Oct 31, 2015

Apr 30, 2015

TINDIK TELINGA ANAK GADIS

Anak dara akak dah gadis-gadis gitu..haha..ok jangan salah faham kisahnya dak Ra.ifa tu orang dok cakap dak laki. Bukan je sebab die lincah tak reti dok diam tapi sebab rambut tak berapa nak adoo.tapi bagi akak comel je anak dara tu, takde pun muka dak laki sebab memang beza rupa Ra.ifa dengan Abang Rizq die.

Oleh itu, ada peristiwa tragik yang buat akak nekad nak tindik telinga Ra.ifa bila dalam lif di sebuah hotel. Akak ngan Ra.ifa je masa tu cantik berbaju PINK anak dara akak..ada makcik  ni tegur " LELAKI KE PEREMPUAN?" ohoi nak je akak jawab " TAK NAMPAK KE BAJU PINK NI SIAP ROPOL-ROPOL OPKO PEREMPUAN".. tapi memandangkan kewarasan akak masih tinggi akak senyum je jawab perempuan.. anak makcik tu terus sound mak die " PEREMPUAN LA MAK KAN BAJU PINK TU" akak dalam hati "TERIMA KASIH DIK"..haha..

Ok cukup sebenarnya nak share pasal tindik telinga ni. Ra.ifa rileks je mungkin sebab die tak tahu apa ibu die nak buat kan. Tapi akak ni seriau bukan main. Dok lah tanya kat adik tu sakit tak ? Nak kena makan berpantang ke nanti? Berapa lama nak ok?. Kalah nak menghantar anak berkhatan. Jadi dak kedai emas tu pun kata dan meyakinkan akak ok je kak jangan takut yang penting anak akak lei dok diam tak?

Sebab kedai emas  ni di kelilingi cermin proses nak menindik dan potensi Ra.ifa dok diam adalah tinggi. Ra.ifa memang suka tengok cermin. Alhamdulillah proses berjalan lancar. Mujur kedai emas ni tindik dedua telinga sekaligus dan adik yang mengukur dan tindik tu lemah lembut dan cermat. Jadi tak adalah masalah. 5 minit kemudian Ra.ifa mula rasa tak selesa dan menangis.

Tips akak kalau nak tindik telinga anak:

1. Umur setahun pun dah ok kalau dari bayi lagi sennag sebab tak pantai nk menarik-narik lagi.
2. Cari kedai yang ada alat tindik tu 2 so boleh tindik serentak. Maunya kang sebelah bertindik sebelah tidak lak nanti.
3. Penindik mesra dan cermat.Kot muka pun dah garang blom tindik pun anak kita dah meronta.
4. Tukar kesubang emas bila dah 2 minggu..sebab kekadang lepas tindik tu bengkak sikit so 2 minggu just nice lah nak buka.

Kalau korang kat area Sungai Buloh ke Kuala Selangor atau Shah Alam boleh gi KEDAI EMAS D'TREE. Kedai ni emas die tak ikut harga persatuan emas jadi sedikit murah. Owh berkaitan tindik ni upah kat sini RM 20 je. 

Kedai Emas D'tree
No 51 G, Jalan Bidara 10,
Saujana Utama 3, 
47000 Sungai Buloh,
Selangor
03-60389224



Apr 27, 2015

Menentukan jantina anak

Wah akak plan nak baby baru lagi ke?? haha.. bila soalan tu di tanya akak mesti jawab " tunggu rizq boleh cucikan kencing berak Ra.ifa, baru leh tambah" . Motif jawapan selalu bila nak kencing berak memang kami berperang gak lah nak gi mencuci haha.. ngada kan.. 

TAPI HARUS DINGAT POST INI BANYAK PERKATAAN YANG MEMERLUKAN ANDA BERUSIA  18 TAHUN KEATAS. Kalau masih adik-adik nak baca boleh je cuma simpan tuk akan datang ok!

Balik pada tajuk asal " Boleh ke kita tentukan Jantina baby ni?".  Biasa je kita dengar petua-petua macam suami makan makanan beralkali isteri makan makanan berasid tuk dapat anak perempuan.keduduka ketika bersama..wife bawah husband atas tuk anak dapat lelaki  dan memacam petua lagi kan. tapi pernah dengan "Shettles Method"

Sebelum tu akak bagi gambaran atau secara teori pembentukan jantina ni. Apabila seorang wanita melalui proses ovulasi iatu telur telah matang untuk disenyawakan dengan Sperma, ia membawa satu kromosom X. Manakala sperma boleh membawa sama ada kromosom X atau kromosom Y.

 Jika sperma dengan kromosom X yang disenyawakan telur, embrio akan berkembang menjadi bayi PEREMPUAN (XX). Jika sperma dengan kromosom Y disenyawakan telur, embrio yang akan berkembang menjadi bayi LELAKI (XY). Oleh itu, kita sering merujuk kepada sperma sebagai faktor sama ada bayi lelaki (Y) atau perempuan (X).

Sebelum menunjukkan faktor-faktor yang memainkan peranan dalam menentukan jantina, kita perlu tahu kualiti kromoson X dan Y yang dibawa oleh Sperma.

Kromosom Y (LELAKI)
  • Ukuran sperma lebih kecil
  • Daya hidup lemah, tapi bergerak lebih cepat (agresif) dibandingkan dengan kromosom X.
Kromosom X (PEREMPUAN)
  • Ukuran sperma lebih besar dan bergerak perlahan
  • Daya hidup kuat mampu bertahan persekitaran faraj di mana tahap pH lebih berasid.

    petua anak lelaki
FAKTOR 1: MASA MELAKUKAN PERSETUBUHAN

Jika anda ingin ANAK LELAKI, persetubuhan perlu dilakukan pada waktu puncak iaitu tidak lebih daripada 12 jam sebelum ovulasi. Anda boleh mengesan ovulasi melalui carta atau dengan kit ramalan ovulasi (sama seperti ujian kehamilan). Anda juga boleh bersama apabila perubahan mukus serviks anda pekat dan likat - seperti putih telur. - 
Jika anda ingin ANAK PEREMPUAN persetubuhan boleh dilakukan dua hingga empat hari sebelum ovulasi. Ini kerana sperma dengan kromosom X  hidup lebih lama daripada kromosom Y. Jadi peluang kromosom X lebih tinggi untuk disenyawakan oleh telur lebih tinggi. Tetapi mengikut Dr. Shettle kebanyakkan pasangan tidak akan melakukan perhubungan sejurus selepas habis haid, tetapi bagi yang inginkan anak perempuan kaedah ini boleh diamalkan.


FAKTOR 2 :
PH VAGINA? FARAJ 

 
Ketika awal waktu subur PH faraj lebih berasid berbanding waktu hampir ovulasi. Keadaan ini menyebabkan persetubuhan pada awal waktu subur akakn membunuh sperma kromoson Y
. Bagi mendapatkan ANAK LELAKI kaedah shettles yang menasihatkan tidak mempunyai hubungan selama empat hingga lima hari sebelum ovulasi. Anda perlu menggunakan kondom jika anda ingin melakukan hubungan seks pada masa ini.


Untuk ANAK PEREMPUAN, Shettles mengesyorkan hubungan setiap hari dari akhir tempoh haid  anda sehingga 2-4 hari sebelum ovulasi, maka tidak ada hubungan sehingga 2-3 hari selepas ovulasi.  

FAKTOR 3: KEDUDUKAN KETIKA BERSAMA
Kedudukan ketika bersama atau "male panetration" dikatakan membantu peluang anda untuk menentukan jantina kerana kedudukan mempengaruhi kedua-dua kedalaman dan kadar PH faraj.Semakin dekat kepada pembukaan faraj, saluran pembiakan lebih berasid wanita  

Kaedah Shettles menunjukkan kedudukan dengan penembusan lebih dalam untuk lelaki meletakkan sperma kromosom Y lebih dekat dengan telur, memberikan peluang yang tinggi untuk ANAK LELAKI. Manakala sebaliknya jika mengiinginkan ANAK PEREMPUAN.

FAKTOR 4 :  WAKTU MENCAPAI KLIMAKS

Untuk hamil ANAK LELAKI, wanita itu harus cuba untuk mencapai klimaks sama ada sebelum atau pada masa yang sama dengan pasangannya. Kaedah shettles mengatakan bahawa gelombang klimaks yang akan membantu untuk merangka sperma bergerak lebih cepat kepada telur, menyebabkan sperma dengan kromoson Y lebih berpotensi tinggi untuk disenyawakan berbanding sperma kromosom X yang bergerak lebih perlahan.Untuk mendapatkan ANAK PEREMPUAN, Dr.Shettles mengesyorkan wanita mengelak dari klimaks.
FAKTOR LAIN:

Untuk ANAK LELAKI, suami sebaiknya memakai seluar yang lebih longgar. Hal ini, bagi meningkatkan kesuburan dimana testis memerlukan suhu yang lebih rendah agar sperma dapat bertahan hidup kerana sperma kromosom Y daya hidup lebih lemah.

Bagi memperolehi ANAK PEREMPUAN, suami sebaiknya mandi air panas sebelum bersama isteri. Dengan cara ini sperma kromosom X akan lebih berpeluang.


Kadar Kejayaan? 


 Doktor Shettles mendakwa bahawa kaedah ini untuk ANAK LELAKI potensi kejayaan 80-85% dan kaedah untuk seorang ANAK PEREMPUAN  75-80%. 


Apa-apapun pada akak " KITA HANYA MERANCANG ALLAH YANG MENETUKAN" tapi tak salah mencuba kerana kaedah ini disokong dengan BUKTI SAINTIFIK.dan paling penting tak melibatkan kos serta kaedah perubatan pun. 

http://www.babycenter.com.my/ovulation-calculator



Apr 25, 2015

GIVEAWAY : RINIE BORHAN

Sempena blog akak berwajah baru ni akak nak buat  GIVEAWAY lah. Syaratnya pun mudah je.

SYARAT-SYARAT:

1. FOLLOW blog Rinie Borhan atau happywaytales.blogspot.com atau ADD FB Rinie Borhan

2.  Copy gambar dibawah . Jangan lupa link kan ke "GIVEAWAY: RINIE BORHAN"



3. Letakkan Caption  " GLA Complex dan LECITHIN buat badan sihat dan wajah menawan"

4. Letakkan tajuk entry "GIVEAWAY: RINIE BORHAN" dan TAG kawan-kawan BLOGGER anda. ( minimum 4 orang sahaja)

5. Tinggalkan jejak komen dibawah dengan slogan kenapa suka nak join GIVEAWAY dan BLOG akak..

CTH: " akak! dah join giveaway ni. Saya suka nak join sebab nak berwajah baru juga!"


Giveaway ni bermula pada hari ini! 



(sehingga 25 April 2015)



Hadiah-hadiahnya :



1. Lecithin x 1





2. GLA Complex x 1


ps: SID tak digalakkan menyertai.. :)

Apr 20, 2015

SAWAN SEMASA HAMIL

Kebanyakan ibu-ibu yang mempunyai penyakit sawan, juga dikenali sebagai epilepsi, boleh mengandung normal dan seterusnya melahirkan zuriat yang sihat. Namun begitu, penyakit sawan ini mempunyai risiko semasa mengandung, lazimnya puan sudah pun tahu yang puan menghidapi penyakit sawan dan dengan utuh dalam perhatian pakar perubatan dalaman/pakar neurologi. Doktor-doktor ini akan menasihati puan sebelum, semasa dan juga selepas bersalin.
Di hospital peringkat termaju seperti Hospital USM, puan akan menjalani pemeriksaan mengandung di klinik antenatal berkongsi dengan doktor pakar perubatan. Mereka memberikan penjagaan perubatan serta obstetrik yang optimum supaya kesejahteraan puan serta janin selamat serta tidak berkomplikasi.

Artikel ini akan membimbing puan ke arah,
1. Penjagaan sebelum mengandung.
2. Risiko yang mungkin pada puan serta janin.
3. Perawatan semasa mengandung.

Penyakit sawan dan wanita

Sel saraf di otak menjanakan isyarat berelektrik dalam penghantaran maklumat ke seluruh anggota badan. Maklumat ini bertanggungjawab dalam pengendalian fungsi serta pergerakan badan. Mereka yang mempunyai penyakit sawan, pengendalian serta pengawasan fungsi ini terganggu, langsung memberikan manifestasi dari segi kelakuan, kekejangan otot-otot dan juga sawan.
Hormon wanita iaitu estrogen dan juga progesteron boleh memberikan kesan pada keabnormalan sawan. Sebarang perubahan di antara hormon-hormon tersebut memungkinkan peningkatan ataupun penurunan frekuensi serangan sawan. Mungkin juga pola serangan sawan berubah semasa mengandung dan juga seawal selepas bersalin.

Ubat antisawan/antiepilepsi dapat mengawal serangan sawan, doktor mungkin terpaksa preskripsi beberapa kategori antisawan sebelum ubat yang paling sesuai untuk puan ditetapkan.


Persedian untuk mengandung

Kadangkala ubat antisawan dikurangkan secara perlahan-lahan sekiranya sejarah kesihatan puan tidak ada kehadiran serangan sawan untuk 2 tahun atau lebih. Mungkin juga doktor tidak mengesyorkan penurunan dos antisawan, mungkin ubat puan akan ditukar pada ubat antisawan jenis lain. Walaubagaimanapun, puan dinasihatkan supaya memberitahu doktor akan niat untuk mengandung seawal mungkin. Sesetngah ubat membahayakan janin, walaubagaimanapun, serangan sawan lebih merbahaya pada puan serta janin. Pakar perbidanan dan juga pakar perubatan dalaman /neurologi akan berusaha menyelesaikan mencari dos optimum yang bersesuaian, jenis ubat yang selamat dan menghindarkan serangan sawan semasa mengandung.
Ubat antisawan ini memberikan kesan pada penggunaan asid folik oleh badan. Ketidakcukupan asid folik boleh mencacatkan janin. Oleh itu dinasihatkan walaupun tidak berniat untuk mengandung, pengambilan asid folik perlu dilakukan setiap hari.
Sebanyak 0.4 mg asid folik perlu diambil setiap hari sebelum mengandung dan juga semasa tiga bulan mengandung untuk mengurangkan insiden kecacatan janin. Pakar pemakanan di hospital, jika di HUSM, mereka ditempatkan di klinik dietitik, boleh membantu puan dalam pengambilan makanan tempatan yang kaya dengan asid folik.

Risiko pada wanita

Kekerapan serangan berubah semasa mengandung, ada yang menjadi lebih kerap, ada juga yang seperti sebelumnya dan ramai pula yang menjadi lebih selesa. Paras ubat antisawan dalam darah puan perlu diamati sekiranya serangan semakin kerap. Disebabkan perubahan ketara fisiologi badan semasa mengandung, perubahan hormon dan juga perubahan terhadap metabolisma badan terhadap ubat, ujian darah diperlukan untuk menentukan keberkesanan dos ubat antisawan yang diberikan.

Risiko pada bayi

Secara keseluruhan, risiko untuk mendapat bayi yang cacat dalam populasi adalah sekitar 2-3%, tetapi dengan penyakit sawan, nilai ini bertambah menjadi sekitar 6-8%. Risiko ini juga berkait dengan jenis ubat antisawan yang digunakan. Di antara jenis-jenis lazim kecacatan bayi adalah seperti:
1. Sumbing bibir serta lelangit pada mulut.
2. Keabnormalan tiub neural, contohnya spina bifida.
3. Bayi yang rendah berat kelahirannya
4. Kepala kecil
5. Ketandusan dari segi tumbesaran serta perkembangan.
6. Terencat mental
7. Masalah pembekuan darah
8. Masalah sawan pada masa hadapan.

Kelahiran

Kelahiran secara normal dibolehkan, kelahiran secara pembedahan hanya apabila pemasalahan obstetrik timbul.

Jagaan selepas bersalin

Perubahan fisiologi badan puan selepas bersalin ke arah sebelum mengandung mengharuskan pertukaran dos dan jenis ubat antisawan yang digunakan. Ubat antisawan ini juga boleh menganggu paras hormon di badan puan. Ini memberikan kesan keberkesanan pada kaedah perancangan keluarga. Mungkin kaedah berlandaskan hormon menjadi kurang berkesan dan perlu diiringi dengan penggunaan metoda lain seperti kondom, ubat pembunuh sperma dan sebagainya.
Sejurus kelahiran, bayi akan disuntik dengan vitamin K, ini adalah kerana paras vitamin K yang kurang dengan penggunaan ubat antisawan. Vitamin K membantu dalam sistem pembekuan darah.
Penyusuan badan dibenarkan, hanya sedikit sahaja paras ubat antisawan terdapat dalam susu badan, walau bagaimanapun, ketetapan ini akan ditentukan oleh doktor yang merawat puan.

Apr 17, 2015

MORNING SICKNESS BAHAYA PADA KANDUNGAN

Morning sickness atau rasa mual.dan muntahbyang biasa dialami waktu trimester pertama. Alhamdulillah akak tak ada morning sickness masa preggy Rizq dan Ra.ifa.
Mual dan muntah yang teruk berbahaya jika terus menerus dialami oleh ibu hamil. Ianya akan meneyebabkan ibu hamil : 
★ Dehidrasi: gangguan keseimbangan pada cairan elektrolit yang menyebabkan dehidrasi. Ini yang ada setengah dari ibu hamil duduk wad atau masuk air sebab air dalam badan kurang.
★ Ibu tidak mendapat nutrisi yang diperlukan sehingga pertumbuhan janin jadi terganggu, berat badan ibu menurun, pada keadaan yang sangat teruk boleh menyebabkan gangguan pada hati.

5 TANDA MORNING SICKNESS TERUK.
Jika beberapa tanda berikut ini anda alami, bererti morning sickness teruk dan berlebih saat hamil sedang terjadi dan mesti segera diatasi.
1. Tiada selera makan
Perkara biasa jika ibu hamil mempunyai rasa tak.mahumakan beberapa jenis makanan tertentu pada saat kehamilan trimester pertamanya. Macam akak masa preggy Ra.ifa tak suka makan sup-sup belum masuk mulut pun rasa tak nak dah.Tapi sekiranya morning sickness teruk, anda akan rasa tidak selera pada seluruh jenis makanan.
2. Merasa mual terhadap air
Ibu hamil yang sedang menderita morning sickness yang teruk akan mengalami mual meskipun dia hanya meminum air putih saja. Lebih parah sekiranya anda tidak dapat menelan langsung air tu dah rasa mual.
3. Dehidrasi
Bila kerap mual dan muntah, ibu hamil trauma untuk minum dan juga makan, sehingga sanggup rasa lapar dan badan merasa lemah. Selain itu, muntah muntah kerap pada sepanjang hari akan membuat tubuh kehilangan air. Ini menyebabkan pada dehidrasi yang tentunya sangat berbahaya dan perlu ke hospital segera.
4. Mengalami fikiran yang negatif pada makanan
Ibu hamil yang juga mengalami hyperemesis gravidarum akan mempunyai fikiran negatif terhadap makanan seperti yang biasa terjadi pada orang yang mengidap bulimia.
5. Tidak mengidam
Pada umumnya, seorang ibu hamil akan mengidam pada jenis makanan tertentu. Tapi, ibu hamil yang sedang menderita morning sickness teruk tidak akan mengidam makanan tertentu kerana trauma muntah dengan kerap.
Macam akak cakap tadi akak takde morning sickness teruk cuma tak suka beberapa jenis makanan masa mengandung. Jadi menu tetaplah masa pregnant tu paling akak suka KARI tapi mapleynye je..pekena nasi kandar hari-hari pun tak apa.

Selain tu akak amal PEPPERMINT GINGER PLUS SHAKLEE campur dalam air suam. Minum macam air teh gitu..segar sepanjang hari.

FB CONTEST : HAMIL SIHAT BEBAS RISIKO

 Ingat tak FB Page akak HAMIL SIHAT BEBAS RISIKO yang akak cerita dalam entry ini. Sempena 300 LIKE nak buatlah Contest yang PERTAMA kan. Sempena menghargai LIKER2 page. Kalau korang nak join pun boleh, syaratnya mudah je.

Manatau menang double kalau ada yang dah join GIVEAWAY : RINIE BORHAN kan.

contest april


1. LIKE page Hamil Sihat Bebas Risiko
2. SHARE di wall anda dan TAG 5 rakan anda
3. JAWAB soalan http://bit.ly/1CRTdcu
4. KOMEN "Saya DONE" di post ini.


HADIAH:
1x rangkaian GET CLEAN SHAKLEE
1x PRODUK KESIHATAN SHAKLEE BERNILAI RM 50
2X HADIAH SAGUHATI.


Pemenang akan dipilih berdasarkan JAWAPAN yang tepat dan memenuhi SYARAT yang diberikan. Pemenang yang dipilih adalah keputusan muktamad. Keputusan akan diumumkan dalam minggu pertama bulan Mei.

Apr 14, 2015

5 PETUA HILANGKAN LINGAKARAN HITAM BAWAH MATA

petua

Aha! Sentap akak dik..haha..biasalah bila dah jadi mak rutin harian pack. Pastu macam Ra.ifa lak masih bangun malam tuk SUSU. So akak memang handbag mahal gitu dok bawah mata. BLACK BOLD METALLIC..haha...

SO akak nak share 5 PETUA nak hilangkan MATA PANDA ni. Bahan-bahan pun mudah didapati kat rumah. Melainkan kalau korang memang tak masak langsung..haha..AH! akak berani cakap salah satu mesti ada punyalah.

1. UNCANG TEH
Cuci bersih uncang teh yang telah digunakan kang bersemut lak mata korang, kemudian simpankan didalam peti sejuk selama beberapa minit. Selepas itu, aplikasikan pada mata antara 15-30 minit pada waktu pagi bagi merasai kesegaran dan menghilangkan lingkaran hitam bawah mata.
2.  HIRISAN KENTANG
Kentang mengandungi nutrisi seperti A, B, C , Kalsium, Fosfor, Potasium , Zat Besi, Serat dan Protein, jadi sangat baik untuk kecantikan. Cara pun mudah, hiris kentang nipis-nipis dan lekapkan pada mata selama setengah jam. Boleh juga guna TIMUN dan TOMATO.
3. MASKER TELUR.
Campurkan kuning telur + perahan LEMON + Madu. Campur semua bahan kemudian sejukkan sebelum diratakan keseluruhan wajah termasuk bawah mata. Buat pada sebelah malam , sekali sehari cuci bersih pada keesokkan hari. Behave tau masa tidur mau sepah satu katil nanti.
 4. LEMON
Cara ini paling mudah selain lei buat tuk minum terus untuk DETOX boleh sapu sedikit bawah mata. Caranya Campurkan perahan air lemon dengan air suam dan sapukan ke bawah mata dua kali sehari.
5. MINYAK ALMOND
Urutkan sedikit minyak almond pada bwah mata secara perlahan-lahan bermula dari kanan ke kiri. Biarkan selama 10-15 minit, kemudian bersihkan dengan tisu basah sebelum cuci bersih dengan air. Selaim masalah lingkaran hitam bawah mata amalan ini boleh mengatasi masalah liang pori tersumbat.

LINGKARAN BAWAH MATA TANDA TUBUH BERTOKSIN

Lingkaran bawah mata ni bukan sahaja kerana kita penat tidak cukup tidur, Ianya juga salah satu tanda badan kita mengandungi toksin. Jadi perlu tambah dalam diet makanan yang beralkali atau boleh mengambil makanan tambahan yang menggalakkan FUNGSI HATI sebab hati organ utama yang menapis toksin dalam badan.

▐▐▐▐▐▐▐▐▐▐▐▐▐▐▐

Shaklee mencadangkan pengambilan beberapa rangkaian produknya untuk membantu proses detox bagi melancarkan proses membuang toksin dan bahan buangan. Berikut adalah rangkaian produk untuk anda : 
  • Alfalfa Complex (Detox seluruh tubuh) : Herba yang kaya dengan pelabagai nutrisi dan digelar 'Raja Segla Tumbuhan'. Membantu proses detox hati, darah dan usus. Beralkali tinggi dan membantu meneutralkan keasidan badan, membantu menyingkirkan lemak dan kolesterol, membantu merawat masalah penghadaman dan banyak lagi.
  • DTX Complex (Detox hati) : Campuran 6 herba yang terkenal dalam kesihatan hati iaitu  biji benih milk thistle,  kunyit, artichoke, cendawan Reishi, dandelion dan biji benih schizandra chinensis. Membantu mengekalkan aliran hempedu, membina semula sel-sel hati, meningkatkan penghasilan enzim untuk proses detox hati, melindungi hati dari toksin dan merawat masalah hati 
  • Garlic (Detox darah) : dibuat dari bawang putih premium yang dirumus bersama ekstrak herba rosemary & spearmint. Membantu meningkatkan sistem penghadaman, mengeluarkan logam berat dari dalam darah, antibiotik semulajadi meningkatkan sistem imun tubuh
  • Herblax (Detox usus) : Gabungan 9 herba semualajadi - daun alfalfa, daun jati cina (senna), biji adas manis cina (anise seed), bunga mallow biru (Blue malva),  kulit kayu buckthorn, akar likoris, biiji jintan manis (fennel), akar rhubarb & akar Culver's. Membantu membersihkan usus dari najis lama yang tertinggal, membantu pergerakan semulajadi usus & melegakan sembelit
info:http://bigsmilezone.blogspot.com

IBU HAMIL PERLU KE DETOX?

Definisi buang toksin atau lebih popular dengan sebutan detox sebenarnya amat berkait rapat dengan sistem pencernaan dan hati manusia. Akak tahu ramai yang beranggapan toksin berpunca dari sistem pembuangan yang tidak baik. Tapi sebenarnya HATI adalah elemen utama yang perlu kita jaga dalam menyingkirkan toksin dari badan. Hati merupakan organ yang penting kerana segala yang kita makna akan melalui hati untuk proses penyingkiran atau tapisan kemudaian baru memalui proses perkumuhan atau penyingkiran.

Gambarannya macam ni.. Kita buang sisa makanan dalam sinki. Penapis yang kat lubang SINKI tu adalah HATI.. jadi die tapis segala kotoran sebelum melalui saluran ke LONGKANG yang diibaratkan USUS  kita berjalan segala kotoran tu ke tempat pembuangan. Jadi kotoran ni adelah yang tak tercerna habis di penapis SINKI jika lubang singki tak berkeadaan baik bila lama-lama makin banyak yang tertinggal. LONKANg pula bila banyak minyak lepas tu tak dapat keluar lelama tersumbat. Bila tersumbat keluarlah BAU yang boleh diibaratkan TOKSIN.Faham kan ayat akak ni.

ok akak nk cerita pasal PERANGKAP SINKI ni eh HATI. Pada tubuh manusia, hati adalah organ tubuh yang sangat penting untuk kelangsungan hidup. Ia terletak pada bahagian kanan di atas rongga perut (otot diafragma) dan mempunyai berat sekitar 2 kg atau 3-5% daripada jumlah berat tubuh kita.
Hati yang kecil ini amat bermakna dalam hidup kita. Ia memainkan peranan penting dalam melaksanakan perkara berikut:


  • Meneutralkan toksik tubuh
    Sebelum bahan toksik sampai ke ginjal, ia akan sampai ke hati terlebih dahulu untuk dineutralkan sebelum disingkirkan melalui air kencing. Ubatan secara umumnya adalah untuk menyembuhkan penyakit tetapi ianya juga merbahaya kepada sistem tubuh. Justeru, ia perlu dineutralkan sebelum disingkirkan melalui air kencing.
     
  • Regenerasi Sel darah merah
    Sel-sel darah merah yang mengandungi hemoglobin yang telah tua dan hampir tamat jangka hayat akan diuraikan kepada zat besi, heam dan globin. Zat besi akan dikembalikan kepada sum-sum tulang untuk pembentukan sel-darah merah dan globin akan digunakan semula bagi pembentukan hemoglobin. Heam akan diuraikan kepada bilirubin dan disalurkan ke usus yang menyebabkan warna najis yang unik. Apabila berlaku gangguan pada salur hempedu, bilirubin tidak dapat disalurkan ke usus
    menyebabkan bilirubin ini beredar dalam edaran darah sehingga mengakibatkan warna kekuningan kelihatan pada tubuh. Gejala ini dikenali sebagai penyakit jaundis.
     
  • Produksi cecair hempedu
    Cecair hempedu yang dihasilkan oleh hati membantu dalam sistem pencernaan lemak. Lemak akan ditukarkan kepada asid lemak dan gliserol dengan bantuan cecair hempedu dan seterusnya diserap dalam sistem tubuh.
     
  • Produksi protein dan sistem imun
    Protein tubuh yang dihasilkan oleh hati amat penting dalam menentukan sistem ketahanan tubuh dalam melawan serangan mikroorganisma yang menyebabkan penyakit.
     
  • Tempat penyimpanan simpanan glukosa
    Glikogen adalah merupakan simpanan karbohidrat tubuh. Dalam keadaan kekurangan glukosa, hati akan menukarkan glikogen kepada glukosa dan seterusnya di metabolismekan bagi pembentukan tenaga.

Kegagalan organ ini berfungsi boleh membawa kepada menyebabkan masalah kesihatan yang tiada ubatnya. Jika kegagalan fungsi ginjal boleh diganti dengan dialisis. Namun kegagalan fungsi hati tiada instrumen yang dapat mengambil alih tanggungjawabnya. Oleh itu DETOX perlu dilakukan untuk BOOST fungsi hati.
 

Tanda-tanda anda perlu DETOX

  • Masalah penghadaman
  • Sembelit
  • Sakit kepala
  • Jerawat
  • Penuaan pra-matang
  • Letih
  • Berat badan berlebihan
  • Insomnia

Boleh ke ibu hamil melakukan proses DETOX?

Jawapannya adalah DETOX atau Buang toksin tidak sesuai untuk ibu hamil .

Ibu mengandung atau yang sedang menyusukan bayi tidak dicadangkan membuang toksin, tetapi bagi ibu yang sedang merancang untuk hamil boleh mengamalkan detox sambil mengambil ubat seperti asid folik untuk perkembangan janin. Selain itu, membuang toksin menyediakan tubuh badan yang lebih bersih untuk bakal ibu mengandung kelak.

Selepas bersalin dan menyusukan anak adalah disarankan untuk seseorang ibu itu melakukan detox untuk mengembalikan kesegaran serta susuk tubuh yang lebih segar dan menawan dengan mengamalkan pemakanan yang mengandungi kunyit dan halia.

Artikel Penuh: © Utusan Melayu (M) Bhd

Bagi anda yang tak hamil atau para suami boleh cuba DTX Complex Shaklee.
 
DTX Complex Shaklee mengandungi ekstrak semulajadi bahan di bawah:
 
TONIK HATI
 
  • Biji ‘milk thistle’
    • Digunakan di Eropah sejak 2000 tahun lagi
    • Merupakan bahan utama dalam DTX
    • Mengandungi ‘Silymarin’ yang berfungsi sebagai antioksida
 
  • Biji schizandra chinensis
    • Menghalang Toksin berada dalam badan
    • Menggalakkan protein sintesis yang mana ia menggalakkan pertumbuhan sel – sel baru
    • Mengandungi Antioksida
 
  • Cendawan Reishi
    • digunakan secara tradisional sejak 4000 tahun dahulu di China sebagai sumber antioksida
 
  • Dandelion
    • Kaya dengan Vitamin A, B, C, D dan zat besi
    • Mengandungi ‘Cynarin’ yang melancarkan pengaliran hempedu
 
  • Kunyit
    • Mengandungi ‘Curcumin’ yang berfungsi untuk mencegah barah hati & kesihatan pundi hempedu
 
  • Ekstrak artichoke
    • Mengandungi ‘Cynarin’yang melancarkan pengaliran hempedu sekaligus  membantu mengekalkan aliran hempedu yang normal

Apr 9, 2015

5 TIPS MENJAYAKAN PENYUSUAN SUSU IBU

Masa akak preggy Rizq memang nekad sangat nak menyusukan dengan susu ibu secra eksklusif. Tapi sebab tak fully prepared mental dan fizikal terpaksa juga campur. Banyak faktor kalau nak menyusu susu ibu secara eksklusif ni. Tapi bila preggy Ra.Ifa akak dah bersedia. Baca segala buku..sedia segala gadget..Alhamdulillah 5 bulan pertama dapat menyusukan Ra.Ifa secara eksklusif dan mula campur bila lagi sebulan nk masuk 6 tahun..Jiwa raga ibu tak kental dengan kerja-kerja di pejabat.
susu ibu mudah

1. ILMU PENYUSUAN

Ini adalah antara PERSIAPAN MENTAL yang perlu untuk ibu yang nak menyususkan anak. Kena belajar cara nak stimulate susu. fahami keperluan bayi, cara nak handle EBM bila dah kerja. Kenapa kena ada ilmu ni sebab persekitaran kita tak sama macam zaman mak-mak kita dulu berpantang fokus untuk susukan bayi je..kita sekarang berpantang pun dapat panggilan telefon dari pejabat. Masa akak lahirkan Rizq jadi stress bila tak cukup ilmu kan..susu memula memang tak ada langsung..baru lah terhegeh-hegeh search GOOGLE cari tips nak stimulate dan banyakkan susu. Jadi kena buat persiapan awal. Boleh siap buat BREASTFEEDING PLAN dan beri pada doktor di hospital, sebab kena mula dari awal kelahiran babay. 

2. MAKAN YANG SEIMBANG

Pemakanan semasa berpantang pun penting. Kalau ikut menu berpantang mak kita sediakan memang pantang habis. Mana nak hasilkan susu yang banyak dan badan yang letih pun boleh mengganggu pengahsilan susu Macam akak masa Rizq sakan berjamu masa berpantang tapi tak boleh nak makan sebab Rizq Jaundice jadi memang letih dan stress. Then bulan kedua dapatkan SET PANTANG SHAKLEE aha..Vitamin bukan sekadar MILK BOOSTER tapi lebih kepada nak cukupkan nutrisi. Bila nutrisi dah cukup badan bertenaga barulah dapat menghasilkan susu dengan baik. Badan dah bertenaga barulah ambil MILK BOOSTER, booster yang serasi ngan akak KURMA, ALFALFA COMPLEX, MINUMAN MALT ( milo,horlick).

Alhamdulillah bila Ra.Ifa lahir tak ada masalah sangta tempoh pantang dan penyususan pun baik-baik sahaja sebab ambil vitamin dari awal kehamilan lagi. Masa Ra.Ifa susu meriah boleh buat stok persediaan bekerja lah gak.

EBM minggu pertama berpantang.

3. PILIH PAM YANG SESUAI

Pemilihan pam yang sesuai pun penting. Pam perlu sediakan awal macam akak memang masukkan dalam beg ibu kehospital sebab incase baby diasingkan or tidur je bolehlah mengepam dulu untuk stimulate susu awal dan kumpul KOLESTRUM.  Sebagai Ibu bekerjaya sudah semestinya anda akan menggunakan Pam Susu ini lebih 3 kali dalam sehari. Jadi, anda kena pastikan motor breastpump adalah jenis Heavy Duty. Jangan lah sesekali memandang pada harga murah tanpa mengambil kira aspek ini. Bagi ibu yang tidak bekerja pam manual pun memadai. 

Pemilihan corong pada Breastpump pun memainkan peranan kalau terlalu besar atau terlalu kecil nanti puting akan mudah luka atau melecet. Rasa tidak selesa bila mengepam biasanya buat ibu-ibu giveup nak mengepam dan susu jadi sedikit. Kalau dapat cuba dulu pam sebelum beli pun ok. (Pumponthego kedai yang akak suka sebab boleh cuba dulu)


4. JADUAL PAM KONSISTEN

Bagi ibu yang berkerja jadual mengepam perlu konsisten. Bagi yang produksi kurang macam akak, sekali pam dapat 2-3 oz perlulah sekurang-kurangnya 4-5 kali pam pada waktu pejabat. Power Pumping pada jam 4-7 pagi pun dapat membantu meningkatkan penghasilan susu ibu.

Kalau mengepam pun ikut sempat tak sempat boleh mempengaruhi penghasilan. Bila makin drop dan bekalan susu untuk anak tak cukup kebanyakkan akan terus berhenti. Jangan gitu ibu!!
 

5. SOKONGAN

Sokongan dari SUAMI dan ahli keluarga rakan sekeliling juga penting. Kalau boleh masa kita buat BREASTFEEDING PLAN tu maklum pada semua yang berkaitan. Beritahu niat kita tu, dengan suami mungkin kita boleh beritahu apa yang kita perlukan dari die. Ajak sesama timba ilmu dari awal pun bagus juga. 

Dengan rakan-rakan di pejabat juga kita perlu beritahu macam akak Alhamdulillah rakan-reakan faham dan kekadang diorang yang ingatkan. Cuma bila mesyuarat sentiasa memenuhi jadual memang lari lah rutin mengepam tu.

Itulah 5 Tips bolehlah cuba dan tips ini adalah berdasarkan pembacaan dan pengalaman akak sendiri. So far nampak beza masa menyusukan Rizq dan Ra.Ifa.Selamat mencuba!


============================================================
SET PANTANG DAN MENYUSU

 Rinie Borhan
919511
+6012-6278520 sms/wapp


Apr 7, 2015

PETUA ATASI SENGGUGUT SECARA ALAMI

Sebelum ni akak dah kongsikan BAHAYA SENGGUGUT ni. Ini adalah petua untuk mereka yang hadapi masalah senggugut. Petua dah pastinya guna bahan semulajadi dan sedia maklum tindakbalas seseorang pun berbeza-beza. Antara petua yang boleh diamalkan:
petua

♥ Ambil 9 biji pinang tua, bakar hingga menjadi arang dan ditumbuk halus. Campurkan secawan air suam dan minum 9 hari berturut-turut dari hari pertama datang haid. 

♥ Ambil bawang merah dan hancurkan. Kemudian sapu dan urut-urut pada bahagian perut atau ari-ari yang sakit. Tidak lama selepas itu anda akan merasa lega sendiri. 

♥ Ambil segenggam halia dan tumbuk lumat. Masukkan halia ke dalam segelas air suam, apabila halia mendap barulah diminum air tadi didahulukan dengan selawat. Hasilnya senggugut akan hilang.

♥ Minum rebusan rumput jarum emas atau rumput rempah padang atau rumput cengkih padang semasa kedatangan haid atau sebelumnya. 

 ♥ Campurkan halia yang telah ditumbuk dengan serbuk lada hitam . Kuantiti sama banyak antara kedua-dua bahan . Makan dalam 1 atau 2 minggu sebelum haid . 

♥ Semasa sakit ketika haid, hendaklah sentiasa meminum air teh pahit tanpa gula.Ambil beberapa helai daun sirih dan beberapa batang serai wangi. Rebuskan dan minum airnya ketika air suam-suam kuku. Rasanya memang kurang enak tetapi pasti akan berhasil.

♥ Ambil 3 ulas bawang putih sebesar ibu kaki dan potong nipis-nipis. Kemudian ambil 5 biji lada hitam ditumbuk halus. Campurkan bawang putih dan lada hitam tersebut dan gaulkan dengan air panas. Kemudian, minum setiap hari (waktu malam).Senggugut akan hilang.

♥ Buah petola  boleh mengurangkan kesakitan senggugut. Anda perlu memakan sebarang masakan dari petola selama seminggu sebelum kedatangan haid.

♥ Amalkan memakan kunyit, asam jawa dan gula merah yang direbus. Segelas rebusan ini diminum selepas makan tengahari dan segelas lagi selepas makan malam, seminggu sebelum kedatangan haid.

♥ Ambil segenggam daun betik dan tumbuk. Airnya diminum pada setiap pagi selama 3 hari pada setiap bulan.

♥ Ambil sepotong gambir (10-15 gram), kunyit hidup 2 ulas dan 5 lembar daun sirih. Semua bahan itu dijadikan satu dan tumbuk halus. Selepas itu tambahkan dengan secawan air masak dan kacau rata. Kemudian dengan menggunakan kain yang bersih, tapis dan perah ramuan tersebut. Minum sekali dalam sebulan iaitu 2 atau 3 hari sebelum kedatangan haid. Minum ramuan tersebut pada waktu malam sebelum tidur.

♥ Tumbuk secekak daun cili padi, dan 7 biji jintan manis hingga lumat. Campurkan dengan 2 sudu besar air masak. Perah dan tapis. Amalkan meminumnya 3 kali sehari selama 4 hari.

♥ Lenyek nasi sehingga lumat. Selepas itu campurkan dengan garam kasar atau garam biasa sehingga sekata. Gentelkan sebesar ibu jari dan embunkan semalaman. Makan pada pagi esoknya. Tidak perlu dikunyah. Lakukan selama 4 malam.

♥ Campurkan sedikit gula melaka dengan air kelapa. Sewaktu didatangi haid, minum 2 kali sehari dalam masa 4 hari.


Sumber: http://www.beritahariann.org/

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Rasa susah nak amalkan petua-petua ni tiap kali senggugut meyerang taua nak ulang setiap bulan. Akak cadangkan untuk amalkan makanan tambahan ni:
 DAN GLA adalah PRODUK pilihan akak minggu ni. Apa tunggu lagi hubungi 0126278520 atau klik gambar di bawah untuk sertai GIVEAWAY mana tau dapat GLA Complex free!

Apr 6, 2015

Gembira hadapi GST

Wah minggu lepas penuh wall FB dengan GST. 1 April yang paling diingati oleh rakyat Malaysia. dan ramai juga blogger cerita pasal GST kan..Akak lambat tau..haha.. Ok sebelum akak tanya camne kehdupan korang selepas seminggu GST dijalankan akak nak selak semula apa itu GST?

Cukai Barang dan Perkhidmatan atau GST adalah cukai kepenggunaan berasaskan konsep nilai tambah. Berbeza dengan cukai jualan dan cukai perkhidmatan yang merupakan cukai seperingkat, GST adalah cukai berperingkat. Pembayaran cukai dibuat di setiap peringkat oleh perantara dalam proses pengeluaran dan pengedaran. Cukai itu sendiri bukan merupakan suatu kos kepada perantara kerana mereka boleh menuntut kembali GST yang telah dikenakan ke atas input perniagaan mereka.

GST dikenakan ke atas barang dan perkhidmatan di setiap peringkat pengeluaran dan pengedaran dalam rantaian pembekalan termasuk pengimportan barang dan perkhidmatan.

OK cukup nak tahu lebih lanjut boleh buka WEB KEMENTERIAN KEWANGAN MALAYSIA.

Tapi akak gembira ngan GST yang ni.. Get Shaklee Today! sebabnya tengah dok sibuk orang bercakap kos living yang meningkat. Shaklee dok umum Bonus Bonanza tuk ahli-ahlinya. Mau akak tak seronok. 100% Matching Bonus lagi..

Reward #1

Untuk semua ahli berdaftar yang dapat menaja 6 orang dengan minumum 100 uv layak dapat extra bonus. BINGO! Terus jumpa mentor berguru.
 
GST
TERBUKA UNTUK SEMUA AHLI

Reward #2
Yang ini untuk Leader (Supervisor-Master). Syarat mesti efektif pada oktober 2014- Mac 2015.


KELAYAKAN : LEADER YANG EFEKTIF.

Reward #3
Insentif Tunai bila kita naik rank dan kekalkan Rank.


Syiokkan April ni tu lom lagi Promo Apri. Produk yang sangat sesuai yang nak RAMPING, KURUS, LANGSING dengan selamat dan berkesan.





JADI GET SHAKLEE TODAY ! Happy GST semua..Hubungi akak 0126278520 sms/wapp untuk menSHAKLEE kan uolls.

 

Apr 5, 2015

3 CARA CEGAH EPISIOTOMI

Akak dah rasa luka bersalin normal dan ceasarean yang pernah akak kongsi kat entry sebelum ini. Caeserean tu dah tentu kena toreh tapi episiotomi ni ikut juga ada yang bersalin NORMAL tanpa episiotomi.  Ada ke cara nak CEGAH?





1. Urutan Perineal

Urutan yang dilakukan di bahagian perineum amat digalakkan kerana ia sedikit sebanyak dapat membantu anda memudahkan proses pelahiran yang bakal dilalui dan mengurangkan risiko koyak semasa meneran. Anda digalakkan untuk memulakan urutan ini iaitu di antara bahagian dubur dan faraj bermula daripada minggu ke-34 kehamilan sehinggalah ke saat mahu melahirkan.

Sebelum melakukan rutin urutan, pastikan jari anda benar-benar bersih. Urutan ini boleh dilakukan dengan menggunakan minyak tertentu yang berasaskan sumber bahan semula jadi. Antaranya minyak kelapa dara, minyak zaitun dan lain-lain. Dalam pada itu, elakkan penggunaan minyak bayi ataupun jeli petroleum. Namun, anda dinasihatkan untuk mendapatkan nasihat daripada doktor terlebih dahulu.
Cara urutan: 
  • Gunakan 1/2 ajari masukkan kedalam vagina (1-1.5 inc). Tekannkan jari kebawah (arah dubur) untuk merenggangkan perinium.
  • Biarkan regangan selama 1-2 minit (tarik nafas ketika melakukan proses ini)
  • Ulangkan beberapa kali dengan gerakan U ( kekiri & kanan)

2. Senaman Kegel
Senaman ini baik untuk menjadikan otot vagina lebih anjal. Dengan yang demikian, otot berkenaan boleh mengembang dengan lebih baik apabila tiba proses kelahiran. Senaman ini juga bagus untuk kekuatan otot rahim.

Menariknya, senaman ini boleh dilakukan di mana sahaja tanpa perlu ada orang lain mengetahuinya. Antara teknik senaman Kegel yang boleh anda lakukan ialah menahan air kencing separuh jalan dan kira sampai 10 dan kemudian dilepaskan bakinya.


3. Pemakanan

 Amalkan pemakanan kaya PROTEIN yang terdiri dari 9 asid amino perlu. Protein dapat membantu penghasilan otot yang sihat dan anjal. Asid amino Valine, penting untuk membaikpulih tisu rosak dan metabolisma otot.  Jika sumber protein yang diambil tidak lengkap dengan kesemua 9 asid amino juga boleh menyebabkan  sel tidak dapat dibaikpulih dan otot tidak terbina dengan baik.

ESP Shaklee sumber protein pilihan akak. Selain dapat sumber protein lengkap 9 asid amino ianya juga lengkap dengan vitamin lain seperti vitamin B6 dan mineral kalsium.
set hamil
Boleh juga baca entry Penjagaan luka bersalin, yang mana akak ada kongsikan pengalaman akak jaga luka bersalin semasa lahirkan Rizq & Ra.ifa. Beza sebelum guna produk Shaklee dan selepas.

========================================================================

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=f625c0ef85e8e6d96ec0a1bc16c2741d

Apr 2, 2015

BAHAYAKAH SENGGUGUT?

Alhamdulillah dari zaman anak dara sehingga dah beranak 2 ni akak tak pernah lagi kena senggugut. Ada kawan akak kata dia dah bebas senggugut lepas berkahwin dan bersalin. Ada juga yang baru merasa lepas melahirkan anak. Bahaya ke Sengugut ni?

petua senggugut

SENGGUGUT bukan sekadar kekejangan teruk ketika haid, tetapi ia turut menjadi petanda penting supaya semua wanita yang mengalami masalah ini menjalani pemeriksaan awal bagi mengesan kewujudan endometriosis. Endometriosis adalah penyakit yang berlaku apabila tisu endometrium, iaitu tisu pengalas dinding rahim (yang sepatutnya tanggal ketika haid) tumbuh di luar rahim samada di ovari, tiub Fallopian, ligamen yang menumpang rahim atau di mana saja dalam rongga pelvik.

Tisu endometrium juga boleh berkumpul di hampir semua lokasi dalam badan, antaranya pundi kencing, usus, faraj, apendiks, rektum (dubur), parut pembedahan Caeserean (pembedahan ketika bersalin) termasuk tempat terpencil seperti otak, saraf siatik, paru-paru dan kulit.

Apabila ada di luar rahim, tisu endometrium menjadi pertumbuhan menyakitkan. Ia akan berubah bersama perubahan hormon ketika pusingan haid. Ketika haid, tisu ini juga akan pecah dan berdarah.

Bezanya, lapisan endometrium dalam rahim akan tanggal dan dikeluarkan bersama cecair uterin (sebagai darah haid) tetapi pendarahan daripada endometriosis tidak mempunyai jalan keluar. Pengumpulannya menyebabkan tisu di kawasan ia melekat menjadi radang dan berparut.

Sebagai tindak balas terhadap keadaan tidak normal ini, badan menghasilkan tisu parut untuk melingkungi tempat berkenaan. Keadaan ini menyebabkan wanita mengalami kesakitan dan tekanan pada pelvik atau senggugut setiap kali haid. Mereka juga akan berasa sakit ketika mengadakan hubungan seks.

Punca endometriosis masih tidak diketahui dengan tepat, tetapi saintis percaya ia disebabkan aliran haid retrograd atau menyongsang; iaitu darah haid mengalir masuk ke dalam tiub Fallopian. Sel endometrium dalam darah haid akan melekat di tempat tertentu dan mula mendatangkan masalah.

Dianggarkan 10 hingga 20 peratus wanita mengalami gejala endometriosis sewaktu dalam peringkat subur. Walaupun ia biasanya berlaku di kalangan wanita berumur antara 25 hingga 40 tahun, endometriosis boleh dialami wanita bermula dari kali pertama mendapat haid hinggalah menopaus, tidak kira sama ada mempunyai anak atau tidak.

Semua gejala endometriosis mungkin kekal, berkurang walaupun tanpa dirawat atau meningkat dengan tiba-tiba. Namun biasanya gejala ini berkurang ketika mengandung atau selepas menopaus.

Bagaimanapun, ada wanita mempunyai endometriosis tanpa mengalami gejala. Malah, tahap kesakitan dialami juga tidak boleh dijadikan pengukur saiz endometriosis kerana ada wanita berasa sangat sakit walaupun endometriosisnya kecil dan sebaliknya.

Senggugut tidak harus dianggap perkara biasa, sebaliknya perlu diberi perhatian serius, terutama jika anda mengalaminya sejak mula mendapat haid. Masalah ini boleh berlaku pada bila-bila masa dan wanita boleh mengesan perubahan haid mereka pada usia lewat 20-an dan 30-an.

Selain masalah kesihatan, endometriosis boleh mempengaruhi kesuburan seseorang. Ini kerana kehadiran pertumbuhan endometriosis dalam tiub Fallopian misalnya boleh menghalang laluan telur dari ovari ke uterus untuk bersenyawa dengan sperma. Keadaan ini menyebabkan seseorang wanita sukar mengandung.

Kehadiran endometriosis menyumbang 10 peratus kepada masalah kemandulan dan dianggarkan 30 hingga 40 peratus wanita yang mempunyai endometriosis mengalami kesukaran untuk hamil.

Bahkan tisu parut yang terbentuk sebagai tindak balas terhadap kerengsaan daripada endometriosis akan kekal dan mungkin boleh menyebabkan kesakitan, walaupun selepas wanita putus haid.
Sumber: http://www.beritahariann.org

Mar 30, 2015

2015 PADAT! : Rugi kalau duduk diam.

Alhamdulillah 2015 tahun ketiga akak sebagai pengguna Shaklee dan tahun kedua akak sebagai Leader Shaklee. Dalam 2 tahun tu banyak yang akak pelajari dengan group Shaklee akak tu. Mentor kami tu memang tak pernah kering dengan idea-idea yang bernas dan mantop. Memang segala resipi kejayaan dikongsi. Kata moto pun " Seeking knowledge. Work Hard. Work Smart. Help Others to Help Others"

Kalau nak cakap business MLM ni memang cam musim kan ..orang kata time ngah hot tu segenap negeri kita tengok ada je ahlinya. Pastu lama sikit yang suam kuku jadi sejuk..bila sejuk tu orang kata basi dah. Tapi dengan join PAF tak pernah lak akak rasa sejuk..hangat je..asal rasa nk membeku tu ada je ilmu baru yang wat akak cair dan menggelegak semula..Sungguh bukan propa ni.

SBS #1 : gambar ehsan blog puteriandrichfriends.blogspot.com
Jadi 2015 ni Start Bright Series (SBS) memang HOT! perkongsian nya memang padat. akak kongsi sikit sejarahnya  SBS ni. SBS ini kelas untuk beginner yang dianjurkan oleh Master Puteri Yusof . Terbuka untuk semua PAFian.. kelas pertama masa tu hujung ogos 2013. Akak preggy time tu memang tunggu hari je...seminggu pastu kot poppa! Beranak!..time pantang tulah memang fokus dan applied segala tips yang dapat masa SBS #1.




Setelah 13 Series yang terakhir 2014 modul-modul semakin ditambah baik sebab pengalaman mentor pun makin luas. Alhamdulillah akak memang dapat join SBS yang pertama dan terakhir tu. Masa SBS ni jugalah leader yang berjaya dalam PAF akan di beri peluang untuk bercakap dabn berkongsi cara masing-masing. secara tak langsung beri idea pada yang baru nak mula atau yang masih berjuang can akak.

SBS #1 2015/2016


Perkongsian oleh Blogger cikbellarina
SBS kali ini diadakan 1 hari dimulakan dengan Asas nutrisi. Kemudian ada sesi  untuk kenali keperluan nutrisi dengan sistem badan. Sangat informatif untuk SID yang baru, masa nilah nak tahu kaitan vitamin dengan fungsi tubuh dan penyakit yang biasa dihidapi macam masalah kolestrol dan jantng. Trainer pun bukan calang-calang certified trainers for product consulting. Paling seronok bila dapat perkongsian or testimoni dari pengguna yang dapat selesaikan masalah kesihatan dengan product shaklee. Kadang kalau kita google memeng banyak info set itu..set ini..tapi bukan semua cvara pengambilan berkesan. Testimoni live dari penguin sendiri..so kita boleh tanya contoh sesi lepas, ada perkongsian tentang masalah wanita iaitu fibroid. Bila dah ada asas senang la nak konsult kan..

Pada sesi petang barulah masuk bab perniagaan. Bukan sahaja ada topik tentang pemasaran dan peluang yang ditawarkan Shaklee (6 sumbertunai dan 3 C) tapi kali ini di ajarjuga tentang pengurusan kewangan. Sesi ni memang paling ditunggu-tunggu sebab kalau nak ikuti ceramah luar yuran mahu kos beRIBU tapi khas untu PAF ilmu dikongsi dengan bayaran sangat minimum. Kelas yang lepas tentang 6 JARs teknik kewangan yang digunakan oleh orang-orang yang berjaya dengan kewangan mereka.

Tentatif SBS #1 2015/2016 : gambar ehsan mummuyfiras.blogspot.com

Selain tui sesi petang juga ada tentang pemasaran dengan social media. Cara masakini pemasaran banyak dilakukan secara Online. SBS #2 nanti pada sesi ini akan kongsi tentang FB Ads. Yang tu wat tak sabar nak join sebab baru mula nak explore. Belajar kan kena ada sifu kalau tak sesat..

Bestkan SBS! its our brand PAFians.. Jadi sesiapa tyang berminat dengan Shaklee. Dah lama jadi pengguna? itu lagilah extra point tuk korang join dan fokus.. Bak kata pakcik yang akak jumpa kat branch minggu lepas walau dia tak kenal susur galur dia sangat semangat kata " buatlah sungguh-sungguh nak..sebab peluang Biz Shaklee ni besar"

betul tull..akak setuju sangat.. Jom daftar SBS #2 2015/2016 Hubungi akak ok 0126278520 sms/wapp .

Mar 11, 2015

2nd Giveaway Cik Puan Jelita

Jarang gak join GA ni..tapi kalau ada mas aterluang syok gak join kan..lagipun teringin nak try hadiahnya tu..

Tak ada orang TAG pun tapi nak join gak..hehe.. Syarat nak join pun senang:

http://cikjelita899.blogspot.com/2015/03/2nd-giveaway-cik-puan-jelita.html

SYARAT-SYARAT

1. FOLLOW Blog Cik Puan Jelita aka cikjelita.blogspot.com dan instagram Aimi_Muhamad899  
 (keputusan pemenang bertuah akan di umum dalam blog!) 
**wajib follow blog, instagram tak wajib untuk yang takde.
 
DONE : follow ig: rinie borhan pun DONE

2. Copy PICTURE di atas ni dan link kan ke 
(Link kan ke entri "2nd Giveaway Cik Puan Jelita)
DONE 

3. Sila letak TITLE entri dengan "2nd Giveaway Cik Puan Jelita" ye.
DONE

4. Sila TAG kan seberapa ramai kawan2 anda untuk join giveaway ni ye!
(minimum 3 orang!)
DONE
 
 
5. Sila TINGGALKAN LINK penyertaan di ruangan komen entri  "2nd Giveaway Cik Puan Jelita
(Kalau takde tinggalkan link entri, penyertaan tidak di kira)

DONE
 
+++++++++++++++++++++++++++++


Giveaway ni bermula pada hari ini! 

(01 -20 Mac 2015)

Hadiah-hadiahnya :
1. BBCREAM SEQYBEAUTY x 1


2. CLEANSER SEQYBEAUTY x 1
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...