustaz Dasuki Rani

  Jgn cakap:"Pergi solat.Kalau tak,masuk api
neraka!"Tapi cakap:"Jom solat,Nanti kita masuk
SYURGA ALLAH sama2 ya.InsyaAllah
- TG Harun Din

  Kalau dalam solat tak dapat ingat Allah, mana
mungkin luar solat mampu ingat Allah.
-Ustaz Pahrol.

Rasulullah bersabda,
Barang siapa menyampaikan satu ilmu saja dan
ada orang yang mengamalkan, maka walaupun
yang menyampaikan sudah tiada (meninggal
dunia) dia akan tetap memperoleh pahala.

Oct 2, 2014

Kenapa saya pilih Vitamin tidak Jamu Tradisional

Harini nak share dengan korang semua berdasarkan pengalaman kita sndiri bukan sebagai SID. So harap dapatlah guide ibu-ibu muda yang baru anak pertama nak buat pilihan. Memang bingung tau macam kita memula dulu. Berjam kadang search internet, tanya sana tanya sini. Tapi cam biasalah asal BERPANTANG mestilah JAMU dalam list kan.

Macam kita dulu memang ada list lengkap keperluan ibu ke anak semua lah. termasuk list untuk suami sekali. tu list bebarang nak bawa gi spital lah. Takut laki sama naik panik kan. ( en.suami kita tenang dalam kekalutan) haha..

Kita memang survey habis-habis bab jamu sebab tak  nak makan jamu kampung yang air tu. Yang kompom-kompom takkan mampu ditelan walau itu lah yang terbaik sebab fresh di buat ikut permintaan kan. Survey punya survey kita jumpa page http://bidanbersalin.blogspot.com/ kalau masuk page tu memang rambang mata. segala jenis set berpantang ade. Lengkap tak lengkap separuh lengkap semua lah..Time tu yang paling popular set NR. Kita baca satu-satu dan decide untuk beli loose je sebab ada yang kita yakin tak pakai punya contoh cam teh-teh herba tu la. aku just amik:
  •  Phytonatal (90 Tablets) ~ Untuk kegunaan dalaman
  • Herbanika Barut Krim (60 gm) ~ Untuk kegunaan Luar
  • Uncang Cuci Herbanika (10 Paket) ~ Untuk kegunaan Luar
  • Minyak Herbanika (100 ml) ~ Untuk kegunaan luar
Nampak tak semua untuk kegunaan luaran dan satu je jamu dalam bentuk pil tu.Senang kan pilih ikut kemampuan diri..tak puas hati nanti kita topup jamu kampung bidan kat kampung lei bekalkan. Nak di jadikan cerita kebetulan Rizq Rafiqi ni kena prolonged jaundice makanya memang tak berusik lah Phytonatal tu. Masa tu stress, penat luka pun sakit. Hari-hari dok google untuk breastfeeding jadi kita jumpa SET MENYUSU SHAKLEE. dan baca-baca set tu pun baik untuk berpantang. memula beli dari kawan balance die punya pastu baru beli full set dengan my mentor sekarang.

Bila lahirkan Raifa Rakhiya dah ada pengalaman sikit. Jadi lagi senang nak pilih set yang kita nak. Masa tu memang masih lagi makan VITAMIN SHAKLEE sebab Rizq masih menyusu badan. Jadi saya hanya tambah beberapa keperluan luaran je. saya suka Minyak Herbanika tu sebab memang sedap berangin tapi bau die kuat so lepas mengurut tu tak dapat lah nk terus menyusukan atau gomol-gomol baby. So, untuk minyak saya beli minyak herbanika untuk urut kaki dan sapu sebelum berstokin dan minyak Herbal Massage Oli Tanamera.

Alhamdulillah pilihan kali ni SET BERPANTANG SHAKLEE, Minyak Herbanika, Herbal Massage Oli Tanamera dan Herbanika Barut Krim memang pilihan terbaik. Semua habis digunakan sepenuhnya.

Kita tak dapat lah nak beza macamana rasa berjamu dan bervitamin moden tapi apa yang saya boleh kongsi dengan set vitamamin Shaklee saya rasa lebih segar. Pinggang tak sakit macam masa berpantang Rizq. Luka pun cepat kering..risau juga luka czer orang kata susah nak jaga. Dan yang paling menyeronokkan tiada mimpi ngeri semasa MEMBUANG..hehe..ubat yang hospital bagi tuk elak semelit tu pun kita tak usik. Alhamdulillah tempoh berpantang berlalu dengan riang.

Harap perkongsiankita ni dapatlah membantu para ibu yang mencari-cari tu.Sebenarnya Jamu ini memang elok sebab herba yang jadi bahan utama semua memanaskan badan tapi kena ikut keserasian ibu dan keadaan bayi masa tu. Kalau kita ni yang seumur hidup sentuh jamu pun tak pernah memang susah nak sesuaikan diri. Beli je jamu lepas bersalin nanti..anak dah 6 bulan kita pulun lah jamu.

Nak tahu langsung tentang set  pantang Shaklee atau ape juga set boleh sms/wapp saya 0126278520 pasti dilayan dengan pantas.

Oct 1, 2014

WW: PROTEIN = RANTAIAN ASID AMINO.

DAPATKAN SEKARANG! SOY PROTEIN ISOLATED POWDER (ESP) SHAKLEE
  • Diperbuat dari kacang soya yang asli (NON GMO)
  • Mengandungi 9 asid amino yang diperlukan tubuh manusia (yang tak dapat dihasilkan sendiri oleh tubuh)
  • 5 jenis Vitamin B, juga dilengkapkan dengan separuh keperluan kalsium untuk setiap hari
  • 1 tin ESP dibuat dari 20kg kacang soya

Sep 28, 2014

Pentingnya Vitamin B6

Vitamin B6 juga dikenali sebagai pyridoxine.Vitamin B adalah vitamin larut air.Kekurangan Vitamin B6 pada orang dewasa boleh menyebabkan masalah kesihatan yang menjejaskan saraf, kulit, membran mukus, dan sistem peredaran darah. Pada kanak-kanak, kekurangan Vitamin B6 akakn memnjejaskan sistem saraf utama. Kekurangan boleh berlaku pada orang yang menghadapi  komplikasi kegagalan buah pinggang, ketagihan arak, tiroid terlalu aktif, masalah untuk menyerap nutrien, dan kegagalan jantung. Mereka yang menngambil ubata-ubatan tertentu juga boleh mengalami kekurangan Vitamin B6 yang kronik.

Sumber utama vitamin B6 termasuk bijirin, kekacang, sayur-sayuran (lobak merah, bayam, kacang, dan kentang), susu, keju, telur, ikan, hati, daging, dan tepung. Bagaimanapun vitamin ini senang hilang ketika proses memasak. Memasak terlalu lama akan mengurangkan zat Vitamin B6. Cara memasak dengan mengukus menghilangkan 10-20% , ini lebih baik dari memasak merebus atau reneh. 

 Fungsi Vitamin B6


Penghasilan sel darah merah 

Hemoglobin adalah  protein kompleks yang terdapat dalam sel-sel darah merah, dan salah satu peranan utamanya adalah untuk membantu membawa oksigen ke seluruh tubuh. Heme satu bahagian utama molekul hemoglobin dan pengeluaran awal heme dalam badan memerlukan kehadiran vitamin B6. (Walaupun pengeluaran heme boleh berlaku di pelbagai tempat di seluruh badan, tempat-tempat yang utama melibatkan hati dan tulang sum-sum.)

Metabolisma Karbohidrat

Vitamin B6 yang terlibat di beberapa langkah-langkah dalam metabolisme karbohidrat. Khususnya, enzim yang menarik karbohidrat daripada simpanan di dalam sel (dalam bentuk molekul yang dikenali sebagai Glikogen) .Pecahan karbohidrat adalah satu proses yang berterusan yang berlaku dalam badan kita sepanjang hari untuk membantu mengekalkan tahap tenaga fizikal.

Fungsi otak dan kesihatan sistem saraf. Vitamin B6 adalah salah satu daripada beberapa vitamin B yang diperlukan untuk proses penghantaran masej dalam sistem saraf dan otak ianya dipanggil neurotransmitter. Tiga neurotransmitter-utama iaitu GABA, dopamin dan serotonin semua memerlukan vitamin B6 untuk sintesis.  

Vitamin B6 yang mencukupi dapat menghasilkan Serotonin
aitu salah satu neurotransmitter, serotonin membantu untuk menyampaikan mesej dari satu bahagian otak yang lain. Oleh kerana pengedaran sel yang luas, ia dipercayai mempengaruhi pelbagai fungsi tubuh psikologi dan lain-lain. Kira-kira 40 juta sel-sel otak, yang dipengaruhi sama ada secara langsung atau tidak langsung oleh serotonin. Ini termasuk sel-sel otak yang berkaitan dengan perasaan, keinginan seksual dan fungsi, selera makan, tidur, daya ingatan dan pembelajaran, peraturan suhu, dan beberapa tingkah laku sosial.

Dari segi fungsi badan kita, serotonin juga boleh menjejaskan fungsi sistem  kardiovaskular, otot, dan pelbagai elemen dalam sistem endokrin. Para penyelidik juga mendapati bukti bahawa serotonin boleh memainkan peranan dalam mengawal selia pengeluaran susu dalam payudara, dan bahawa kecacatan dalam rangkaian serotonin yang boleh menjadi salah satu penyebab SIDS (Sindrom Kematian Bayi mengejut

Lain-lain Peranan Sokongan Kesihatan

Tahaphomosistein asid amino yang tinggi dalam darah boleh menjadi faktor risiko untuk penyakit jantung. Mengambil makanan tambahan vitamin B6 dengan vitamin B lain (asid folik dan vitamin B12) telah terbukti berkesan untuk merendahkan tahap homocysteine​​.

Vitamin B6 telah dikaji untuk rawatan pelbagai keadaan, termasuk anemia (rendah sel darah merah), kekurangan vitamin B6, sawan tertentu dalam bayi yang baru lahir, dan kesan sampingan cycloserine dadah


Vitamin Shaklee yang mengandungi Vitamin B6 adalah B-Complex with Folic Acid dan Shaklee Collagen Powder.

Sep 26, 2014

Biarkan ianya kebuluran.

Apa yang kebuluran tu? Ini adalah penerangan tentang video yang saya kongsikan pada post lepas. Banyak kali dengar pun agak sukar nak faham sebab term-term dan kelajuan beliau menerangakan. Mujur ada my mentor Puteri Yusof yang dah berdiskusi dengan seorang teman kami di PAF meringkaskan apa yang diperkatakan oleh Dr.Li.

Term2 yang banyak digunakan adalah seperti berikut..so kita fahami dulu ape maksudnya.
  • Blood vessel = salur darah
  • Angiogenesis = proses pembentukan salur darah
  • Inhibitors = penyekat proses pembentukan salur darah
  • Stimulators = merangsang proses pembentukan salur darah
====================================================================
  1. Pembentukan salur darah kita ni sangat magical, ianya boleh dirangsang dan disekat bila diperlukan. Contoh, bila kita luka di bahagian kulit, proses pembentukan salur darah akan dirangsang untuk baiki luka tersebut. Dan bila luka dan sembuh, pembentukan salur darah disekat jadi sebab dah cukup tugasnya untuk perbaiki tisu kulit kita. Sepanjang kita hidup, proses ini sentiasa mencari keseimbangan untuk rangsangan atau sekatan. Kita tidak mahu ada terlalu banyak salur darah, atau terlalu sedikit salur darah. Badan yang sihat perlu seimbang.
  2. Masalah2 yang berkaitan dengan masalah salur darah yang terlalu sedikit termasuklah luka lambat sembuh, penyakit jantung, strok, pre-eclampsia, rambut gugur, erectile dysfunction. Maknanya badan tak boleh nak ransang pembentukan salur darah, jadi dapat lah masalah2 kesihatan ni. 
  3. Masalah2 yang berkaitan dengan masalah salur darah yang terlalu banyak termasuklah cancer, psirosis, buta, athritis, endeometriosis, Alzheimers, obesiti etc. Maknanya badan tak boleh nak kawal pembentukan salur darah, jadi dapatlah masalah2 kesihatan ni. 
  4. Dan lebih menakutkan ialah, ketidakseimbangan ini (terlalu kurang atau terlalu banyak salur darah) 30-35% disebabkan oleh diet kita seharian. Dan dalam video ini Dr. Li menekankan bagaimana diet boleh menyebabkan kita dapat cancer dan kita sebenarnya memang "beri makan" sel kanser setiap hari, dan sel kanser pun membiak dan semakin "sihat" dalam badan kita. 
  5. Dalam badan kita memang terdapat sel kanser, dan semakin kita tua, semakin mudah sel kanser dalam badan ditemui. Yang membezakan samada ia boleh jadi penyakit ialah cara diet kita seharian. Adakah kita makan untuk bagi sel kanser sihat, atau kita makan untuk bagi sel kanser kita kebulur? 
  6. Dalam video ini Dr. Li beri contoh salah satu sumber makanan yang boleh membantu masalah ketidakseimbangan dalam proses pembentukan salur darah kita (imbalance in angiogenesis), ialah makanan2 yang ada sumber RESVERATROL yang tinggi, seperti anggur merah. Dan ia boleh menyekat ketidakseimbangan (dalam hal kanser, terlebih pembentukan salur darah) tersebut sebanyak 60%! Begitu juga dengan strawberries dan extract soya bean. 
  7. Senarai makanan lain yang boleh kita makan untuk memastikan sel kanser kita "kebuluran" termasuklah blackberries, raspberreis, blueberries, oranges, grapefruit, lemons, apples, pineapples, cherries, red wine, bok choy, kale, soy beans, ginseng, maitake mushrooms, licorice, turmeric, nutmeg, artichokes, pumpkin, sea cucumber, tuna, parsley, garlic, tomato, olive oil, grape seed oil, dark chocolatedan sebagainya.
  8.  Bila kita asyik dengan makanan2 yang tidak elok, kita makin bagi sel kanser sihat, lama- lama salur darah kita tidak seimbang lagi, ia akan terlebih- lebih (bayangkan ia berakar tanpa henti), jadi makin banyak lah laluan makanan ke sel kanser tersebut
 Kesimpulannya:
Kita perlu semak balik apa yang kita makan. Sama ada ianya memberi makan kepada sel kanser dan menyihtakannya didalam badan kita atau kita membiarkan ianya kebuluran. Jika anda pengguna VIVIX Shaklee anda bertuah kerana Vivix  paling tinggi untuk kandungan resveratrol daripada muscadine grapes bukan sekadar awet muda, tapi kita sedang berusaha mengkebelurkan sel kanser yang sememangnya ada dalam badan. 
ps: info diolah dari http://puteriandrichfriends.blogspot.com/2014/09/jangan-beri-makan-kepada-sel-kanser-anda.html 

Sep 24, 2014

WW : Pemakanan lumpuhkan KANSER







 Can we eat to starve cancer? - William Li .

Sep 23, 2014

Segarnya! : Resipi Detox Drink

Lemon + Timun + Pudina
Tembikai + Timun + Pudina

Tembikai/ Timun:
Tembikai membantu tubuh mengepam keluar toksin kerana ia mengandungi citrulline sebatian organik,yang merupakan asid amino yang  membantu  hati dan buah pinggang menapis dan menyingkirkan ammonia.Ammonia datang dalam bentuk luaran, dan terhasil dari protein yang tubuh kita bakar untuk tenaga dan ia nya juga merosakkan sel-sel kita . 
Timun juga mengandungi citrulline , tetapi tidak sebanyak tembikai Tembikai juga boleh merangsang fungsi hati secara keseluruhan.

Lemon/ Limau:
Lemon atau jus limau membantu merangsang dan mengawal saluran pencernaan (membantu simptom sembelit, pedih ulu hati dan gas), merangsang pengeluaran hempedu, dan menipis hempedu, yang membolehkan ia dibuang dengan lebih mudah. Hempedu dihasilkan oleh hati dan berakhir di usus kecil untuk memecahkan lipid (lemak) yang telah digunakan.

Pudina: 
Daun pudina untuk memberikan rasa segar. Selain itu, ia boleh membantu anda mencerna dengan lebih berkesan, meningkatkan aliran hempedu dari hati, untuk pundi hempedu, ke usus kecil, di mana ia memecah lemak . Mint juga membantu otot perut lebih relax.
Cara-cara penyediaan:
Campurkan semua bahan dengan 1:1 . 1 liter air dengan 1 bahagian setiap bahan. Pastu simpan semalaman dalam peti sejuk. Esok pepagi boleh minum Segar gitu.

ps: kalau suka boleh tambah strawberry atau adik beradik berry  yang lain sebab tingi antioksida dan halia yang kita semua tahu boleh buang angin.hehe.. 

SELAMAT MENCUBA! Bila dah menyahtoksin ni baru lah segala  nutrisi vitamin yang kita ambil sehrian dapat diserap secara optimum.
 

Sep 22, 2014

Raifa 1 tahun 20 hari : Semakin bijak

Hi.. Raifa Rakhiya.. tenag setenang namanya. Dah setahun 3 September lepas tapi masih belum berjalan. Gaya mula nak jalan tu ada dok tertonggeng-tonggeng tapi bila soh bertatih tak mahu. Jalan gak lah kalau dipimpin itu pun 2-3 langkah. Ibu dah excited keluarkan walk and play abang dulu tapi takut pulak sebab benda tu laju. raifa lak masih tak pandai seimbangkan badan.mau tergolek kebelakang.

Dalam tak pandai jalan lagi tu bab memanjat Raifa memang champion. Masa bawa die jumpa doktor masa genap setahun tu, dengan slumber die hulur kaki panjat meja doktor. Uishh adik Raifa awak tu gegirl ok. Sekarang hobi terbaru panjat kerusi untuk intai kengkawan anak-anak sepupu kita kat rumah sebelah. Siap memanggil-manggil walau takde pun abang kakak kat luar tu. Pantang ada bunyi motor ke kertea lalu kelam kabut die nak panjat mengitai.

Dah faham gak bila orang baca bismillah cecepat die angkat tangan sapu muka terus aminkan. Kalau dengar azan kat tv pun die cecepat angkat tangan. Alhamdulillah happy ibu tengok perkembangan yang satu ni. At least adik Raifa dah kenal adab bila berdoa dan azan kan. Mesti die belajar tiap kali ibu nak suap abang makan baca doa kuat-kuat dan suruh Raifa join sekali.

Raifa ni lebih tekun sikit kalau bermain. Maybe fokus dak perempuan lain kot dengan lelaki. Kalau time main blok die mesti lagi cepat dari abang..kekadang dah siap die membina die kacau pula abang punya.hehe...kuat menyakat dak Raifa ni. Lagi abang marah lagi seronok die kacau. Yes memang dah pandai gaduh. Berebut ikut kalau mood baik selalu die menang sebab die akan rebut habis-habisan sampai abang mengalah. Tapi kalau kena mood tak baik berebut sikit terus melalak. Pening gak bila dah pandai berebut ni tapi selalu ibu suka tengok diorg gitu..jahat kan ibu...

Orang kata bila anak sulung lelaki anak kedua perempuan si adik mesti follow je abang die buat. Itulah Raifa sekarang. tu yang jadi punca perebutan tu. kekadang die nak main je tapi abang dah memang tak boleh berkongsinye oarang.. memang berebutlah jadinya. Semualah apa abang buat die pun buat. Idola sangat dah abangnye tu. Bangun tidur memang terus bergolek ke abang.

Alhamdulillah tu la sikit cerita si Raifa ni..ahh! gigi ada 6 batang baru pandai menggigit..seriau je time menyusu. selalu time die nak terlelap atau tengah menyusu abang kacau kompom menggigit. Semoga Raifa jadi anak sihat dan solehah. 

ps: orang tua-tua kata kalau nak adik beradik rapat simpan tali pusat diorang dalam satu bekas. wallhualam..

Sep 21, 2014

Peratusan kehilangan Kolagen mengikut umur.

APA ITU KOLAGEN?
Kolagen adalah protein yang unik untuk memperbaharui sel-sel dalam pembentukan rambut , kulit , kuku , mata , gigi, tulang rawan , tulang, tendon , organ , arteri, saluran darah, hemoglobin , sel-sel imun dan sistem imun. 

Kolagen bertanggungjawab untuk 80% daripada semua tisu penghubung dan 75% daripada kulit. Sebab tu pengambilan kolagen selalu dikaitan dengan kecantikan kulit.Kolagen, apabila dihidrolisiskan kepada molekul-molekul yang lebih kecil bagi memudahkan penyerapan dan digabungkan dengan jumlah yang cukup vitamin C dan asid amino tertentu.

Ok nak share graph yang kita jumapa ni.Graf ni tunjuk paras kolagen menurun ketika umur kita 30 tahun sebanyak 1.5%. Jadi dari usia kita 30 ke 40 tahun peratusan kekurangan kolagen adalah 15%. Wah tinggi tu. Kalau tak di tambah dengan pengambilan makanan tambahan tu yang ada masalah kulit berjeragat, kedutan halus tepi mata. Ini kesan yang paling ketara yang kita akan nampak.

Bila dilihat ramai tak mengambil kira sanagt kekurangan kolagen ni sebab konon ikut lumrah alam untuk merasa tua. Tapi perlu diingat 80% dari tubuh kita memerlukan kolagen kerana kolagen adalah sumber protein yang penting untuk pembentukan sel dan otot. kiranya kekurangan kolagen akan memberi kesan kepada keseluruhan fungsi tubuh. 

Badan kita boleh menghasilkan 28 jenis kolagen dengan sendirinya setiap hari kerana badan kita memerlukannya. Bagaimanapun kekurangan nutrisi seperti Vitamin C yang merangsang penghasilan kolagen dan Asid amino boleh menyebabkan kolagen ini tidak dapat dibentuk. 

Kelebihan bahan-bahan yang terkandung dalam Shaklee Collagen Powder:

Kolagen ikan: Memberikan kesan elastin, mengekalkan kulit lebih anjal

Ekstrak kulit kerangan: mengandungi glukosamina sbg pelincir bg sendi, menghidrat mata, & melegakan ketidak selesaan mata

Lactobacillus acidophilus: Meningkatkan penyerapan kolagen

Ekstrak biji Camellia Japonica: Mengandungi acid oleik dan isoflavon. Membekalkan nutrisi dan penghidratan

Ekstrak Pfaffia: Merawat rambut gugur, ketidakseimbangan hormon, dan meningkatkan tenaga batin. Meningkatkan prestasi dan tenaga,

Vitamin c: Menggalakkan pengeluaran kolagen dan menentang radikal bebas.

Vitamin B2,B6: membekalkan tenaga yang penting dalam proses pengeluaran kolagen didalam sel tubuh.


Rinie Borhan
SID 919511
0126278520 sms/wapp




Sep 20, 2014

Berapa kerap anda membersihkan mainan anak-anak?

Wah entry sekarang mak-mak sangat kan. Berapa kerap eak korang bersihkan mainan anak-anak? Kita ni tak lah rajin tiap minggu dok bersihkan tapi sebab sekarang ni Raifa dalam fasa memasukkan semua benda dalam mulut nak tak nak memang kena rajin gak cuci.Tu belum lagi bola yang abang dok usung kejap main kat ruang tamu kejap main kat dapur kang tetiba tengok ada kat luar rumah pula.

Terbayang kuman yang dok berpesta ria kat mainan anak-anak tu. Kita tak basuh setiap minggu kecuali walker dan kerusi makan tu memang kena bersihkan setiap hari dan basuh setiap minggu. Mau tak nya tu memang tempat Raifa buat uji kaji apa kegunaan makanan selain masuk kan dalam mulut. Boleh hilang tak kalau gesek, lenyek kat walker / kerusi makan die.

Sebenarnya pada kita kekerapan tu tak penting, asal nampak kotor kita basuh kan tapi apa sabun yang kita gunakan tu penting. Pilih yang semulajadi, mesra alam dan bebas toksik. ye lah kita selalu cakap toksik dari pemakanan tetapi tak tengok bahan pencuci kita juga mengandungi toksik yang boleh menyerap melalui kulit. Ni kan pula nak dok pegang hari-hari dan isap2 kan.

Kita pernah tengok serbuk pencuci khas untuk bersihkan peralatan dan toys anak-anak ni. Harganya memang agak mahal . Yang buat leceh tu sabun basuh baju lain, basuh toys lain..kang nak mop lantai lain. tu baru anak-anak punya, mak pak dan ahli keluarga lain lagi. Uish sabun je dah makan kos nak membeli.

Jadi , solusinye kita cari bahan pencuci yang multipurpose dan mesra alam. bukan je selamat untuk anak-anak selamat gak untuk seluruh ahli keluarga.Kegunaan pun menyeluruh kan ke senang gitu. Jadi kita pun pilih Basic H2 Organic Super Cleaning Concentrate dari Shaklee ni. 

Dulu kita gunakan pencuci antiseptic yang ada dipasaran tu tapi bila ada Basic H2 ni rasa lebih lembut dan tak ada bau yang kuat jadi kita pun tukar lah. Kelebihan Basic H2 ni ianya di perbuat dari bahan semula jadi iaitu ianya diekstrak daripada jagung dan kelapa tanpa bahan kimia berbahaya. Satu lagi yang kita suka sebab senang nk hilangkan kesan tumpahan susu. Rizq ni suka sangat tumpahkan susu kekadang habis kat mega blok die bersusu, kita just rendamkan blok-blok die dengan air dan letak setitik je Basic H2 nak letak lebih pun boleh. cuma kalau banyak akan berbuih la..

Untuk kotoran pada walker dan kerusi makan kita just gunak water spray tu..letak 1/4 sudu teh Basic H2. setiap kali nak bersihkan kita just spray dan lap. Basic H2 ni tak perlu bilas dan tak melekit pun. even skang kalau ada semut kat mainan anak-anak kita sembur dengan bancuhan Basic H2 tak guna dah penyembur aerosol tu. Sambil bunuh semut sambil membersih skali.. Serbaguna sangat kan.

Ini info tentang Basic H2 yang korang kena tahu.
========================================================================
Kaedah Mencuci Secara Semula Jadi Tanpa Racun
Setiap botol Basic H2 Organic Super Cleaning Concentrate dengan kepekatan berganda ini sungguh selamat digunakan dan dilengkapi kuasa pembersihan yang tinggi untuk menanggalkan kotoran dan minyak dalam sekelip mata. Basic H² berkesan untuk membersihkan tumpahan susu, mengelap tingkap, menyental kotoran pada gril, dan1001 kegunaan lagi. Cubalah sendiri dan lihat betapa kagumnya anda!

Hanya Satu Pencuci Untuk Ribuan Kerja Rumah
  • Ultra-pekat: 16 auns boleh dicairkan menjadi 48 gelen pencuci berkuasa tinggi.
  • Pencuci serba guna: menanggalkan kotoran, gris dan minyak daripada sebarang permukaan yang boleh dicuci, di dalam dan di luar rumah.
  • Mencuci kotoran berminyak dan gris yang paling degil, tanpa meninggalkan kesan comot.
  • Dua kali lebih pekat berbanding rumusan Basic H² asal – hanya gunakan separuh sahaja.
  • Tidak perlu dibilas, tidak meninggalkan sebarang sisa sabun atau kesan palitan.
Cara Penggunaan Untuk Hasil Terbaik

Dapur, peralatan, perabot, hiasan kayu, dinding, keluli tahan karat, granit, marmar dan bilik mandi
  • 1⁄4 sudu teh + 16 oz. air dalam Penyembur Get Clean
Periuk belanga
  • 1⁄2 sudu teh + 1 gelen air suam
Tingkap dan cermin
  • 1-2 titis + 16 oz. air dalam Penyembur Get Clean
Lantai
  • 1 sudu besar + 1 gelen air
Kain benang biri-biri, nilon, fabrik berkualiti tinggi
  • 1⁄2 sudu teh dalam satu besen air suam     
 =======================================================================
Shaklee ada juga rangkaian bahan pembersihan rumah yang lain boleh tengok entry kita yang lepas
Harga Basic H2 RM 46 sahaja. tahan berbulan gak lah. memang berbaloi. nak lagi berbaloi PM kita kakn cerita kelebihan membeli dengan harga ahli.

0126278520 sms/wapp
Rini Borhan.
SID : 919511

Sep 19, 2014

Produk penjagaan rumah yang selamat dan berkesan.




Kalau kita pergi ke pasaraya pergi bahagian bahan pencuci pelbagai jenama ada. Biasanya kita akan tengok jenama pilihan then mesti cari yang paling wangi. Kalau boleh nak try satu-satu..Kalau shopping barang rumah kena lak sabun basuh baju habis dan sabun-asabun lain pun dah tinggal sikit minta di beli yang baru. Mahunya kita pitam kan nak bau semua. Haha..berbuih mulut gitu.


Kita pun camtu gak tapi setiap kali nak beli sabun kita teringat cikgu kimia pesan sebenarnya sabun yang paling wangi adalah yang kita hidu tak berbau wangi. Maksudnya kita bau cam ubat gitu pahit-pahit kelat. Kalau tak percaya cuba bau sabun TOPS  baunya tak sedap tapi bila dah siap basuh baunya memang wangi kekal lama tak bau kepan cer try sabun yang wangi semerbak lepas basuh..bau wanginya tak kekal bila kain dah kering.

Bau wangi pilihan kan tapi tanpa kita sedar kebanyakkan bahan pencuci di pasaran mengandungi toksin yang boleh diserap kulit terutama bahan pencuci serbaguna kerana ianya berkepekatan tinggi. Banyak lagi toksin berbahaya dalam serbuk pencuci seperti pelarut organik seperti BUTYL CELLOSOLVE merupakan toksin saraf dan boleh merengsakan hidung.MORPHOLINE, sejenis toksin berbahaya, boleh mengakibatkan kerosakan hati atau buah pinggangdan pencuci cermin  mengandungi AMMONIA sejenis racun yang boleh merengsakan kulit, mata dan sistem pernafasan.
Sesetengah pencuci pinggan mangkuk pula mengandungi surfaktan berasaskan petroleum dan bahan pencuci seperti diethanolamine (DEA) dan sodium dodecylbenzensulfonate.

Jadi keutamaan kita dalah pilih bahan pencuci yang selamat, berkesan dan mesra alam. Rangkaian Produk Pencuci Shaklee menepati 3 kriteria ini.

Basic H2™ Organic Super Cleaning Concentrate

  • Ultra-pekat: 16 auns boleh dicairkan menjadi 48 gelen pencuci berkuasa tinggi.
  • Pencuci serba guna: menanggalkan kotoran, gris dan minyak daripada sebarang permukaan yang boleh dicuci, di dalam dan di luar rumah.
  • Mencuci kotoran berminyak dan gris yang paling degil, tanpa meninggalkan kesan comot.
  • Dua kali lebih pekat berbanding rumusan Basic H² asal – hanya gunakan separuh sahaja.
  • Tidak perlu dibilas, tidak meninggalkan sebarang sisa sabun atau kesan palitan.

Dish Wash Concentrate

  • Lembut pada tangan
  • Rumusan berasaskan tumbuh-tumbuhan daripada sumber semula jadi yang mapan
  • Buih sabun yang tahan lebih lama
  • Menjadikan pinggan bersih berkilau
  • Hanya beberapa titisan untuk mencuci timbunan pinggan mangkuk di dalam sinki 

Fresh Laundry Concentrate

  • Berkepekatan tinggi
  • Hanya1 auns (11.375 liter) sudah mencukupi untuk cucian muatan sederhana
  • Sesuai untuk semua suhu, termasuk air sejuk
  • Mengekalkan warna pakaian yang putih dan menjadikan pakaian berwarna lebih berseri

Soft Fabric Concentrate

  • Berkepekatan tinggi: 32 auns mampu melembutkan 64 cucian
  • Melembutkan, mengurangkan kedut dan mengawal kesan statik secara semula jadi
  • Botol kecil mudah dibawa, dituang dan disimpan
Keunikan dan kelebihan rangkaian produk pencuci Shaklee berbanding produk lain kerana ianya SELAMAT dan MESRA ALAM :

Selamat
  • Tidak toksik
  • Tiada gas beracun
  • Tiada bahan kimia berbahaya
  • Tanpa pewangi
  • Lembut pada tangan anda
  • pH seimbang
  • Tanpa klorin
Mesra Alam
  • Rumusan semula jadi daripada sumber yang asli (diekstrak daripada jagung dan kelapa)
  • Mudah biorosot
  • Tanpa fosfat
  • Bungkusan yang boleh dikitar semula
  • Tanpa bahan pewarna
  • Selamat untuk sistem septik dan pembetungan
Basic H² Organic Super Cleaning Concentrate : RM 64
Fresh Laundry Concentrate                                : RM 80
Dish Wash Concentrate                                        : RM28
Soft Fabric Concentrate                                       :RM40
Get-Clean Home Care System                             :RM 194


Dapatkan sekarang dan mendaftar sebagai ahli untuk lebih kelebihan.
Hubungi saya SID anda
Rini Borhan 0126278520 sms/wapp
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...