Oct 14, 2013

Ibadah Wukuf : Doa mustajab

9 Zulhijjah merupakan hari jemaah melakukan ibadah wukuf di Arafah. Allah maha adil pada kita yang belum berkesempatan melakukan Haji pada masa ni lah segala doa mustajab dimana sahaja seluruh muka bumi..

meh kita share info berikut:

Terbaru drp Prof Dato' Dr Ustaz Hassan Basri, Ikram Hulu Selangor @ Pensyarah UPSI, berkaitan doa pada waktu yang sama dengan ibadah wukuf di Arafah.
Assalam. Kaedah berdoa adalah mengikut waktu setempat.... bukannya mengikut waktu tempat lain.

Maksudnya walaupun Zohor di Arafah jam 5.07 petang waktu di Malaysia, ia tidak bermakna itu waktu mustajab doa.

Itu dah masuk kategori bidaah dalam berdoa.  Moga ia tidak terkeliru.
Hari Wuquf dan doa mustajab bermula waktu Zohor hanya terpakai di Arafah, khusus untuk para Hujjaj.

Adapun mereka yang di luar sana termasuk kita di Malaysia, doa mustajab sepanjang waktu... khusus lagi apabila kita berpuasa pada hari ini.

Inilah compensation yang Allah bagi pada kita yang tak pergi Haji. Mereka yang buat Haji tidak disunatkn berpuasa pada hari Wukuf kerana mereka memperlukan banyak tenaga untuk Wukuf.

Berdoalah saban waktu pada hari ini... Semoga Allah menerima amalan kita.

Agama ini sunnah muttabaah wa laisa sunnah mubtadaah...itu kaedahnya..
Agama ini sunnah yang diikuti dan bukan sunnah yg direka2.

Aug 28, 2013

FREE Cradle by Cradle Dariez bersama Pinky Momma.com

Hola! Babacak Cikebung..cikebung..

Lama betul dok menyepi..BZ la sangat kan.Ahaks ape kes tetiba join contest Cradle-cradle bagai ni kan.. Berblog walking bak cik kiah jual jamu rumah kerumah..mujur tak kena rembat ngan tuan rumah tetiba jumpa entry pasal contest Pinky Momma ni. Ibu xcited ok tgk cradle comel-comel untuk akikah..fefeeling pwincess gitu. Nak tengok? Nanti kita tepek gambo kat sini korang tengok puas-puas ( kita da meleh air liur tengok)

Amende Cradle ni? Ala buaian berendoi la.. Kalau dulu-dulu orang pakai buaian wat sendiri gantung kat pintu guna kain batik gitu..Pastu hias2 la dengan bunga. Skang dah moden macam-macam bentuk ade..cam keta kuda Cinderella pun ade..Siap mini pelamin gitu.


Ini lah rupa buaian berendoi tradisional tu. Zaman kita guna ni je lah.

OK DAH!

Korang nak sertai contest ni? Syarat die mudah je:

1-Merupakan follower blog Pinky Momma.com dan Like Page Pinky Momma  DONE
 
2.Add page Cradle Dariez
DONE (tapi tak accept lagi..uhukss)

3.Buat satu entry yang bertajuk : Free Cradle by Cradle Dariez bersama Pinky Momma.com
DONE (kan korg tengah baca ni)
 
4.Nyatakan kenapa anda perlu ditaja dengan ayat sekreatif mungkin!!!
DONE (kretif tak kita) 

5-Tarikh tutup- 31/08/2013
DONE (nasib sempat sebab terbaca pun last week)
 
 
KENAPA KITA PERLU DITAJA?
Sebab ni impian dari 1st Baby tapi tup..tup..baby BOY la plak..pastu majlis lak kelam kabut nak cepat so tak sempat nak tempah cradle gini. Budget lak ciput sebab yang penting kena sediakan 2 ekor kambing for akikah kan.
 
So...
 
2nd baby ni.Untuk 2nd baby dah scan. Jeng..jeng..baby GIRL!! So sangt teruja nak tunaikan impian yang tak kesampaian tu. Lepas scan dah mencari-cari Cradle yang cute2. Geram ok.
 
So..
 
 Alangkah beruntungnya jika kita terpilih dapat Giveaway cradle ni. Dapat bayangkan baby GIRL cute2 ala pwincess dok dalam cradle by Cradle Dariez. Weyh! dah tengok memang menepati angan-angan ibu ok. memang Fefeeling PWINCESS..Nah cuba korang tengok.
 
Yang putih tu..fokus yang putih tu korg!!

Closeup sket set putih ni.
 
TQ Pinky Momma adakan Giveaway yang osemmm ni. Harap-harap ada lah rezeki baby. Aha! Doakan saya selamat melahirkan yer. Amin.

Kisah Hari Raya Rizq : Jangkitan kulit.

HI

Uish da tinggal kurang 10 hari Syawal baru nak cerita pasal hari raya ke? Actually, baru ada masa la..jangan lah marah ok..anggap je macam raya masih meriah ok. Tapi bukan nak cerita hari raya sangat pun. Al-kisahnya nak bercverita yang Mybaby Rizq tu terkena jangkitaa kulit sehari sebelum raya aritu.

Ok! Sehari sebelum raya kami ke balik rumah mak Seremban sebab akan berya di Ijok. Mase ni bintik tu muncul kat dahi  Dagu..Kecik je..tapi lelama dalam satu hari die jadi cam luka bergesel tu. Pedih je makin besar dan mula timbul kat pipi kanan dan kiri.

Pepagi raya lagi jadi besar2 kat muka lak tu..Tapi bila tanya sakit tak Rizq jawab tak ( ke die ikut je ape word hujung ayat). Bila orang tanya kenapa muak die mesti buat muka pelik sambil raba-raba muka die.So maknanya die tak rasa pedih or gatal kan. Kesian ok sebab makin besar dan memang nampak pedih.

Masa Family Photoshoot. Tengok muka Rizq tu kesian kan..Kenangan betul

Semua dok bising suruh bawa gi klinik. So hari raya klinik pakar yang selalu kita bawa rizq tutup sampai hari Isnin lak tu..So sebab semua dah marah sebab takut merebak lagi teruk. Kitorang bawa Rizq gi klinik biasa. Doktor bagi Antibiotik & krim sapu. Kitorang bagi Rizq makan Antibiotik tu 3 kali je.Bila dah kering kita just bagi Rizq NUTRIFERON & HERBAL BLEND Shaklee. (dah mak SID opkos kena cuba). Kita bagi Rizq produk Shaklee bukan sebab taksub ok. Tapi sebab kita tak yakin dengan ubat klinik tu. 1. Takda nama antibiotik yang di bagi tu ( masih guna botol ubat putih cam dulu-dulu). 2. Bila keluar tgk kelulusan doktor tu just sijil2 je tu pun on Drug. 3. Rupa doktor tu memang tak meyakin kan.

Alhamdulillah.  NUTRIFERON & HERBAL BLEND Shaklee berkesan. Luka tu mengering dan yang best terkopek sendiri.Luruh camtu lah. so takde la luka. Rizq pun tak sempat nak kopek-kopek luka tu sebab die tanggal time Rizq tidur. Yang paling suka tu Luka yang paling teruk kat Dagu (cam dah berlubang) kering and terkopek dengan mudah.Parut pun tak nampak sangat (tak berlubang pon)


NUTRIFERON tu meningkatkan Imun badan Rizq so bakteria tu tak dapat nak meneruskan kegiatan nye memamah kulit Rizq

HERBAL BLEND Memang baik untuk kulit. Ramuan pun asli so selamat untuk kanak-kanak. Kalau anak allergik dengan gigitan nyamuk pun boleh guna ni. Anne pun guna ni masa RR ken serang cikenpox ( thanks Anne ade mention dalam entry U tu..)

ITULAH kisah Hari Raya RIZQ. uhukss..kenangan betul kan siap ade pic kat studio dengan muka gitu. hehe...Kalau sesapa nak cuba produk Shaklee boleh lah hubungi kita ok. Jangan malu segan.


FB : rinie borhan (SID: 919511)
012-6278520 whatsapp/sms
email:izariniborhan@gmail.com

Jun 28, 2013

GIVEAWAY : KEEP CALM AND LIKE IT ON FACEBOOK

LIKE, SHARE & MENANG

Jom satu lagi cara nak sertai "BIRTHDAY MONTH GIVEAWAY" saya.

LIKE page Lil Rizq's Cubes dan share kepada semua rakan-rakan anda. LIKE ke 29, 290, akan mendapat hadiah istimewa.

Mudah kan?


♥♥ [STICKY POST] : Scroll Down untuk entry terbaru. ♥♥

Jun 18, 2013

Dr. Zubaidi Haji Ahmad Menulis: Isu Vaksin

Hi pembaca ku ahakss ye la tu ade lah sangat pembaca tegar blog ko ni rini oii... Apesal entry Dr. Zubaidi lak ni. Ye la sejak menjadi Independent Distributor Shaklee (SID :919511) suka gak la mengGOOGLE info-info kesihatan. dan blog yang sering menjadi rujukan akau ialah Blog Dr. Zubaidi. Sebab kebanyakan info dalam tu berkaitan kesihatan anak dan perempuan.So memang maklumat kat situ menepati setiap persoalan dalam kepala dan minda aku ni.


Yang terbaru isu Vaksin Imunisasi?

Apakah imunisasi
 
Imunisasi atau pelalian ialah pemberian vaksin kepada seseorang untuk melindunginya daripada beberapa penyakit tertentu. Antibodi daripada ibu akan memberi perlindungan sementara selama lebih kurang enam bulan sahaja, maka bayi perlu diberi imunisasi supaya terlindung daripada penyakit.
Imunisasi yang diberi kepada kanak-kanak serta bayi merupakan cara yang paling berkesan dan kos efektif untuk melindungi mereka dari penyakit tuberculosis (TB), difteria, pertussis (batuk kokol), tetanus (kancing gigi), poliomyelitis, campak, rubella dan hepatitis B. (sumber MPA)


Dalam entry terbaru Dr. Zubaidi ada banyak soal jawab berkaitan Vaksin/Imunisasi ni. So bolehlah ibu-ibu seklaian membuat rujukan. Pada yang memilih untuk tidak mengambil vaksin dan beralih pada rawatan alternatif tu perlu lah fikirkan semula kerana pasti ada sebab kerajaan mewajibkan beberapa jenis imunisasi. Jika kita dengar kesan negatif selepas mengambil suntikan, itu adalah sebahagian sahaj. Jadi nasihat saya sebleum anak di beri suntikan tanya no siri dan tarik lupt vaksin tersebut. Itu hak kita.

                    
Jadual Imunisasi yang di sarankan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia

 Sebagai ibubapa kita mesti nak yang terbaik untuk anak kita kan. Boleh juga bagi anak-anak makanan tambahan yang sesuai. Macam aku bagi kat Rizq sebab dia duduk kat taska dan sangat sensitif dengan cuaca. Pilihan aku dah tentu Mealshake + Omega Guard Shaklee + Nutriferon untuk kuatkan daya tahan/ Imun Rizq. Alhamdulillah dengan mengikuti semua jadual imunisasi yang ditetapkan Kementerian Kesihatan Malaysia dan makanan tambahan yang sesuai Rizq semakin sihat dan ceria. Bila kita yakin pasti Positif hasilnya. 


Jika inginkan khidmat nasihat tentang makanan tambahan untuk kanak-kanak dari Shaklee jangan segan-segan hubungi kita ok. atau boleh je tinggalkan komen kat ebtry ni. Sertakan email yer biar kita boleh hubungi semula.

Happy Birthday To Me!! : Mode Syiok Sendiri

18 Jun 2013.

Wah birthday yang ke-29 . yeah sangat berterus terang dengan umurku kan. Ahaks tahun akhir 20 an. pasni 30 an plak . huish cepat betul masa berlalu. Macam-macam dah dilalui sepanjang 29 tahun ni pahit masin masin kelat..sume la..

Then, pagi ni dok tenung je Blog ni rase nak tulis sesuatu tapi blurr...warghhhh.. puase2 ni blurr plak. yer.. aku ngah gigih ganti puasa dengan syaaban yang berbaki berapa hari ni. hope sempat la ganti dan di beri kesihatan yang baik.. tu lah awal-awal dulu takmo ganti kan. Alasan je menyusukan anak. Skang ni nak bagi alasan ape lak? Preggy?

Eh dah2 bebel sahur ngan Mighty 3 Gems kan mesti larat nye la. In shaa Allah. Ok actually nak cite psal pixajoy Photo Book yang aku buat dulu. Nasib la buat ngan pixajoy ni ade version E-Flip Photo Book. So bile rase rindu time berduaan ngan suami boleh la klik dan tatap sengih2 sorang-sorang.

Memang best la ade elektroni version ni.Al- maklumlah dah ade anak ni makin kurang gambar berdua. HP cecanggih pun penuh gambar anak je.Jom layan ngan kita gambo zaman cintan cintu nak? nak ke tak nak tgk gak la..


Dulu buat ni sempena birthday lakiku (entry ini) . Lakiku yang hati kering tu just tgk sakli je.tanpa kata lak tu. terus simpan. huishh kalau kita bagi ps3 mesti terima kasih panjang berjela kan. Ok. sesape nk tempah tu boleh la klik link kat blog kita. hasilnye memang cantik berbaloi-baloi. Kita nak buat untuk majlis akikah rizq pun tak buat-buat da 2 kali grab promo groupon sampi expired tak buat gak.

p/s: Sesapa nak tau pasal Set Mighty 3 Gems tu boleh email (izariniborhan@gmail.com) atau sms/w.app 0126278520 ok.  Sangat sesuai tuk bersahur di bulan puasa.










Jun 4, 2013

WW : Birthday Giveaway!!

Selamat pagi ceria semua!! WW tapi nak tulis gak sikit..

Aha! Bulan JUN..bulan semanis gula-gula. Bulan kelahiran saya. So,sempena bulan kelahiran ni. saya ada HADIAH untuk anda semua. Untuk tahu terma dan syarat boleh hubungi saja. Mudah je syaratnya.

Aha! 3 Pemenang Bertuah akan dipilih secara cabutan. Adil dan saksama. Jom meriahkan Bulan kelahiran saya.

p/s: Like page Lil Rizq's Cubes ya!


hubungi saya: rini borhan (919511) 0126278520 sms/w.app

May 6, 2013

Macam-macam isu KOLAGEN : Shaklee Collagen Powder

Kebelakangan ni kita sering baca pasal kolagen kan. Macam-macam produk wujud. dan paling dikaitkan dengan kecantikan tapi apa sebenarnya kolagen?


Kolagen adalah protein utama bagi tisu sokongan dalam badan manusia. Kewujudannya merangkumi 30% daripada keseluruhan protin di dalam badan.. Ia  menyokong sebahagian besar sel-sel yang memberikan struktur, kekuatan dan kekenyalan kulit dan tisu badan.. 
Kolagen disusun tiga rantai polipetida (monomer protein) yang terpilih membentuk rangkaian triple helix (pilihan ganda tiga). Segmen kecil dari tiap rantai mempunyai panjang asid amino sebanyak 1.000-an dan ini merupakan penemuan terpenting abad ini.

Kolagen terdapat pada,kornea, kanta mata. kulit, salurdarah, keratin (rambut, kuku), tulang, tendon ,rawan sendi,  dan gigi,hati,tulang sum-sum dan tisu dan organ seperti  buahpinggang,jantung serta sistem limfatik.

KESAN KEKURANGAN KOLAGEN DALAM BADAN


Penghasilan kolagen berkurangan dengan kadar 1.5% pada setiap tahun selepas usia 25 tahun.Kesan penurangannya mula dirasai lebihkurang 10 tahun kemudian. Selepas usia 45-50 tahun, badan kita akan kehilangan hampir separuh daripada kolagen yang ada. Jadi, semakin tua, semakin berkurangan kolagen dalam badan.

Oleh itu kolagen diambil sebagai makanan kesihatan untuk pelbagai penyakit seperti osteoarthritis(sakit sendi), osteoporosis, arteriosclerosis selain untuk kegunaan kosmetik dan pelembab kulit.



SHAKLEE COLLAGEN POWDER 
Ianya merupakan suplemen kolagen hebat yang mengandungi 4000mg proprieari RSS (Red Snapper Scale) Collagen, kolagen yang berkualiti tinggi dan tulen yang diekstrak dari sisik ikan merah.

7 Bahan Utamanya :
  • Ekstrak biji benih Camellia, 
  • Japonica, 
  • ekstrak Pfaffia, 
  • kolagen ikan, (Kolagen ikan dihidrolisis adalah yang terulung)
  • ekstrak kerang-kerangan, 
  • lactobacillus acidophilus, vitamin C dan Vitamin B
Keistimewaannya :
  • Kolagen bermolekul yang sangat ringan, kira-kira 1000 Dalton (Berat molikul rendah daripada 1000 adalah  lebih mudah dicerna dan cepat diserap ke dalam usus berbanding dengan kolagen kompleks dari kambing,lembu atau babi seberat 400 000.)
  • Mudah diserap oleh badan 
  • Membantu peningkatan sistesi kolagen pada lapisan dermis dengan berkesan
  • Gabungan 7 bahan utama utk menigkatkan keberkesanan kolagen RSS dan menyokong kecantikan anda dari dalam ke luaran.
Kesan dan Faedah mengambil Kolagen
  • anti penuaan - mengurangkan liang pori-pori, kedutan dan garis-garis halus yg kelihatan
  • menghidratkan - melembapkan kulit bagii mengurangkan rasa kering dan terkupas pada muka
  • mengembalikan keanjalan kulit - meningkatkan ketegangan kulit, keanjalan dan kelembutan
  • melicinkan - meningkatkan kelembutan dan kelicinan kulit
  • menyubur - menggalakkan kuku yang kuat, rambut yng tebal dan bersinar
  • mencerah - mengurangkan pigmentasi, jeragat dan meratakan warna kulit
  • mengegang - membantu menegang dan menganjalkan payudara.
  • faedah tambahan kolagen - menyokong kesihatan sesendi dan menguatkan tulang. Bantu mengekalkan otot didalam mata supaya lembut. 
TERBUKTI BERKESAN!

Shaklee RSS Collagen terbukti dapat memperbaiki tekstur kulit wajah dan menghilangkan kedutan. Selepas menggunakannya selama 8 minggu keputusan menunjukkan kulit lebih baik secara menyeluruh.




Untuk maklumat lanjut boleh hubungi saya untuk dapatkan konsultasi tentang set mana yang paling sesuai dengan anda. Anda juga akan diberi tips dan cara pengambilan vitamin yang betul apabila membeli dengan saya.


Sms/call:012-6278520
Email:izariniborhan@gmail.com

Mar 22, 2013

Set Breastfeeding Shaklee : Milk Booster

Aha! betul ke ni?? Cam best je dengar kan.Sebenarnya Set Breastfeeding Shaklee ni hanya melengkapkan salah satu perkara asas dalam penyusuan, ia bukan magic potion- tak buat apa-apa, tak pam, kurang minum air tapi susu terus memancut. Tidak sama sekali ok! Ia tidak melawan fitrah alam. Tapi ia membantu ibu menyusukan anak dengan lebih selesa dan merangsang penghasilan susu yang lebih berkualiti.


Set Breastfeeding Shaklee mengandungi beberapa supplement asas untuk breastfeeding. Boleh ambil semua untuk kesan yang mabeles gitu.

#1 : ESP
ESP ni membuatkan kita rasa tak letih, sentiasa bertenaga sepanjang hari,dan salah satu MILK BOOSTER sebab ia nya melengkapkan salah satu komponen utama susu ibu, iaitu protein

#2: Vitalea: 
Tahukah anda, bila susu kita drop, maksudnya badan kita sedang kekurangan nutrisi? Apa kaitannya? Contoh ye, bila kita kurang makan dalam sehari, kita puasa lah kata kan. Adakah kita akan lembik, atau bertenaga sepanjang hari? Ni bila kita disekat untuk makan. Sah- sah lah kita akan lembik sepanjang hari kan?

Macam tu jugak lah badan kita. Bila badan kurang nutrisi, organ- organ dan sistem- sistem dalam tubuh yang bekerja untuk menghasilkan susu ibu menjadi lembik, dan production pun menurun. Sebab tu dikenalkan Vitalea.

Vitalea ni nama lain bagi multivitamin. Ia mengandungi 28 jenis vitamin dan mineral yang diperlukan oleh tubuh. Jadi kalau mak- mak yang selalu makan luar, kita pun tak sure cukup tak nutrisi seharian kita sebab ye lah, makanan pun bergoreng, minyak org kedai dah guna reuse berapa kali, semua nutrisi hilang semasa penyediaan makanan, maka mak- mak ni dicadangkan sangat untuk ambil Vitalea.

Lagi satu, Vitalea ni memang power sebagai ENERGY BOOSTER. Fuhhh!! Betul power. Tapi kena ambil 2 bijik lah sehari. Sebijik je tak jalan. Ikut cadangan kat botol vitamin tu

#3: B Complex

Tahukah anda, orang perempuan ni nak tak nak memang kerap bermain dengan emosi. Kalau period lah senang nampak, nampak beremosi sungguh. Sikit- sikit nak marah, ada je yang tak kena. Dan bila emosi ni tak terkawal, production susu lah yang akan terjejas. Kalau si ibu sering stress dengan urusan pejabat, urusan pembantu rumah atau pengasuh, atau apa- apa urusan lah- keyword nya STRESS-- maka susu pun susah nak flow dengan lancar. Dan ini lah salah satu punca kenapa susu mula down.

Kat sini lah pengambilan B Complex memainkan peranan. Ye lah, nak de-stress kat tepi tasik sah- sah takda masa. B Complex merangsang penghasilan serotonin kat otak. Hormon serotonin ni nama lain dia adalah hormon happy. Jadi bila ada banyak hormon happy, ibu happy, milk production pun bertambah lancar

#4: Vitamin C

Tahukah anda, masa kita duk menyusukan anak, boleh jadi kelenjar susu kita tercedera. Lebih -lebih lagi dengan gabungan keadaan yang kita stress. Bila kelenjar susu luka, tu pasal milk production boleh jadi low. Jadi vitamin C kat sini berperanan sebagai melindungi kecederaan kelenjar susu. Dalam vitamin C ada sedikit unsur collagen. Collagen dalam vitamin C ni lah yang akan tolong seal kan luka jika luka terjadi

#5: Alfalfa

Alfalfa ni memang tak yah sebut, semua ibu pun tahu Alfalfa ni salah satu milk booster. Biasa yang femes milk booster herba ni samada fenugreek, atau alfalfa. Lagi yang best tentang alfalfa yang saya suka sangat! -Alfalfa ni semacam pengganti kacip fatimah ;) Kenapa? Ia menghilangkan keputihan, dan mengetatkan bahagian faraj, jadi ala- ala anak dara gitew ;) Hubby sendiri cakap kalah masa mula- mula kahwin. Haha. Jadi ibuk- ibuk yang perasan hubungan dengan suami bertambah dingin, saya cadangkan cuba ambil ESP, Vitalea dan Alfalfa. Gabungan ENERGY BOOSTER dan vitamin wanita ^_<

Kalau untuk ibu dalam pantang, kita suggest Alfalfa sebagai pelawas- dose dia berbeza sikit kalau taknak melawas. Kalau untuk ibu preggy, kita suggest amalkan alfalfa di akhir kehamilan untuk elak anak jaundis dan memastikan tak tumpah darah semasa bersalin nanti.

#6: Ostematrix

Ostematrix ni adalah nama lain bagi kalsium. Dan sapa tak tahu? Kalsium adalah komponen utama dalam susu ibu. Kalau sebut susu je, mesti kita boleh relate dengan kalsium kan? Kalau takda unsur kalsium, tak jadi lah dia susu. Ostematrix ni salah milk booster.

Lebih -lebih lagi bila susu mula merudum semasa period. Kat sini lah Ostematrix memainkan peranan penting.  Sebab apa? Tubuh kita kehilangan banyak darah. Kalsium akan membantu replenish darah yang hilang sebab memang salah satu fungsi kalsium adalah membantu penghasilan darah. Kalau ibu hamil, kita akan tekankan pengambilan kalsium, salah satu nya untuk elak risiko tumpah darah semasa bersalin, ia membantu blood clot dengan baik

Ostematrix juga membantu mengatasi rasa lenguh- lenguh badan ibu menyusu, sebab ia mengandungi kalsium yang padatkan tulang dengan kalsium. Ye lah, bila menyusukan anak, tubuh kita akan hasilkan susu menggunakan kalsium dalam badan. Bila jarang minum susu atau makan sayur segar, tubuh kekurangan kalsium, dan tubuh kita akan ambil kalsium dari tulang, gigi, etc. Sebab tu kalau perasan ibu menyusu ni cepat letih, cepat sengal- sengal badan. Kat sini lah Ostematrix membantu.

#7: Omega Guard

Omega Guard ni adalah minyak ikan yang dihasilkan oleh Shaklee. Untuk baby baru lahir, kita tak bagi apa- apa makanan kecuali susu ibu. Hatta air kosong sekalipun. Walaupun minyak ikan shaklee ni sangat bagus untuk imunisasi bayi dan perkembangan otak si manja, kita takkan cadangkan untuk bagi direct kepada baby. Tapi secara alterntif, ibu menyusu boleh ambil Omega Guard ni dan salurkan khasiat kepada bayi.

Omega Guard ni sangat bagus untuk imunisasi anak, dan mengurangkan radang eczema jika bayi anda ada masalah eczema. Ada orang tanya, apa beza Vitamin C dan Omega Guard untuk imunisasi bayi? Saya boleh bagi analogi- Omega Guard ni lebih cepat merawat berbanding Vitamin C. Omega Guard ni ibarat kapal terbang, Vitamin C ibarat berbasikal ;)

sumber: Diaryofmuhammad.

hubungi saya untuk konsultasi dan tips-tips penyusuan secara percuma.

FB : Rinie borhan (SID: 919511)
012-6278520 whatsapp/sms
email:izariniborhan@gmail.com

Mar 21, 2013

Vitamin E : Untuk lelaki dan wanita.

Keistimewaan Vitamin E Shaklee

  • Dihasilkan dari SUMBER ASLI, minyak soya organik dan biji gandum yang KAYA dengan Vitamin E (d-alpha-tocopherol)
  • Ianya Vitamin E yang LENGKAP kerana mengandungi 8 jenis vitamin E (alpha, beta, gama, delta)
  • Mengandungi 65 mcg selenium semulajadi, yang membantu badan menyerap vitamin E secara optima selain memelihara membran sel, sel darah dan tisu-tisu otot. Selenium juga penyahtoksik semulajadi logam berat seperti raksa, kadmium dan mengukuhkan anti-oksidan dan melindungi retina
  • Grape seed ektrak mengandungi antioksidan yang sangat tinggi, daripada polyphenol resveratrol menandingi antioksidan Vitamin C sebanyak 50 kali ganda dan juga vitamin E sendiri sebanyak 20 kali ganda. Hebat kan?

Manfaat Vitamin E


  • Antipenuaan
  • Memperbaiki parut
  • Melindungi jantung
  • Memperbaiki arthritis
  • Antioksidan yang kuat
  • Menghalang keguguran
  • Kelestarian seksual dan tenaga
  • Meningkatkan reproduktif dan kesuburan
Aha! Vitamin E Shaklee ni saya panggil VITAMIN CINTA tau..kalau nak tau kenapa? dan maklumat lebih mendalam jangan segan-segan tinggal komen ok. atau boleh email di izariniborhan@gmail.com

Mar 12, 2013

ESP Shaklee : APAKAH GMO?

ESP adalah NON GMO soy protein. Apakah NON-GMO??

NON-GMO (non genetically Modified Organism)
===============================
Maknanya soya ini adalah semulajadi, tidak diubahsuai secara genetik. Kebiasaannya ada soya yang diubah suai secara genetik untuk memberikannya daya ketahanan yang tinggi semasa ditanam. Supaya ianya tidak mudah diserang perosak, supaya tahan lebih lama dan ada daya rintangan yang lebih pada keadaan cuaca yang buruk. Dan soya yang diubahsuai adalah lebih tinggi risiko buruk pada pengamal di masa akan datang.

BAGAIMANA Protein soya Non-GMO ini dihasilkan?
================================
Ianya dihasilkan di bawah satu program yang digelar Identity Preservation Program (IPP),di mana kacang soya dipantau dan dijaga dengan teliti dari proses menanam hinggalah saat pemprosesannya.Program ini memastikan kacang soya bebas daripada pendedahan perubahan genetik. Daripada benih sehingga penyimpanannya, yakinlah dengan shaklee dalam penggunaan ramuan-ramuan yang semulajadi dan berkualiti

APAKAH KESAN pengambilan produk GMO?
=============================
Produk GMO boleh menyebabkan penyakit Kanser, Allergic, dan Toxic. Kacang soya yang dari jenis genetik ni adalah murah untuk dihasilkan (lebih kurang vitamin sintetik dan vitamin natural) dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetik.

Retail Price: RM 150
Rini Borhan (919511)
012-6278520 whatsapp/sms.

Mar 5, 2013

WW: Bukan sekadar KALSIUM


Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.  
Berminat?
Hubungi saya di izariniborhan@gmail.com atau SMS/ Whatsapp ke 012-6278520 (Rini) untuk konsultasi mahupun maklumat lanjut.


Mar 1, 2013

GLA Complex dan kesuburan

Apa itu GLA?
GLA atau nama saintifiknya dikenali sebagai Gama Linoleik Acid (GLA). Ia merupakan bahan binaan bagi prostaglandin. Apa pula prostaglandin? Prostaglandin merupakan bahan hormon dalam badan. Ianya penting untuk fungsi kimia badan seperti mengawal tekanan darah, mengawal muscle contraction, menghalang rembesan gastrik dan banyak lagi. Ia juga adalah anti keradangan, anti pembekuan darah disamping mengurangkan tekanan darah

FAEDAH
GLA dikatakan membantu mengurangkan keradangan yang biasa dalam sindrom pra-haid(PMS), arthritis rhematoid dan ECZEMA. Selain itu GLA membantu mengurangkan sakit dan kebas yang berkaitan dengan masalah kencing manis. GLA juga dikatakan dapatmembantu mengawal kencing manis (jenis 2) dengan membaiki kadar insulin & kolesterol. GLA juga membantu dalam menyingkirkan lebihan berat badan terutama bagi yang ingin mengurangkan berat badan.

SIAPA YANG MEMERLUKAN GLA?
GLA diperlukan bagi golongan wanita yang menghidap Pre Menstrual Syndrom atau PMS. GLA sangat diperlukan olehpengidap arthritis rheumatoid dan eczema dan mereka yang menghadapi masalah kencing manis serta mereka yang bimbang dengan lebihan berat badan

GLA Complex ini diambil oleh isteri, dan saya sarankan di samping GLA complex, isteri juga mengambil set A (Vita Lea, B Complex dan Vita C), untuk persediaan sekiranya hamil. Vita Lea dan B Complex membekalkan asid folik yang cukup bayi mengelakkan kecacatan pada bayi, seperti spina bifida.

Baiklah, cara-cara pengambilan GLA untuk cepat hamil:

Isteri hendaklah mengetahui kitaran haidnya. Samada yang normal 28 hari, atau 30 hari atau 36 hari dan sebagainya.
Jadual kesuburan bagi kitaran haid yang tetap

Haid tidak tetap?
Ya, saya akui agak sukar namun boleh mengagak yang terbaik.Bahagikan hari kitaran haid kepada 2. katakan 28 hari, maka 28/2=14.Maka dianggarkan masa subur isteri itu adalah dalam hari ke-14 dari hari pertama haid, +/- 5 hari.

Maka pengambilan GLA Complex dimulakan dari hari pertama haid hingga sehari sebelum hari subur. Dalam kes hari subur ke-14, maka GLA diambil sehingga hari ke-13.Pengambilan suplemen lain diteruskan seperti biasa.Sekiranya untuk cycle berikutnya isteri tidak mengalami kedatangan haid, kemungkinan besar sudah hamil.Jika tidak, ulangi proses tersebut.



Sekali lagi, kita berusaha dan bertawakal kepada Allah. Semoga semua pasangan suami isteri yang berhajatkan anak dari zuriat sendiri bakal menimangnya insya-Allah.

Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.  
Berminat?
Hubungi saya di izariniborhan@gmail.com atau SMS/ Whatsapp ke 012-6278520 (Rini) untuk konsultasi mahupun maklumat lanjut.

Feb 28, 2013

Soal Jawab tentang VIVIX

Q. What is Vivix™?

A. Vivix is a patent-pending, powerful, and exclusive polyphenol blend with ingredients shown in laboratory research to positively impact four key mechanisms of cellular aging, including helping to protect and repair DNA damage, positively influencing genetic regulators of cellular longevity, promoting mitochondrial energy production, and slowing formation of AGE proteins.*

Q. Who can benefit from Vivix?

A. Any adult concerned with cellular aging and optimal well-being.* Vivix is not recommended for pregnant or lactating women, or anyone younger than 18 years old.

Q. What is resveratrol?

A. A natural compound found in some plants, fruits, seeds, grapes, and grape-derived products such as red wine. Resveratrol has polyphenolic and antioxidant activities that have been found to potentially improve health and well-being in laboratory studies from around the globe. In addition, emerging laboratory research has found that resveratrol fights cellular aging. These studies also found that resveratrol activates genetic regulators of cellular longevity pathways, which may have positive effects on DNA, cellular health, and metabolism.*

Q. How much resveratrol does Vivix provide?

A. Vivix delivers 100 mg of resveratrol per serving. The resveratrol extract has a natural resveratrol content of 98% and the amount of resveratrol in Vivix is guided by the latest scientific studies and emerging research. Vivix goes beyond resveratrol by combining it with a patent-pending blend of additional polyphenolsmade from the only grape in nature with an extra chromosome. Laboratory studies have found that this unique combination is able to positively impact the four key mechanisms of cellular aging and is 10 times more effective than resveratrol alone in slowing AGE protein formation.*

Q. What are polyphenols?

A. Polyphenols are a group of phytochemicals that are plant-derived compounds with both potential antioxidant and cellular anti-aging benefits. In fact, emerging research has reported that polyphenols may elicit multiple biological effects consistent with sustained and improved human health.*

Q. Is Vivix an antioxidant product?

A. Vivix has polyphenol ingredients that have been shown in laboratory studies to positively impact the four key mechanisms of cellular aging and therefore goes well beyond providing antioxidant support.*

Q. Is Vivix a juice beverage and how does it compare to juice products being sold today?

A. No, Vivix is an exclusive, concentrated liquid tonic dietary supplement that delivers the purest form of resveratrol and a highly potent polyphenol extract created from the only grape in nature with an extra chromosome. This unique blend of polyphenols includes ingredients that have been shown in laboratory studies to fight key mechanisms of cellular aging.* Each serving of Vivix delivers the equivalent amount of resveratrol found in 100 glasses of red wine.

Q. When should I take Vivix?

A. Take Vivix daily, preferably with a meal such as breakfast or lunch. Shake well before taking the recommended serving of one teaspoon per day.

Q. Can I take more than one teaspoon per day?
A. According to the latest research, there does not appear to be any added benefit from taking more than the recommended serving of one teaspoon per day.

Q. Can I use Vivix with my other Shaklee supplements?

A. Vivix can be taken with all Shaklee dietary supplements.Ideally,Vivix should be taken with Vitalizer™, NutriFeron®, and Cinch™ Shakes as an excellent daily complement to healthy lifestyle choices. The essential nutrients in Vitalizer, immune-system-supporting phytonutrients in Nutriferon, and muscle-mass-protecting protein in Cinch Shakes, together with the polyphenols in Vivix deliver broad spectrum anti-aging support to your wellness plan for a healthier life.*

Q. Does Vivix contain alcohol?
A. Vivix does not contain alcohol.

Q. What is the shelf life of Vivix?
A. The shelf life is nine months.

Q. Why do I need to refrigerate after opening?

A. Refrigeration after opening will help to maintain optimal freshness, color, and maximum polyphenol activity in the product. Refrigerate unopened bottles as well.

Q. Why isn’t the product shipped under refrigeration?

A. Extensive testing, including actual shipments throughout the country and simulated transportation under extreme temperature and humidity conditions, has confirmed that the highest quality product is maintained under all shipping conditions to which the product will be exposed.

Q. Why are three bottles needed for a one-month supply?

A. This is to ensure maximum freshness and potency, as well as for convenience during travel.

Q. Can I recycle the packaging?
A. The bottle and deco carton can be recycled.

Gout : Punca dan Cara Rawatan.

Penyakit Gout ialah salah satu bentuk artritis yang diakibatkan oleh pengumpulan hablur-hablur asid urik pada sendi-sendi. Penyakit ini terlalu menyakitkan dan dalam kebanyakan kes, hanya menjejaskan satu sendi (monoartritis), khususnya ibu jari kaki. Istilah “gout” berasal daripada perkataan bahasa Latin, “gutta” yang bermakna ‘setitis’, disebabkan kepercayaan ketika itu bahawa gout diakibatkan oleh titis humor-humor yang mengerikan dan yang mungkin berkait dengan ketul-ketul mendapan urat.

Gout kini merupakan satu penyakit yang semakin banyak menyerang rakyat Malaysia. Dikalangan rakan sekerja penyakit ini sudah menular dengan rancak dan paling ramai yang menghidapinya ialah kalangan lelaki berusia lebih 40an. Namun ada antara kes gout juga menyerang lelaki berusia awal 30an. Menurut NIH (National Institutes of Health in America), gout telah menyerang kira-kira 2.1 juta penduduk di Amerika dan kerap di hadapi oleh lelaki berusia antara 40 – 50. Ia jarang berlaku pada kanak-kanak-kanak dan remaja.

Punca gout antaranya ialah:

1. Tidak cukup minum air sehari iaitu kurang dari 2L sehari
2. Gemar sangat makan kacang tanah, kacang putih dan kacang bergaram
3. Gemar makan buah-buahan jeruk
4. Gemar makan mee segera
5. Gemar dan kerap mengambil Nescafe, air sunquick, oren squash dan segala minuman berperisa
6. Gemar dan kerap makan mi kuning dan roti canai.
7. Gemar dan kerap minum teh kedai
8. Gemar dan kerap makan cokelat dan Milo dan segala sejenisnya
9. Gemar dan kerap ambil durian, rambutan, ciku, mangga siam, mata kucing siam dan longan dengan kuantiti yang banyak.
10. Gemar dan kerap makan jambu dan tembikai termasuk tembikai susu
11. Kerap dan banyak mengambil kerang, ketam, udang dan sotong serta telur masin
12. Kerap dan banyak makan buah oren seperti oren sunkist, air limau seperti air teh O limau.
13. Kerap dan banyak mengambil kordial SUNQUICK serta kordial lainnya
14. Terlalu kerap makan makan kari
15. Tidak suka makan sayur terutama sayuran pahit.
16. Kerap makan cendawan dan produk cendawan termasuk ubat ganoderma
17. Kerap mengambil ubat pain killer
18. Gemar makan dan kerap fastfood seperti burger dsbnya
19. Penggambilan ubat supplement yang bermacam.

Pencegahan

Rawatan jangka panjang (untuk serangan-serangan yang kerap) ialah terapi antihiperurisemia. Perubahan diet boleh mengurangkan aras urat plasma jika diet itu tidak banyak mengandungi purina kerana badan akan memetabolismekannya menjadi asid urik. Diet yang disyorkan ialah makanan-makanan peneutral purina, seperti buah-buahan segar (khususnya buah ceri, dan strawberi) dan kebanyakan sayur-sayuran segar, jus saderi tercair, air suling, serta vitamin B-kompleks dan vitamin C. Alkohol serta makanan purina tinggi, seperti daging, ikan, kacang (termasuk lentil, dan kacang pea), cendawan, daun bayam, pucuk asparagus, dan kubis bunga, harus dielakkan.

Salah satu ubat semula jadi yang kuat ialah ekstrak buah beri yang terdiri daripada bilberi, beri biru, ceri.atau manggis. Bahan-bahan antosianida yang memberikan warna biru dan unggu kepada beri-beri tersebut menjadi bahan anti radang selepas memasuki badan. Ini mungkin merupakan pilihan yang lebih baik untuk pesakit-pesakit transplan yang sering menghidap gout, disebabkan pertambahan ketoksikan dan bebanan pada ginjal yang diakibatkan oleh ubat penindas keimunan.

 Cadangan saya VIVIX Shaklee

Kandungan hebat Vivix:

Anggur muscadine, berupaya menyembuhkan dirinya sendiri daripada penyakit, kulat dan bakteria. Kandungan polifenol yang tinggi dalam anggur ini beri manfaat kepada kesihatan jantung, mengawal paras gula dalam darah, proses penuaan dan lain-lain.

Elderberi Eropah diguna beratus tahun lamanya bagi merawat pelbagai penyakit termasuk artritis, asma, sembelit dan selesema. Ia mampu melindungi sel daripada rosak, kurangkan kesan akibat kolestrol tinggi dan menyihatkan arteri darah. Elderberi meningkatkan daya penglihatan malam.

Polygonum Cuspidatum ataupun Japanese Knotweed mempunyai khasiat anti penuaan kerana kandungan resveratrol yang tinggi. Ia hebat menurunkan kadar kolestrol dan tekanan darah.

Lobak Ungu merupakan sumber vitamin A yang tinggi. Kandungan fitokimia dalam lobak ungu yang baik sebagai anti-bakteria, anti-radang penyakit, anti-mikrob dan anti-karsinogen. Terbaik bagi mencegah penyakit jantung.

Feb 27, 2013

Set Kesuburan Shaklee

Semua orang yang telah memasuki alam rumahtangga pasti mengimpikan cahaya mata. Tetapi tak semua dari kita bernasib baik untuk memperolehinya dalam masa terdekat. ada yang mungkin telah berumahtangga bertahun-tahun tetapi masih belum dikurniakan zuriat.Shaklee menyediakan rangkaian produk untuk kesuburan dan kesihatan lelaki dan wanita.
 
Mari kita lihat bagaimana vitamin-vitamin yang dapat membantu meningkatkan tahap kesuburan kita. Anda boleh memilih secara "loose" mengikut keperluan dan bajet anda. 

Zinc Complex
Supplement yang sangat penting untuk kesuburan terutamanya buat lelaki. Ia membantu menjaga fungsi organ seksual dan penghasilan hormon testosterone. Kekurangan zinc pada lelaki akan menjejaskan bilangan, pergerakan dan kesihatan sperma.

Zinc juga membantu meningkatkan kesuburan bagi wanita. Ia membantu hormon oestrogen dan progesterone berfungsi dengan baik dan membantuk menghasilkan telur yang matang dan berkualiti untuk proses persenyawaan.

Vita-E Complex
Antara keunikan Vitamin E keluaran Shaklee adalah ianya dilengkapi dengan Selenium, salah satu unsur penting untuk meningkatkan kuantiti sperma pada lelaki dan mengurangkan risiko kecacatan pada bayi. Vitamin E sering digunakan oleh pakar kesuburan dalam kaedah rawatan IVF. Ia merupakan sejenis antioxidant yang mampu meningkatkan kesuburan.


Vita-C
Bagi lelaki, vitamin C membantu mencegah penggumpalan sperma dan menjadikannya lebih bergerak aktif (sesuai untuk perokok). Bagi wanita, ia membantu mengawal keseimbangan hormon, menguatkan sistem imunisasi dan meningkatkan kesuburan. Keunikan Vita-C Shaklee adalah pada sistem "sustained release" di mana vitamin C akan dilepaskan secara perlahan dan akan bertahan lebih lama dalam badan.

B-Complex
Terdapat dua jenis vitamin B yang bermanfaat untuk menambah kesuburan, satu untuk lelaki dan satu untuk wanita. Vitamin B12 dapat menambah dan meningkatkan kualiti sperma dan vitamin B6 dapat meningkatkan kesuburan wanita. Jenis vitamin B yang lain juga penting untuk proses penyatuan sperma dan sel telur (conception).

Vita-Lea
Mengandungi 28 jenis multivitamin dan mineral yang diperlukan oleh tubuh kita. Masalah kesuburan boleh berpunca dari kekurangan nutrient dalam badan. Cara terbaik untuk memastikan tubuh kita dilengkapi dengan nutrient yang diperlukan ialah melalui pengambilan multivitamin dan mineral setiap hari, kerana ia dapat menampung mana-mana kekurangan vitamin dalam badan.

GLA Complex
Supplement wajib untuk wanita yang sedang mencuba untuk hamil. Ia mampu mengawal dan mengatur ketidakstabilan hormon wanita sebagai langkah utama untuk menggalakkan kesuburan. Ia juga mampu mengecutkan cyst dalam rahim wanita yang boleh menghalang proses kehamilan. GLA complex membantu tubuh menghasilkan 'cecair kesuburan'. 'Cecair kesuburan' ini memberi 'ruang' untuk sperma terus hidup hingga 5 hari.

OsteMatrix
Amat penting buat wanita sebagai persediaan persenyawaan sperma dan telur. Sebaik sahaja anda mengandung, anda memerlukan simpanan kalsium yang mencukupi dalam tubuh untuk dimanfaatkan oleh bayi anda. Ia juga membantu mengalkalikan tubuh untuk menyediakan persekitaran yang sesuai untuk persenyawaan sperma dan telur.

Omega Guard


Mengandungi asid lemak Omega 3. Antara punca ketidaksuburan di kalangan lelaki adalah disebakan struktur sel sperma yang tidak terbentuk dengan sempurna. Omega 3 dapat membantu pembentukan acrosome yang lebih kuat dan sempurna. Acrosome merupakan struktur melengkung pada hujung kepala sperma yang memainkan peranan penting dalam proses persenyawaan telur wanita.

Bagi wanita pula, Omega 3 membantu mengurangkan gumpalan pada dinding uterus dan membolehkan telur yang telah disenyewakan dapat melekat dengan sempurna. Kekurangan Omega 3 - Omega 6 juga turut dikaitkan dengan polycystic ovarian syndrome (PCOS), salah satu punca      ketidaksuburan pada wanita.


Apa perbezaan supplement Shaklee dengan supplements yang dijual di farmasi? 

Perbezaan utama adalah supplement keluaran Shaklee adalah semulajadi, bukan vitamin sintetik yang banyak di jual di kaunter farmasi. Shaklee adalah supplement yang berstatus Halal yang paling ekonomi harganya.



* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
Berminat?
Hubungi saya di izariniborhan@gmail.com atau SMS/ Whatsapp ke 012-6278520 (Rini) untuk konsultasi mahupun maklumat lanjut.

Vivix : Tonik Anti Penuaan

CUBA renungkan wajah ibu dan ayah yang semakin dimamah usia yang dilakari dengan garis-garis halus, terbayang pula bagaimana wajah kita pada usia mereka.Usia yang melangkah tahun demi tahun bakal mengubah bentuk fizikal menyebabkan ramai yang sanggup berbelanja besar untuk 'mengekalkan keremajaan' masing-masing.

Ada yang menjalani pembedahan plastik yang dikatakan mampu mengembalikan penampilan fizikal seseorang.Ada juga yang mengambil pelbagai makanan tambahan serta suntikan untuk mengekalkan keremajaan.Apa yang perlu diketahui penuaan merupakan proses semulajadi sememangnya dijangka dan tidak siapa boleh menghalangnya daripada terus berlaku.
Meskipun penuaan satu proses semula jadi, mengapa manusia menjadi tua masih dilihat sebagai misteri kehidupan yang kompleks.

Ada beberapa teori mengapa manusia menjadi tua.

Pertama berkait dengan faktor genetik iaitu sesuatu yang sudah diprogramkan, misalnya berapa kali sel akan membiak dan menggantikan sel yang lama telah dikodkan dalam program genetik.Contohnya sel yang diprogramkan untuk 60 tahun, apabila sampai usia 60 tahun, graf aktivitinya mula menurun.

Teori kedua pula apabila seseorang menjadi tua mungkin disebabkan kesan toksin di dalam persekitaran atau pemakanan.Toksin yang terdapat secara semulajadi di dalam bentuk radikal atau ion bebas atau yang dihasilkan bahan kimia, contohnya rokok menyebabkan kematian sel lebih awal daripada kematian secara semulajadi.Ini menyebabkan proses penuaan berlaku dengan lebih cepat.
Bagaimanapun kajian sains mendapati proses penuaan boleh diperlahankan manakala penyakit yang berkaitan dengannya boleh dicegah.

Kajian saintifik mempunyai bukti yang kukuh menunjukkan bahan semulajadi yang terdapat dalam anggur yang dikenali sebagai resveratrol berupaya mengubah kesan negatif akibat pengambilan makanan dengan kalori tinggi dan meningkatkan jangka hayat pada tikus yang diuji.
Menggunakan hasil kajian berkenaan, sebuah syarikat yang membekalkan makanan kesihatan tambahan Shaklee Products (Malaysia) Sdn Bhd, meneruskan kajian berkenaan bagi menjadikan resveratrol sebagai tonik anti penuaan yang sedang dalam proses permohonan paten.


Cabaran revolusi dalam menangani penuaan peringkat sel, Campuran Minuman Botanikal Vivix telah diperkenalkan buat kali pertama di negara ini oleh Shaklee.
Ketua Pegawai Eksekutif Shaklee Corporation Dr. Carsten R. Smidt berkata, pihaknya bangga dengan pencapaian inovasi Vivix."Pasukan kami telah melaburkan masa bagi mencipta dan menghasilkan campuran unik kandungan polifenol yang apabila ditambah dengan resveratrol telah menunjukkan hasil kajian makmal yang positif terhadap empat punca mekanisme penuaan sel," katanya.

Empat mekanisme berkenaan adalah melindungi dan membaiki DNA, menyelaras genetik, pengeluaran tenaga sel dan memperlahankan proses penuaan.

Cuba bayangkan, makanan tambahan anti-penuaan, hidangan Vivix lebih baik berbanding dengan kandungan resveratrol yang terdapat dalam produk anti penuaan biasa yang terdapat di persekitaran.
Kajian makmal menunjukkan kandungan Vivix didapati 10 kali ganda lebih berkuasa berbanding dengan mekanisme utama resveratrol tunggal.

"Pada masa resveratrol menangani tiga hingga empat mekanisme penuaan, ini tidak berkesan dalam menangani pembentukan protein AGE yang meningkatkan integriti dan hayat sel," katanya. 


Oleh sebab itu jelas Carsten, saintis mereka di Shaklee telah mengenalpasti dan mencipta campuran polifenol yang 10 kali lebih berkuasa berbanding hanya resveratrol dalam menangani empat mekanisme penuaan sel. 

Pengguna boleh mengambil sekurang-kurangnya satu sudu teh Vivix sehari semasa sarapan atau makan tengahari.Kandungan utama Vivix adalah anggur Muscadine, Elderberry, Polyganum cuspidatum dan lobak ungu.Buat masa ini Vivix keluaran Shaklee telah mendapat Sijil Halal dari Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

Feb 26, 2013

Set Penyusuan Shaklee

Susu ibu memang terbukti sumber makanan terbaik untuk bayi. Ramai yang berjaya menyusukan bayi tanpa mengambil sebarang makanan tambahan sepanjang tempoh penyusuan selama 2 tahun. Tetapi badan manusia berbeza2 penghasilan vitamin dan penyerapan vitamin dari sumber makanan seharian setiap dari kita berbeza-beza. 

Kita sendiri dulu dengan masalh anemia selepas kelahiran. Penghasilan susu yang kurang memberangsangkan memerlukan kita lebih masa untuk menyusukan bayi dan mengepam. Penat, lesu, STRESS semua ni mempengaruhi penghasilan susu ibu. 

Pengambilan supplement untuk penyusuan bukan sahaja untuk meningkatkan hasil penyusuan tetapi yang lebih penting adalah untuk kesihatan ibu & bayi itu sendiri. Tentunya itu antara sebab ibu-ibu memilih untuk menyusukan sendiri bayi.


Apakah kegunaan supplemen-supplemen ini untuk penyusuan?

ESP (Protein) – Bayi memerlukan protein yang banyak untuk tumbesaran yang berkekalan dan sempurna. Sumber protein yang baik seperti protein soya dalam diet penyusuan anda amat penting untuk pengeluaran susu. Protein membantu dalamm membina dan mengekalkan sel-sel yang menghubungkan setiap bahagian tubuh. Mereka disarankan untuk mengambil sekurang-kurangnya 3 hidangan protein berkhasiat sehari.

Vitalea (Multivitamin) – Multivitamin menyediakan vitamin dan mineral penting untuk para ibu yang mana ianya tidak diperolehi daripada diet harian. Kadar vitamin yang mencukupi membantu penghasilan susu yang banyak dan berkhasiat di samping menggalakkan kesihatan ibu dan bayi secara menyeluruh.

Vitamin C – Dalam satu kajian terhadap para ibu yang menyusui bayi dan mengambil vitamin C menunjukkan khasiat vitamin C tersebut tertumpu pada bayi. Oleh itu, menyusui bayi secara ekskusif dapat melindungi bayi anda dari kekurangan vitamin C. Vitamin C penting bagi menguatkan sistem imun dan membina kulit, gigi dan gusi yang sihat.

Vitamin B kompleks – Vitamin B kompleks merupakan vitamin yang diperlukan oleh anda dan bayi anda setiap hari bagi menyokong sistem saraf dan metabolisma yang sihat. Vitamin B mempunyai pelbagai fungsi termasuk pengeluaran hormon, pembentukan sel-sel darah merah, penghasilan tenaga untuk sel, dan mengekalkan saraf serta kulit yang sihat. Ibu yang menyusui bayi perlu mendapatkan vitamin B kompleks untuk memberikan khasiatnya kepada bayi mereka melalui susu ibu.

Ostematrix (Kalsium) – 40% daripada susu ibu adalah kalsium. Kalsium diperlukan untuk membina tulang yang sihat dan pertumbuhan gigi pada bayi. Wanita yang menyusui bayi disarankan mengambil sebanyak 1300mg kalsium setiap hari.

Alfalfa – Alfalfa mengandungi banyak nutrien penting dan pelbagai vitamin seperti vitamin K, A, B1, B6, C, E, kalsium, zink dan zat besi. Semua bahan-bahan tersebut penting untuk pertumbuhan dan perkembangan yang sihat. Alfalfa juga digunakan secara tradisional untuk meningkatkan pengeluaran bekalan susu ibu.

Omega Guard – Pengambilan dan tambahan Asid Lemak Omega-3 dalam tempoh penyusuan susu ibu dapat menggalakkan pengembangan otak dan mata anak. Ia telah dibuktikan secara saintifik bahawa neuron lebih mudah berubung apabila kandungan Omega 3 lebih banyak di dalam otak. Tambahan pula, tidak ramai kanak-kanak yang diberi susu ibu mempunyai masalah fungsi otak seperti gangguan hiperaktif dan masalah tumpuan(ADHD) atau autisme.

Feb 22, 2013

Bahaya Anemia ketika hamil

“ANEMIA boleh menyebabkan kekurangan kalsium ketika mengandung.” - Wanita 1

“Kalau anemia masa hamil, anak boleh cacat.” - Wanita 2


LUAHAN dua wanita itu menerusi paparan slaid mengenai hasil tinjauan rambang wanita tempatan ketika bengkel’ Kehamilan dan Anemia : Lebih Lazim daripada yang Anda Jangka - Panduan Memastikan Ibu Sihat Sejahtera, di ibu negara, baru-baru ini amat mengejutkan.

Apa tidaknya, kenyataan mereka yang dibentangkan pada program anjuran Merck Consumer Healthcare itu turut membuktikan betapa ceteknya pengetahuan masyarakat mengenai masalah anemia kekurangan zat besi ketika hamil biarpun ada di antara mereka sedang mendukung bayi berusia kurang setahun.

Malah, ramai wanita mengandung juga menganggap kesan letih, emosi terganggu atau lemah badan hanyalah simptom biasa dialami akibat perubahan hormon kehamilan terhadap tubuh. Namun apakah benar sedemikian?

Persepsi itu salah kerana kajian menunjukkan satu bagi setiap tiga wanita yang mengalami simptom sebegitu sebenarnya mengalami masalah lebih serius iaitu anemia yang bukan saja kekurangan darah, tetapi kurang zat besi.

Di Malaysia, 35 peratus wanita hamil mengalami anemia ringan dan kebanyakannya kaum India dan Melayu manakala 47.5 peratus wanita luar bandar disahkan anemia ketika lawatan antenatal pertama.

Pakar Obstetrik dan Ginekologi, Dr Premitha Damodaran, berkata wanita yang mengalami risiko anemia perlu merancang dan menjaga diri semasa hamil serta selepas melahirkan anak dengan mengawasi paras darah mereka.

“Zat besi adalah komponen utama dalam sel darah merah yang menghantar oksigen ke seluruh badan bagi memastikan kelangsungan hidup dan apabila sel darah merah kurang daripada paras normal (kurang daripada 12-15 mg/dl), wanita itu menghadapi risiko anemia paling umum iaitu kekurangan zat besi.

“Ia mungkin berlaku disebabkan badan kekurangan zat besi akibat diet tidak seimbang, penyerapan rendah, kesan sampingan ubat tertentu, genetik misalnya penyakit talasemia, kehilangan banyak darah terutama akibat haid dan kehamilan.

“Faktor lain penyebab anemia boleh juga diakibatkan pengambilan gizi tidak seimbang, hemoglobinopathy (keganjilan hemoglobin dalam darah), kehilangan darah akibat ulser perut dan buasir serta parasit,” katanya.

Jelas Dr Premitha, wanita hamil memerlukan zat besi tambahan bagi menghasilkan lebih banyak darah untuk menampung keperluan diri dan juga bayi.

Katanya lagi, dianggarkan bahawa wanita memerlukan lebih banyak zat besi semasa hamil iaitu tambahan daripada 15 kepada 27 mg/dl sehari.

“Wanita hamil yang mengalami anemia kekurangan zat besi hendaklah sedar, kesannya bukan sekadar gejala pucat, letih, lesu dan sesak nafas saja.

“Anemia semasa hamil dan selepas melahirkan anak sering dikaitkan dengan tahap lebih serius seperti keguguran, kelahiran pramatang, berat badan bayi rendah dan meningkatnya risiko kematian ibu.

“Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), anemia kekurangan darah juga menjadi penyebab keganjilan perangai terhadap anak, lemah tahap pembangunan mental berbanding rakan sebaya,” katanya.

Dr Premitha berkata, anemia semasa hamil boleh ditentukan melalui proses diagnosis yang bermula dengan menentukan tahap hemoglobin dalam badan melalui ujian darah.

“Sebaiknya, ujian darah dilakukan sebelum merancang kehamilan tapi malangnya, ramai wanita hanya berjumpa doktor apabila sudah mengandung dan disahkan mengalami anemia ringan semasa ujian darah dijalankan,” katanya.

Bagi wanita hamil, pemeriksaan hemogblobin darah menjadi saat sukar bagi segelintir bakal ibu, bimbang jika tidak melepasi tahap normal ibu hamil iaitu lebih 11g/dl.

Justeru, bagi menambah zat besi apabila sedang cuba mengandung, semasa dan ketika menyusukan bayi, wanita digalakkan meningkatkan pengambilan makanan kaya zat besi seperti ayam, sayur daun hijau, kekacang, hati, bijiran penuh, buah-buahan kering seperti prun dan kismis, kekacang, tembikai dan labu, bijan serta tauhu.

Dalam kebanyakan kes, doktor mengesyorkan pengambilan pil zat besi tambahan bagi merawat anemia dan ibu hamil boleh memilih rumusan sesuai tubuh khususnya bagi yang sukar menerima rasa logam pil zat besi dan mereka berdepan kesan sampingan seperti sembelit.

“Ketahuilah bahawa vitamin C mampu meningkatkan serapan zat besi manakala teh, kopi dan produk tenusu pula merencatkan serapan jika diambil bersama zat besi tambahan.

“Jadi, sebaik-baiknya pengambilan pil zat besi tambahan diambil secara berasingan dengan teh, kopi dan produk tenusu serta kalsium iaitu sekurang-kurangnya satu hingga dua jam sebelum.

“Pengambilan makanan kaya zat besi dan pil tambahan hendaklah diteruskan sehingga ibu berhenti menyusukan bayi atau sehingga enam bulan selepas melahirkan,” katanya.

INFO

1. Anemia kekurangan darah biasa dialami:


* Penduduk luar bandar
* Ibu kembar
* Ibu kerap hamil
* Vegetarian
* Remaja
* Perokok
* Penghadaman terganggu

2. Makanan merencat penyerapan zat besi dalam darah

* Teh, kopi, koko, wain merah
* Bayam
* Lemak
* Bijirin. produk soya
* Susu, produk tenusu, kalsium
* Ubatan berunsur keasidan, phytates, phenols
* Magnesium, tetracyclines, thyroxine

3. Makanan membantu penyerapan zat besi dalam darah

* Daging merah, telur kuning, ikan
* Sayuran kecuali bayam
* Salad, buah, jus buah mengandungi vitamin C
* Gula
* Cuka

Sumber : bharian.com.my

Feb 20, 2013

Rizq's 1st birthday : Yukids Island, The Curve

Haha..ni entry yang da lamae sgt tertunda2 dok dalam draft berkurun lamanya..Rizq pun da 1 tahun 1 Bulan 1 hari harini. Seronok tengok perkembangan dia dari hari ke hari..Makin bijak & nakal. Rizq ni sangat suka menyakat orang cam dak2 besar tu cthnya kalo die dok main ir liur kita kata la takmo la busuk nnti die saje je bagi tangan die yang penuh air liur konon2 nak sapu kat kita..tapi dia agah2 je,,ibu la salu over jerit2..dia ketawa je..ingat ngan kita je die wat camtu rupanya cikgu2 tasak kata dia memang salu wat camtu..haha..pandai buli cikgu yer.. yang lain2 tu normal cam budak2 seusia die..start membebel ngan bahasa 'alien' yang jelas just nak..totop..ayah..ngan NO! (ni kalo dia wat salah kita pandang dia sendri akan ckp NO!). IBU?? ok ibu bila nak tdo tu pun ABU..abu pun abu la nak..

Ok cukup pasal perkembangan Rizq setahun ni..nak cita pasal 1st Birthday Rizq. Kita puas la cari venue sbb mmg tak nak wat kat umah..Almaklumlah umah tu cam hotel mlm blik tdo sok gi keje so faham2 la keadaannya..dengan status umah sewa lagi..mmg tak sesuai langsung ktorg nk wat majlis..kerusi pun ade 4 je takkan nk bg tetamu dok lantai kan..So si ibu yang beria ni pun dok survey2 tempat.. Memua kita plan nk wat kat The Mines (lupe lak nama tempat tu) sebab dekat ngan umah la kononnya..skali call2 temapt tu da tutup da jadi taska..haha..

So last-last kita decide wat kat Yukids Island (Jkids Malaysia) The Curve. Ade gak branch lain kat Paradigm Mall, Publika, & Tropicana City Mall. Kita pilih The Curve sebab lei la tetamu tu gi merayap tempat lain b4 or after party nanti. So majlis mula kol 3 ptg tapi kitorg lewat smpi kol 3.30 ptg..haha..terhegeh2 memasak & wat preparation lain..pastu jam lak tu kan..so tetamu smpi dulu dari organizer..diorg siap tolong hidang makanan.(korg mmg best)

Ni Charge yang dikenakan & Rules (kita copy paste sajo)

Party Room
RM 100 /120min
*Minimum of 5 children.
*Accompanying parents are always FREE.
Rules
* Open to children from 6 months up through the age of 9
* The parent / guardian is solely responsible for the child's well-being.
* J Kids is NOT responsible for guest's belongings.
* No Food or Drink allowed in Playground area.
* Socks are required for both children and adults.
* Socks are available for purchase.
 
Nak tgk gamba? haha..gamba masih dalam kamera tak transfer lagi tapi lei tgk party room tu kat web Jkids Malaysia.
 

ni antara gambar kengkawan Rizq yang berseronok main sementara kitorg prepare food..kate datang lambat kan.
 
 
Sesapa yang berminat nak buat Birthday Party kat sini silalah hubungi Jkids Malaysia eak..Jangan lupa jemput kami tau..Lei Rizq main free nanti..hehe..

Anemia ketika hamil : kesan pada bayi & ibu

RASA letih, sakit, mudah terganggu atau lemah ialah perkara biasa bagi kebanyakan wanita semasa mengandung.Golongan ini sering kali diberitahu agar mengabaikan gejala yang dialami memandangkan semuanya adalah kesan perubahan hormon dan badan yang dianggap biasa semasa hamil.Tapi jangan ambil mudah kerana ia mungkin petanda kepada keadaan lebih serius iaitu anemia kekurangan zat besi.Memandangkan satu daripada tiga wanita mengandung mengalami anemia kekurangan zat besi yang lebih lazim berlaku tetapi jarang disedari oleh kaum wanita.
Ini menyebabkan ia sering tidak dirawat hingga memberi kesan kesihatan dalam jangka panjang kepada ibu dan bayi.


Fungsi darah dan anemia
Zat besi merupakan komponen utama dalam sel darah merah yang menghantar oksigen ke seluruh badan untuk memastikan kelangsungan hidup.
Menurut Dr. Premitha, wanita yang menghadapi risiko anemia perlu merancang dan menjaga diri semasa hamil dan selepas melahirkan anak dengan mengawasi kandungan darah mereka.
Apabila bilangan sel darah merah kurang daripada normal iaitu di bawah bacaan 12-15mg/dl, wanita menghadapi risiko mengalami anemia yang paling umum iaitu anemia kekurangan zat besi.
Ini mungkin disebabkan kekurangan zat besi dalam badan kerana diet yang tidak cukup zat besi, penyerapan rendah oleh badan, kesan sampingan ubat tertentu, keadaan genetik, kehilangan darah teruk dan kehamilan.

Memahami anemia dan kehamilan
Wanita yang hamil memerlukan zat besi tambahan untuk menghasilkan lebih banyak darah bagi menyokong keperluan khasiat pemakanan diri sendiri dan juga tumbesaran bayi mereka.
Dianggarkan bahawa wanita memerlukan kira-kira 50 peratus lebih banyak zat besi semasa hamil, bertambah daripada 15 kepada 27mg/dl sehari.

Mereka yang menghadapi risiko anemia kekurangan zat besi selepas melahirkan anak ialah wanita yang disahkan menghidap anemia kekurangan zat besi semasa hamil, mereka yang mengalami kehilangan darah berlebihan semasa melahirkan anak, wanita yang telah melahirkan anak beberapa kali dan ibu yang sedang menyusukan bayi.

Wanita hamil yang mengalami anemia kekurangan besi hendaklah sedar bahawa mereka bukan sahaja mengalami gejala seperti pucat, letih dan lesu, sesak nafas dan lain-lain.Anemia semasa hamil dan selepas melahirkan anak sering dikaitkan dengan tahap kerumitan serius seperti keguguran, kelahiran pra-matang, berat lahir rendah, dan peningkatan kebarangkalian ibu meninggal dunia," katanya Dr. Premitha.

Feb 19, 2013

Shaklee : Makanan kesihatan untuk seisi keluarga

Wah makin ramai yang mementingkan kesihatan sekarang ni kan..Kita da jadi pengguna Shaklee selama setahun. Sekarang rasenye mas asesuai tuk kite share kebaikan dengan kengkwan semia. Bila kt salu sebut Shaklee dengan set penyusuan la..set hamil al..set berpantang la..ade lak yang kata Shaklee vitamin tuk ibu-oibu je..itu tidak benar. SHAKLEE SESUAI UNTUK SEISI KELUARGA

Berikut adalah cadangan set kesihatan. Walau bagaimanapun, ia hanyalah cadangan dan boleh diubah mengikut keserasian. Hubungi kita untuk FREE consultation!

Anti-Aging
Vivix

Anti-Oxidants
CarotoMax, Vitamin-C, Vitamin-E & Vivix.

Athma, Sinus (Resdung), Allergy, Hives (Gegata) & Eczema
Alfalfa, B-Complex & Vitamin-C.

BreastFeeding Set
Vita-Lea, B-Complex, Vitamin-C, Alfalfa, Energizing Soy Protein (ESP), OsteMatrix, Omega Guard & Performance Drink.

Children's Health
Chewable Vita-Lea, Chewable Vit-C (100mg), OmegaGuard & Meal Shake.

Confinement Set
Vita-Lea, B-Complex, Vitamin-C, Zinc, Vitamin-E, Energizing Soy Protein (ESP) & Omega Guard.

Diabetes Set
Fiber, GLA Complex, B-Complex & Vitamin-C.

Fertility Set
Alfalfa, GLA Complex, Vita-E, Zinc Complex, B-Complex & Vitamin-C.

Gout Set
Fiber, Performance Drink, OmegaGuard & Alfalfa.

Haji & Umrah
Performance Drink, OsteMatrix, Vita-Lea, B-Complex, Vitamin C & Fiber Unflavored

Immune Booster
NutriFeron

Irregular Period/ Menses
Alfalfa, GLA Complex & OsteMatrix

Men's Health
Vita-Lea, B-Complex, Vitamin-C, Vitamin-E, OsteMatrix, Omega Guard & Performance Drink (for active lifestyle).

Pregnant Moms
Vita-Lea, B-Complex, Vitamin-C, Energizing Soy Protein (ESP), OsteMatrix & Omega Guard.

Skin Care Set
B-Complex, Vitamin-C, Vitamin-E, GLA Complex, Energizing Soy Protein (ESP), OsteMatrix & Vivix.

Students Set (12 years old and above)
Vita-Lea, B-Complex, Vitamin-C, Lecithin & Omega.

Weight Management
Fiber, Lecithin, Cinch Shake Mix & Cinch Energy Tea Mix.

For Individual who can't consume pills or capsules
Meal Shake, Energizing Soy Protein (ESP), Vivix & NutriFeron.


* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
Berminat?
Hubungi saya di izariniborhan@gmail.com atau SMS/ Whatsapp ke 012-6278520 (Rini) untuk konsultasi mahupun maklumat lanjut.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...