Nov 26, 2012

Pureen Warehouse Clearence Stock Sale

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia..haha..cam nk anto email time keje lak bg salam gitu..yeay berakhir sudah Pureen Warehouse yang dinanti2kan 24-25 Nov 2012 tu..eh! da 2 hari berlalu rupenye kt baru ade mase nk menghapdet..orang lain mesti balik terus wat reviewkan.. Pemenang Warehouse War da tentu pureen sbb kt tak gi pun tiny tapir walaupun hati sgt nak gi tuk tambah koleksi CD..takpe la yang tu lain kali..

Kt gi seawal pagi kol 7 da kuar umah okey..almaklumlah gi dari umah mak kat ijok tu..so kena la kuar awal kalo nak smpi awal..Gerak dari umah mak sbb baby Rizq kena tggal ngan nenek die..tau kan kalo nk gi sale pureen toksah berangan nak bw budak.. nanti misi tak tercapai darah je yang naik melambung..

Pas cri parking bagai yg super sesak kat tepi jalan ..nak msuk building opis2 tu tak tau lei ke tak..last2 masuk wisma ape ntah (padan muka kena marah nk park kat padang futsal sebelah pureen tu). pastu terus gi berdiri tegak kat depan pagar..wuhuuu ramai da tercegat depan tu..kt ngan en.suami da berdiri kat tepi jalan..gigih kan..da la 1st time wat2 cam tau je pecaturan dalam akal org2 lain yang tercegat depan gate tu..dalam hujan renyai2..gate buka kol 9.30 sbb org da start jerit2 soh buka sebb hujan makin lebat..pas gate buka sume meluru..kt pun ape lagi selit2 punya selit da lepas tu toleh blakang en.suami takde..haha..pastu sume org lari2 kat bahagian Pureen Pride & Joy tuk memborong baju bajan..pas en.suami lepas je..kt pun lari bersama2..

ok meh layan ape yang kami dapat dari Amazing Race Pureen Clearance Stock SALE!!!

Baju Bajan
RM 6 x 7 = RM 42
RM 10 x 9 = RM 90
TOTAL: RM132
Keperluan LAIN
A-B-D : RM16 x 2=RM 32
KIDs Detergent : RM 16 x 1=RM16
H-A-D: RM 15x 2 =RM 30
Refill Bottle Cleanser : RM 22 x 1= RM 22
Sabun + Shampoo : RM9x 2=RM 18

HEINZ pon ade
Biscotti : RM 7 (2 peket ) x RM28
Baby Pasat : RM 11 (2peket)

TOTAL: RM157

baby Rizq konpius nape ibu snap pic pepagi buta..hehe..
So total sume2  RM289 yang RUSK + Bottle Food tu free gift..Berbaloi2 tak??? So next SALE nak gi tak?

p/s: ade tertinggal botol air tu RM 10..ade 2 barang missing in action smpi umah baru perasan. kt nagn en.suami da atur strategi tuk next sale..da ade xperience sendri kan..so tau la nak dapatkan ape yg ktorg nak..weyhoo...

Nov 23, 2012

Tiny Tapir vs Pureen Warehouse Sale!

VS











Pureen Warehouse Stock Clearance Promotion (November 2012)

hi,

mungkin sume da tgk poster ni kan


so kt ni punye lah xcited nak gi sbb mggu ni en.suami takde kelas..hehe..semangat berkobar2 mengatur strategi n bace pengalaman blogger lain yang da penah jejak event ni..fuh...bleh ke kt hadapinye & dapat ke ape yang dihajati..Padahal ckp ngan en.suami nak borong detergent baby rizq bebanyak je..padahal kt da plan strategy nak berperang merebut baju hehe..da bg tugasan lagi kat en.suami tuk cari port & tanye2 org sebelah2 kalo ade baju yg dah takmo..target dapat baju sebyk mungkin dgn kos 50 hengget je...BOLEH???..haha..nak pastikan baby rizq sentiasa berbaju baru ditaska tahun depan..stok setahun dengan RM50 tu... mmg TAK la..(sangat kedekut)

eh tapi soalya bila da bace kat blog sana sini..jadi takut lak..sbb da tau kekurangan diri ni..lei ke aku ni bersabar..mau nk untung beli baju murah tapi dosa berguni2..camno tu..cari parking je mesti da marah2 en.suami..marah2 tu da pasti..aduh..so sendiri yang mnta nak gi kan..da start muhasabah diri dari semalam lagi..pegi je dulu kawal diri & jika tak dpt ape yang nak anggap takde rezeki..mungkin rezeki borong baju baby rizq di Bandung nnti kan..


p/s: angkara taska nk cuti seminggu..secara tak sengaja terplan bercuti ke Bandung..ayoh ke Bandung buk..weyhhooo..


Nov 4, 2012

Demam Durian

aloo..

haha hutang dulu entry 2 tabungan anak2 eak..tetibe pepagi ni nk bercerita durian crepe... yo la sane sini dok cite durian crepe.. sedap ke?? teringin gak nk try..ape ade ngan durian crepe ni?


RESEPI  (sumber: blog semanis gula)

BAHAN BAHAN

250 gm tepun gandum
1 sudu kecil tepung ubi
2 biji telur
500 ml santan ~ kkzu gune 1/2 biji kelapa parut di ambil santannye ~ kalo tak kose nak blender @ perah gunakan jek santan dah siap tuu. Fungsi santan akan menjadikan lempeng elastik , mudah nak di angkat dan tidak mudah koyak.
1/ 2 sudu kecil garam
1 sudu kecil paste pandan ~  untuk kaler hijau @  kaler yang di sukai  tetapi yang pemesnye kaler hijau pandan dan kuning.
1 sudu besar  butter di cairkan ~ fungsinye akan menjadikan lempeng berkilat dan tidak melekat di kuali dan tidak perlu di sapu minyak pada kuali non stick.
2 sudu besar gula halus @ castor


CARA CARA

Satukan kesemua bahan dan kacau hingga adunan sebati ~ masukkan santan sedikit sedikit untuk mengelakkan ianye berketol. Untuk adunan lebih halus masukkan ke dalam blender dan tapis ke dalam bekas. Tak tapis pun takpe eiihhh.
Panaskan kuali tidak lekat ~ non stick pan. Sapu sedikit minyak untuk kali pertama aje. Masukkan sesenduk dan ratekan menggunakan belakang senduk seperti  ini.@ lenggangkan kuali.
Masak hingga lempeng masak dan tidak perlu di terbalikkan.
Ulang hingga adunan habis di masak.

FILLING
2OO gm non dairy whipping creme ~ putar hingga kental
Isi durian  secukupnye
Cara menggulung @ melipat seperti di atas.

FILLING CUSTARD
200 gm susu segar
2 kuning telur
30 gm gula halus
Kacau atas double boiler hingga pekat.

250 gm whipping non dairy ~ putar kental
* Satukan kedua dua bahan kaedah kaup balik.

meh layan leleh tgk gambo bawah ni.. kalo nak resepi bergambo lei tgk kat blog Cahaya Cintaku

 aiyoo leleh woo...











photo: google ooglie













Oct 2, 2012

Tabungan anak-anak Siri 1 : Tabung Haji


hi semua

aduh..hari ni patut WW je kan.. tapi hutang post ni kena gak tunaikan. Ada ke yg tunggu eak...( perasan la ko rini woii..)

Mase kt kecik dulu ayah bukakan akaun BSN Giro ala buku kaler kuning tu. Rasenye ayah pilih bank ni sbb ni je bank yg dekat senang nk gi. Dok kat kg pekan koboi je kan..at least ade gak simpanan. Ayah lak da pencen so tak la byk simpanan yg leidibuat tuk setiap anak. Masa nak reg masuk diploma baru aku tgk buku bank aku tu ade la dlm 2k++ je. huisshh belanja masuk U ni byk tau..Jap je aku tgk duit yg ayah kumpul bertahun2 tu habis. Sem seterusnya aku guan wit PTPTN (smpi la ni tak habis bayor)

Lantaran itu (sastera habis) aku pun dok fikir psal simpanan rizq ni..Kena wat simpanan jangkamasa panjang ni..Kena lak kalo anak da 2 3 org nnti camno..sume lak alhamdulillah menjadi masuk U..mane nk cekau wit kan. Kt start la menggali ilmu simpanan kanak2..uishh mcm2 produk ade nak islamic ke nk konvensional ke kan.. Macam2 diorg offer..ade tu siap bg memcm goodies tiap kali kt wat simpanan. Pilihan kt tuk Rizq :-

 Simpanan di Tabung Haji  .   


Kelebihan menyimpan di TH
  1. Berlandaskan syariah Islam
  2. Suci
  3. Dividen kompetitif
  4. Zakat Perniagaan dibayar
  5. Dikecualikan cukai
  6. Dijamin oleh kerajaan
  7. Pengeluaran tanpa had
Kelayakan Menjadi Pendeposit TH

Syarat-syarat :

  • Individu beragama Islam
  • Warganegara Malaysia
  • Pemastautin Tetap 
  • Pembukaan Ahli Baru
    1. Simpanan permulaan RM2.00
    2. Dokumen pengenalan diri yang sah
    3. Akaun Dewasa
      • Berumur 12 tahun ke atas
    4. Akaun Kanak-Kanak
      • Di bawah umur 12 tahun mengikut tarikh lahir
      • Penjaga adalah tertakluk kepada Akta Perlindungan Kanak-Kanak 1991.
      • Penjaga adalah pendeposit pendeposit TH
      • Penjaga perlu membawa sijil lahir/MyKid kanak-kanak tersebut/Sijil Nikah (ibu/bapa tiri)
  • Simpanan (Tiada had simpanan)
    • Tunai dalam RM
    • Bukan Tunai – Cek, Bank draft, Bankers' Check
  • Pengeluaran
    • Had maksimum tunai RM10,000 tunai sahaja
    • Had pengeluaran melebihi RM10,000 boleh dilakukan di TH Negeri dan Ibu Pejabat TH sahaja melalui cek/pindahan telegrafik.

TH ade offer produk tuk galakkan kanak-kanak ni menyimpan. Produk pendeposit yang ditawarkan :

Kelab TaHa

Keistimewaan

  • Kad keahlian secara percuma.
  • Potongan harga di lebih 300 rangkaian rakan Kelab TaHa di seluruh Malaysia.
  • Potongan 15% harga penginapan di mana-mana Rangkaian TAHA.
  • Layak dipertimbangkan untuk Anugerah Kecemerlangan kepada pelajar cemerlang dalam peperiksaan UPSR, PMR dan SPM.*
  • Penyertaan Klinik Bimbingan Peperiksaan UPSR, PMR dan SPM secara percuma.*
  • Peluang menyertai peraduan dan memenangi hadiah yang menarik.*

Kelab TaHa@U

Keistimewaan

Ahli diberi keutamaan dan berpeluang berkhidmat dengan TH melalui:-
  • Program Skim Latihan Graduan
  • Latihan amali/praktikal
  • Program sukarelawan
    • Semasa musim haji dalam operasi tanah air
    • Program mentor mentee antara pelajar universiti dan pelajar sekolah
    • Program kemasyarakatan TH/IPT di bawah Kelab TaHa@U
  • Menyertai aktiviti kelab seperti sukan dan riadah serta peraduan yang dianjurkan bersama Berita Harian
  • Diskaun harga di lebih 200 rangkaian rakan Kelab TaHa di seluruh Malaysia.
( klik link untuk dapatkan borang pendaftaran kelab.)

p/s: Siap ade 2 siri lagi pasal simpanan ni. ok go to next post kt cite pasal IKHLAS Takaful Education Plus.

Sep 30, 2012